Jette, Anna, Janus og Halfdan

En alkymist i lænker, det store nisseshow og den nye Oxen bog

28.09.23
Efteråret er over os, så nu er der for alvor grund til at lytte til Håndplukket og få læseinspiration til regnvejrsdagene. Bibliotekets podcast stiller skarpt på de mest interessante nyheder på bibliotekets hylder, og denne gang snakker Anna, Janus og Jette blandt andet om en alkymist i lænker, det store nisseshow og den nye Oxen bog.

Lyt til Håndplukket HER (eksternt link)

Månedens musik

"Tracey Denim" af Bar Italia
Herfra numrene "Nurse" og "Changer"
Lån cd'en HER (eksternt link)

Månedens film

Avatar - the way of water
Instruktør: James Cameron
16 år er gået siden jordboerne angreb Na'vi-folket på Pandora. Jake Sully lever i fred og fordragelighed med sin familie, men endnu engang truer menneskene naturfolkets idyl.

Babylon
Instruktør: Damien Chazelle
Sort komediedrama om en gruppe mennesker der hver især prøver at finde fodfæste i det dekadente film- og festmiljø i Hollywood i 1920´erne.

Bytte bytte baby
Instruktør: Barbara Topsøe-Rothenborg
Topjuristen og strukturfascisten Cecilie får ved en fejltagelse byttet æg med Body-SDS-terapeuten Liv, så de skal føde hinandens børn. Men hvordan sikrer man sig, at den anden overholder alle graviditetskravene og at man rent faktisk ønsker at bytte, når børnene er født? Dansk komedie for et bredt publikum der også kommer på Filmstriben senere på året.

Guardians of the Galaxy vol. 3
Instruktør: James Gunn
I forsøget på at redde deres kære ven, vaskebjørnen Rocket, kommer superheltegruppen The Guardians of the Galaxy på en svær opgave. Men hvad gør man ikke for en god ven? Til superheltefans er her en superheltefilm, der blander action med science fiction og en masse humor.

Tár
Instruktør: Todd Field
Mesterdirigenten Lydia Tár står på tærsklen til sit livs triumf, da alting pludselig vender sig mod hende. Den geniale kvinde må kæmpe mod anonyme anklager, hændelser fra fortiden og ikke mindst sit eget ego. Et psykologisk mesterværk for alle over 11 år, der holder af skæbnefilm og stærke portrætter.

I spotlightet

Børn og unge

Klassen, Jon: Kraniet: et folkeeventyr fra Tyrol
Jensen & Dalgaard 2023; Ca. 110 sider
Otilla er flygtet hjemmefra og søger tilflugt i et stort hus - kun beboet af et kranie. Men er de nu også alene, og hvor langt vil Otilla gå for at være i sikkerhed? Illustreret roman til højtlæsning fra 8-10 år og selvlæsning fra 10 år og op.

Rødtnes, Nicole Boyle: Det store nisseshow
Alvilda 2023; 1. udgave; 193 sider
En morsom og spændende højtlæsningsbog med 24 kapitler, om nisser der konkurrerer om at blive julemandens hjælpere. For ca. 6-12 år.

Monsterbestiarium
Straarup & Co 2023; 1. udgave; 130 sider
Regnbueslanger, basilisker, minotaurer, vampyrer. Dyk ned i dette smukke bestiarium med 50 forskellige monstre og uhyrer fra 9 habitater. Farverige og aldeles skrækindjagende fortællinger fra en underverden fyldt af bloddryppende mytologiske væsner og alskens udyr. Spændende læsning, ikke for sarte læsere, fra ca 13 år.

Faglitteratur

Dahl, Jacob: Tanker om tid: få et indblik i, hvad tid er, og hvordan vi kan forbedre vores forhold til tid
Exlibris Media 2023; 1. udgave; 218 sider
Hvad er tid? Hvordan opfatter vi tiden? Hvorfor har vi aldrig tid nok, og hvordan bliver vi bedre til at håndtere tiden? En tværvidenskabelig undersøgelse til interesserede i tidens spændende betydninger og paradokser.

Dalgaard, Niels: Modstand og håb: dystopier og katastrofer i ungdomslitteraturen
Science Fiction Cirklen 2023; 250 sider
Gennemgang af dystopiske og postapokalyptiske romaner skrevet for unge af både danske og udenlandske forfattere, samt en beskrivelse af genren og dens undergenrer. Til alle interesserede i fantastiske undergangsfortællinger.

Parello-Plesner, Jonas: Kampen om Taiwan
Gyldendal 2023; 1. udgave; 173 sider
Kan man trække paralleller mellem situationen i Ukraine og Taiwan / Kina konflikten? Ja, det kan man ifølge forfatteren til denne bog Jonas Parello-Plesner. For læsere med interesse i global politik og opgaveskrivende.

Skønlitteratur

Ahrensbøll Hansen, Thomas: Natpost
Brages 2023; 1. udgave; 77 sider
Hvad foregår der i postsorteringen hos Post Danmark om natten? Hvem er de mennesker, der arbejder her? Humoristisk kortroman for alle læsere.

Kolbæk, Ditte: Mod og mandshjerte
Bogfinken 2023; 1. udgave; 311 sider
Romanbiografi om C.H. Jørgensen, der deltog i Ejnar Mikkelsens Alabama-ekspedition til Nordøstgrønland i 1909-10. Senere, med invaliderede fødder efter forfrysninger, hjalp han 7000 sønderjyske krigsfanger hjem og blev chef for Danmarks første fredsbevarende styrke. Til læsere af historiske romanbiografier.

Meyer, Margaret: Hekseflod
Lindhardt og Ringhof 2023; 1. udgave; 334 sider
I 1645 rammer heksefeberen en lille engelsk landsby som en flodbølge. Jordemoderen Martha Hallybread er værdsat i byen, men heller ikke hun kan undgå desperation og rædsel. Uhyggelig historisk fiktion for alle med interesse for kvindeliv i en brutal tidsalder.

De mest reserverede

Børn og unge

Mogensen, Andreas: Andreas Mogensen fortæller om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn: en bog om rumfart for børn
Carlsen 2023; 1. udgave; 61 sider
Spændende fagbog med astronauten Andreas Mogensen, hvor du bl.a. kan læse om vægtløshed og den internationale rumstation. For børn fra 9 år.

Bluey - min mor er den bedste
Gyldendal 2023; 1. udgave; [22] sider
Bluey og Bingo har verdens bedste mor! Mor kan hjælpe, trøste, reparere toiletter, lave mad, sørge for at alle kommer ud af døren, finde magiske steder og meget, meget mere. Billedbog for Bluey-fans fra 2-5 år.

Kjær, Jan: Krystalhjerte: Bog 2
2023, Agama 2022-; 1. udgave; 93 sider
Krystallen "Skovens hjerte" er blevet stjålet. Nala og Enzo drager afsted med deres nye venner Odo og Mirna for at finde krystalhjertet, men mange forhindringer står i vejen for vennerne, så det bliver svært. For 9-10-årige.

Faglitteratur

Gregersen, Hans: Underdanmark: livet på samfundets bund
Turbine 2023; 1. udgave; 483 sider
Danmarkshistorien fra 1600-tallet og frem til Kanslergadeforliget i 1933 set med underklassens øjne. Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for danmarkshistorie og fattigvæsen.

Kaae, Peer: Dobbeltmordet: kærligheden og tragedien på Peter Bangs Vej
People's 2023; 1. udgave; 274 sider
I mere end 30 år har true crime-forfatteren Peer Kaae jagtet et svar på, hvem der slog ægteparret Jacobsen ihjel den 19. februar 1948 på Peter Bangs Vej. For læseren af dansk true crime.

Aagaard, Janne: Gudrun og det hvide snit: en familiekrønike om krigeriske kvinder og kirurgiske indgreb
Gyldendal 2023; 1. udgave; 268 sider
Gudrun var en af de mange, der fik det hvide snit i Danmark. En operation med store konsekvenser for patienten. Gudrun var Janne Aagaards mors moster, og Janne og hendes mor sætter sig for at optrevle Gudruns skæbne og lære mere om historien om det hvide snit. For læsere af personlige beretninger.

Skønlitteratur

Jensen, Jens Henrik: Pilgrim
Politiken 2023; 1. udgave; 468 sider (Oxen; 6)
Den tidligere jægersoldat, Niels Oxen, og hans makker i PET, Margrethe Franck, skal hjælpe med et hemmeligt køb af oplysninger fra en bank. De forsøger også at opklare en gammel sag med en række krigsveteraners død. Er du vild med Oxen, kan du i øvrigt møde Jens Henrik Jensen d. 24. oktober i Håndværkerforeningen, hvor han taler med bibliotekar Lida Wengel om serien. Læs mere HER 

Helle, Helle: Hafni fortæller
Gutkind 2023; 1. udgave; 168 sider
Stilistisk raffineret roman om midaldrende Hafni, der forlader sin mand og tager på roadtrip i Danmark. Til fans af Helle Helle og læsere af minimalistisk litteratur om hverdagsliv, skilsmisse og følelser.

Vedsø Olesen, Anne-Marie: Vølvens vej - ulvegabet
Lindhardt og Ringhof 2023; 1. udgave; 431 sider (Vølvens vej; 3)
Fenrisulven er løs og hærger Midgård. Snehild drager mod dværgenes rige, Nidavellir, hvor en ny ulvelænke må smedes. Men dværgekongen Fafner har egne planer for Snehilds skæbne. Forrygende tredje bind i "Vølvens vej"-serien for alle læsere af storslået litteratur.

Månedens hjertebarn

Fowler, Aisling: Ildfødt - Phoenix og Ispaladset
Straarup & Co 2023; 1. udgave; 415 sider
Fremragende efterfølger til "Ildfødt - Twelve og Sneskoven" om jægeren Twelve, nu kaldet Phoenix, der skal ud til heksene i Ispaladset, da en mystisk magi truer ikke kun Ispaladset, men hele Ember. Fra 12 år og opefter.

Stjernfelt, Frederik: Alkymist i lænker: sagen mod mystikeren Johann Konrad Dippel
Gyldendal 2023; 1. udgave; 367 sider
Den radikale pietist, Johann Konrad Dippel (1673-1734) er omkredset af mystik. I denne bog kortlægges Dippels bedrifter og ikke mindst den sag, der blev rejst mod ham. Til læsere med interesse for dybdegående portrætter af historiske personer.

Knuth-Winterfeldt, Thomas: Forældrene der blev væk
Character 2023; 1. udgave; 105 sider
Mens forældrene er fordybet i mobiltelefonernes hjernevask varetages børnenes opvækst af omsorgsfulde robotter. Men kan robotterne give samme trøst og omsorg som forældre? Eller er de snarere fangevogtere? Den mistanke får to børn, som sammen gør oprør mod robotternes forældrevælde. En tankevækkende, ordløs tegneserie med bred læserappel.

Vi talte også om

Johnsen, Zenia: Verdens værste hund
Jensen & Dalgaard 2023; [44] sider
Sylvester får en hund, Ymer, af farmor. Ymer er svær at håndtere og er "verdens værste hund". Men med tålmodighed og tillid spirer et venskab mellem dem - måske er Ymer slet ikke en hund? Billedbog for 4-8-årige.

Eggers, Dave: The Circle
People's Press 2015; 1. udgave; 458 sider
Mae Holland er ovenud lykkelig, da hun får job hos internetselskabet The Circle, der er kendt for deres fællesskabsånd. The Circle kræver en stor social involvering både offline og online, og langsomt bliver Maes liv mere og mere offentligt.
Lån filmatiseringen af "The Circle" HER (eksternt link)

Jensen, Martin: Frit gennem Jylland
Klim 1998; 1. udgave; 319 sider
I 1100-tallet er Danmark splittet mellem Svend, Knud og Valdemar. Jyllands mægtige stormænd vælger side, og vennerne Henrik og Buris involveres for Valdemar i magtkampene om valgkongedømme eller arvekongedømme.
Deltag i litteratursalonen om Martin Jensen der er månedens forfatter. Læs mere HER

Egerkrans, Johan: Nordiske guder
Alvilda 2017; 1. udgave; 159 sider
Illustreret bog som rummer de mest spændende og fantasifulde eventyr fra den nordiske mytologi i Johan Egerkrans' fortolkning. Guder, jætter, dværge, valkyrier, monstre og helte i en mørk, blodig, fantastisk og til tider humoristisk rejse gennem den nordiske gudeverden.

Egerkrans, Johan: T-rex og andre tyrannosaurer
Alvilda 2021; 1. udgave; 67 sider
Fagbog om en af de mest kendte dinosaurarter: tyrannosaurer. Her er godt 25 dyr inklusiv det sidste på udviklingens stamtræ: Tyrannosaurus rex. Det var farlige dyr, og alle var de rovdyr. For børn, unge og andre videbegærlige læsere fra 10 år.

Gregersen, Hans: Det sidste skridt
Turbine 2018; 1. udgave; 304 sider
Den første samlede historie om dødsstraffen i Danmark fra Tollundmanden til retsopgøret efter besættelsen. For historisk interesserede.

Kragh, Jesper Vaczy: IQ 75: Erling og åndssvageforsorgen
Gad 2022; 1. udgave; 342 sider
Historien om åndssvageforsorgen i 1900-tallet og om Erling og andre, som har været anbragt. Til fagfolk, pårørende til udviklingshæmmede samt interesserede i barske livshistorier.

Weinstein, Alexander: After Yang
Café Monde 2023; 1. udgave; 249 sider
"Efter Yang" er en samling noveller, der foregår i en nær fremtid, hvor teknologi og AI er en naturlig integreret del af menneskers hverdag på både godt og ondt. For læsere af realistiske og tankevækkende science fiction-fortællinger.

Materialer