Maskiner der tænker, snestorm og P-vagter

20.11.23
November har været ualmindelig våd i år, men heldigvis kan du få masse af inspiration til indendørs hygge i Håndplukket. Podcasten stiller skarpt på de mest interessante nyheder på bibliotekets hylder, og denne gang snakker Anna, Janus og Jette blandt andet om maskiner der tænker, snestorm, P-vagter og PinkPantheress.

Lyt til Håndplukket her (eksternt link)

Månedens musik

PinkPantheress: Heaven Knows
herfra numrene ”Boys a liar Pt. 2” og ”Ophelia”  

I spotlightet

Børne- og ungdomsbøger

Clayton, Dhonielle: Snestorm 
CarlsenPuls 2023; 1. udgave; 320 sider
Hvad gør man, når man har fucket sit forhold op, og ens fremtidsplaner falder fra hinanden? Man bliver nødt til at samle puslespillet igen og forsøge få brikkerne til at falde på plads - selv når en snestorm truer med at sætte alt i stå. For 14-16-årige og YA-fans.

Davies, James: Myter og monstre i det gamle Grækenland 
Alvilda 2023; 1. udgave; 61 sider
Intens tegneserie, der fortæller om græske myter og de tilhørende monstre i en humoristisk og ligefrem stil. For børn og unge på 9-13 år.

Gibson, Naomi: Jeg er - Henry 
Bolden 2023; 278 sider
Spændende og nervepirrende thriller om den talentfulde hacker Lydia, som efter sin lillebrors død skaber en AI for at bearbejde sorgen. Men AI'en Henry bliver hurtigt selvbevist og vil gå meget langt for at gøre Lydia glad.  For dem, der kan lide ungdomsromaner med kærlighed og stærke heltinder.

Faglitteratur

Strümke, Inga: Maskiner der tænker: algoritmernes hemmeligheder og vejen til kunstig intelligens 
Politiken 2023; 1. udgave; 286 sider
Forfatteren tager os med på en underholdende og lærerig tour de force gennem udviklingen af kunstig intelligens, hvordan det ser ud nu og hvordan det vil se ud i fremtiden. Til dem med interesse i kunstig intelligens, som er meget aktuelt lige nu med eksempelvis ChatGPT.

Vejlø, Christiane: Argumenter for mennesker   
Elektronista Media 2023; 250 sider
Et overbevisende forsvar for, hvorfor der stadig er håb for vores art. Fagbogen henvender sig til voksne læsere med interesse for kunstig intelligens, teknologi og filosofi.

Andersen, Frits: Underværker: fortællinger om havets vidundere   
Aarhus Universitetsforlag 2023; 314 sider
Udforskningen af dybhavet i midten af det 19. årh. afslørede en hidtil ukendt verden, der i store naturtro akvarier både forundrede og betagede mennesket. Den undersøiske verden vækkede også nye eksistentielle erkendelser i bl.a. litteraturen. Til læsere med interesse for litteratur- og kulturhistore i tiden omkring fin de siecle.

Skønlitteratur

Bille, Lisbeth A.: Den døde diplomat 
Umlaut 2023; 1. udgave; 404 sider
Mo og Astrid er P-vagter i København. En dag finder de en myrdet diplomat i en bil. Dernæst bortføres der hunde fra ældre damer i hovedstaden, og de to p-vagter, samt to af deres kolleger, bliver detektiver på begge sager. For voksne læsere af hyggekrimier.

Davidsen, Martin: Kvinden klædt i sol     
Superlux 2023; 1. udgave; 310 sider
I Helsingør i året 1535 frygter befolkningen, at krigen er på vej. Men det er ikke den eneste ulykke, der plager byen. Gravide kvinder myrdes, og de ufødte børn skæres ud. Laurits Bogbinder må endnu engang opklare en forbrydelse. For læsere af historiske krimier.

Serle, Rebecca: En magisk aften      
North Publishing 2023; 1. udgave; 300 sider
Det var bare en fjollet leg, hvor man skulle nævne fem personer - levende eller døde - man gerne ville spise middag med. På Sabrinas 30-års fødselsdag går ønsket på magisk vis i opfyldelse, da middagen bliver til virkelighed. For alle, der kan lide bittersøde romancer.

Månedens film

Asteroid City  
I 1950'erne i en lille amerikansk ørkenby, mødes nogle unge astronominørder og deres forældre. De unge genier skal deltage i konkurrencer og opvisninger, men det bliver afbrudt af mystiske begivenheder, der måske får konsekvenser for hele verden. For alle, der holder af absurde komedier og Wes Anderson.

Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd  
Da Harold Fry får bedked om, at en gammel ven er på hospice, drager han ud for at redde hende. En vandretur 800 km gennem England uden meget andet end en plastikpose. Umiddelbart virker det meningsløst, men måske har verden brug for mindre fornuft og mere tro? For seere af menneskelige dramaer.

No hard feelings 
32-årige Maddie er på røven og søger derfor et usædvanligt job. Hun skal date en ung studerende, Percy, og meget gerne give ham hans seksuelle debut. Jobbet er betalt af Percys forældre og han ved intet om aftalen, så Maddie får virkelig sin sag for. For alle, der holder af romantiske komedier.

Talk to me 
En vennegruppe afholder seancer, hvor de besættes af ånder ved at røre ved en mystisk balsameret hånd. En sjov og vanedannende "leg", indtil de går for langt og udløser skræmmende kræfter. For fans af overnaturlige gys og en film, der taler til et yngre publikum.

De mest reserverede

Børne- og ungdomsbøger

Ottesen, Josefine: Drømmemesteren       
[Josefine Ottesen] 2023; 1. udgave; 328 sider
Tuva elsker sit liv i Højlandet og at være i lære som Drømmer. En dag sender Guderne hende en drøm: Ogons Vrede vil udslette alt. Tuva må rejse ud og forhindre det - men kan hun det? Roman for læsere fra 13 år og op.

Takacs, Anja: Perlejuletid  
Grønningen 1 2023; 1. udgave; 131 sider
Lav et flot julelandskab af hamaperler sammen med hele familien. Hyggelig bog for ca. 6 år og op.

Strid, Jakob Martin: Den fantastiske bus: (eller hvordan vi kom fra A til B) 
Gyldendal 2023; 1. udgave; 202 sider
Tag på en eventyrlig rejse med den fantastiske bus. I Ahnstarr City er dyrene desperate. Huse rives ned, og lille Timo er alvorligt syg. En myte fortæller om en blomst med helbredende kræfter, der vokser i sagnlandet Balanka. Dyrene bygger sammen en kæmpe bus og rejser afsted. Billedfortælling i stort format for børn fra 5 år og deres voksne.

Faglitteratur

Kløvedal, Lærke: Sømærke: erindringsfortælling 
Gutkind 2023; 1. udgave; 221 sider
Lærke Kløvedal ser tilbage på sin opvækst i Thy. Hendes far, Troels Kløvedal, sejlede rundt på verdens have. Han rejste væk fra hverdagen, men hverdagen var også Lærke. Erindringsfortælling om svigt og længsel i opvæksten. Til alle læsere af biografier.

Reich, Nadia Kløvedal: Det bedste man kan sige: erindringer 
Gad 2023; 1. udgave; 292 sider
Nadia Kløvedal Reich fortæller om forholdet til sin far, forfatteren og samfundsdebattøren Ebbe Kløvedal Reich, og opvæksten i kollektivet Maos lyst. Til læsere af stærke personlige historier og med interesse for 1970'ernes eksperimenterende livsformer.

Skjoldager, Morten: Spion i blodet: Frank Jensens liv med hemmeligheder 
People's 2023; 1. udgave; 428 sider, tavler (nogle i farver)
Tidligere PET-chef Frank Jensen beretter om sit dramatiske arbejdsliv med komplicerede terror- og drabssager. For interesserede i biografier og ikke mindst virkelige kriminalsager.

Sommer, Mia: Kærlige madpakker 
Mia Sommer 2023; 1. udgave; 197 sider
Indbydende kogebog med lettilgængelige opskrifter på sunde, lækre og veganske madpakker. Til familier, der lever vegansk, og til dig, der blot har en ambition om at få flere sunde ingredienser inkorporeret i ungernes - og din egen - madkasse.

Skønlitteratur

Adler-Olsen, Jussi: Syv kvadratmeter med lås 
Politiken 2023; 1. udgave; 540 sider (Afdeling Q; 10)
Selveste Carl Mørck ryger i fængsel! Fortiden har indhentet den kontroversielle efterforsker. Men hvem er det, der er efter Carl? Og er han overhovedet i sikkerhed bag fængslets mure? Tiende og sidste bind i serien om Afdeling Q, til læsere af krimier og spændingsromaner.

Foss, Kristian Bang: Manden der bar solen 
Gyldendal 2023; 1. udgave; 433 sider
Fortælling fra bronzealderen om høvdingesønnen Raudon fra landet mod nord. Nye tider er på vej, og handelsvejen mod syd må sikres. Som Hulternes kommende høvding forbereder Raudon sig også på tiden efter sin fars død. For læsere af gode romaner og særligt dem, som nyder en stort anlagt historisk roman.

Lucas, Maja: Måden du rører mig på: samtaler og tekster om sex     
Gyldendal 2023; 1. udgave; 505 sider
Inspirerende værk om det tabuiserede emne sex. Værket består både af interviews, digte og kortprosatekster, der alle kredser om sex og seksualitet. Både hos mænd, kvinder og nonbinære. Til læsere med interesse for reflekterede tekster om sex.

Månedens hjertebarn

Reuter, Bjarne: Mio fra månen     
Gyldendal 2023; 107 sider
Da en mystisk hånd dukker op på indersiden af farfars computer beslutter Karl og Vida, at de vil bruge deres påskeferie hos farfar, så de kan opklare mysteriet. Humoristisk og hyggelig højtlæsning for 5-8-årige.

Clark, Mathilde Walter: Det blinde øje 
Politiken 2023; 1. udgave; 280 sider
Under pandemien 2020 hører Mathilde Walter Clark en mislyd i afdækningen af aflivningen af de 15 millioner mink. Hun beslutter sig for at afdække, hvad der ligger bag minkindustriens tårer. En rystende bog til dem, der vil vide mere om danmarkshistoriens mest omtalte pelsdyr.

Engelbrecht, M. A.: Kun mørke 
Brændpunkt 2023; 1. udgave; 124 sider
I en verden af mørke vågner en ung mand uden at vide, hvem han er eller hvordan han er kommet hertil. Hans eneste følgesvend er tilsyneladende en mystisk kat, der fører ham på en rejse gennem hans fortid. For læsere interesseret i eksistentielle temaer som tilblivelse, sorg, død og accept.

Vi talte også om

Andersen, Frits: Sydhavsøen: nydelsens geografi
Aarhus Universitetsforlag 2018; 451 sider
Ide- og litteraturhistorie om øen, havet og øhavet fra 1700-tallet og frem til i dag.

Gaiman, Neil: Oceanet hvor grusvejen endte 
People'sPress 2015; 1. udgave; 196 sider
En midaldrende mand vender hjem til sin hjemegn, hvor han overmandes af minder om onde kræfter og oplevelser, som var alt for farlige for en lille 7-årig dreng.

Lovecraft, H. P.: Cthulhu kalder: fortællinger 1926-1928      
Kandor 2018; 1. udgave; 608 sider
12 fortællinger om mystiske kulter, som tilbeder ældgamle rædselsvækkende guder, der har ligget i dvale fra de første tider. Monstrene sover, men deres drømme rækker ind i vores verden og fylder søgende sjæle med vanvid og rædsel.

Mathiassen, Torben: Mali 
Forfatterskabet.dk 2022; 1. udgave; 501 sider
Fremtidsroman fra en tid, hvor store dele af kloden er blevet ubeboelig, og antallet af klimaflygtninge udgør over 100 millioner. Bogen følger det danske par Freya og Magnus' farefulde og dramatiske flugt med deres to børn. For voksne læsere af litteratur, der sætter aktuelle problemer til debat.

Nesbø, Jo: Nathuset 
Modtryk 2023; 1. udgave; 242 sider
Richard er flyttet til den lille by Ballantyne og har det svært i skolen og den nye plejefamilie. Men intet er så slemt, at det ikke kan blive værre, og da to af hans klassekammerater forsvinder under voldsomme omstændigheder, er Richard politiets hovedmistænkte. For alle gyser-fans.

Riordan, Rick: Datter af Dybet 
Carlsen 2022; 1. udgave; 418 sider
Da Anas kostskole bliver sprunget i luften, opdager hun at hendes liv langt fra er som hun forestillede sig. Fantasy for 10-årige og opefter.

Sanchez Abuli, Enrique: Torpedo 1936 
2018, Faraos Cigarer 2017-; 1. udgave; 163 sider
Tegneserie. I 1930'ernes New York arbejder sicilianeren Luca Torelli, med øgenavnet Torpedo, som lejemorder. For en passende betaling er han parat til at slå hvem som helst ihjel; men det er hans modstandere også.

Verne, Jules: En verdensomsejling under havet 
Løvens Forlag 2013; 460 sider
Professor Aronnax' rejse til Stillehavet for at opklare mysteriet om et ukendt søuhyre, der spreder skræk og død. Det er professoren der fortæller historien om Kaptajn Nemo og hans fantastiske opfindelse, ubåden Nautilus.

Walliams, David: Uhyret på slottet
HarperChildren 2023; 461 sider
Året er 2120, og London ligger i ruiner. En uendelig vinter har sænket sig over kongeriget. Den tolvårige Prins Alfred bor på slottet med sine forældre. Da hans elskede mor bliver sat i Tower of London, må den svagelige Alfred tage kampen op mod en ond overmagt. Højtlæsning fra 8 år og selvlæsning fra 10 år.

Jungle Cruise
En gammel forbandelse, nogle onde tyskere og tre herlige helte er ingredienserne i denne underholdende fortælling. Et ægte eventyr, hvor action og komedie er nogle af de vigtigste ingredienser. En familiefilm for børn fra 11 år og voksne.

Materialer