Forside til bogen Nordstjernen står højt

Nordstjernen står højt

18.12.19
Søfolk og ekspeditioner i Arktis gennem 500 år

Jeg er meget fascineret af de tidlige polarforskere, og i den forbindelse faldt jeg tilfældigt over ”Nordstjernen står højt”. Bogen er bind 77 i Museet for Søfarts årbøger, og indeholder 11 bidrag om forskellige aspekter af Arktis og ishavet.

’En dansk ekspedition i Amerika?’ handler f.eks. om de to danske søfolk, Hans Pothorst og Didrik Pining, som rejste ud for den danske kong Christian d. 1 og – måske – nåede det amerikanske kontinent allerede i 1470’erne.

’Fregatten BLAA HEYREN lægger ud’ fortæller om den danske flådes tilstedeværelse i Grønland siden 1736, hvor Christian d. 6. på opfordring af storkøbmanden Jacob Severin sender en fregat til Grønland for at beskytte grønlænderne mod overgreb fra bl.a. nederlænderne; og frem til nutidens fiskeriinspektioner og suverænitetshævdelse.

Et tredje bidrag handler om grønlandsmaleren Jens Erik Carl Rasmussen, der var dybt betaget af Grønlands imponerende landskab, og som gennem sit kunstneriske virke var med til at udbrede kendskab til landet og befolkningen.

’På træk med M/S NELLA DAN’ fortæller om livet på et polarekspeditionsskib set fra besætningens vinkel, og ’LOMROG III-ekspeditionen’ omhandler den tredje ekspedition udsendt i forbindelse med det store danske kontinentalsokkelprojekt, hvor den danske regering sammen med Grønlands Selvstyre rejser krav på retten til en stor del af havbunden i Det Arktiske Ocean.

Og der er flere spændende bidrag på alle mulige forskellige vinkler på søfart i Arktis. Alle fyldt med flotte fotos og illustrationer som gør bogen en sand fornøjelse at bladre i.

”Nordstjernen står højt” kan både læses i et stræk og i små bidder, hvis man er det mindste interesseret i søfart eller Arktis. Jeg var i hvert fald vældig underholdt.

Besøg Museet for Søfarts hjemmeside Besøg Museet for Søfarts hjemmeside HER

Materialer