AI generet billede fra Pixabay af Karen t.

Indiana Jones, sovjetiske busstoppesteder og girafhjerter

25.03.24
Hver måned fortæller Janus, Anna og Jette om nyindkøbte bøger, film og musik i bibliotekets podcast Håndplukket. Denne gang handler det blandt andet om Indiana Jones, sovjetiske busstoppesteder og girafhjerter, mens musikken er af japanske Flower Travellin’ Band.

Lyt til Håndplukket her (eksternt link)

Månedens musik

Flower Travellin’ Band: Satori
Herfra numrene 'Satori Part 1' og 'Satori Part IV'

Lån cd'en her (eksternt link)

I spotlightet

Faglitteratur

Pyne, Stephen J.: Ildens tidsalder
Information 2023; 1. udgave; 256 sider
Her får du historien om, hvordan ilden har forandret vores planet og vores liv, og det diskuteres, om det er mennesket, der kontrollerer ilden eller om det er ilden, der kontrollerer mennesket. For læsere med interesse for menneskets forhold til naturen.

Hvis (atom) krigen kommer
Gad Nordjyske Museer 2024; 1. udgave; 145 sider
Her fortælles der om, hvordan Danmark og danskerne skulle reagere i forbindelse med et atomangreb. Dansk koldkrigshistorie for historieinteresserede og opgaveskrivende.

Guerriero, Leila: Den anden krig: en fortælling om den argentinske kirkegård på Falklandsøerne
Aurora Boreal 2024; 1. udgave; 82 sider
Beretningen om hvordan en engelsk officer anlagde en kirkegård og begravede de faldne argentinske soldater efter Falklandskrigen i 1982 - og om hvordan de faldne argentineres pårørende først blev informeret af deres regering mange år senere. For historisk interesserede.

Børn og unge

Arrhenius, Ingela P.: Hvor er fru T. rex?
Carlsen 2023 [i.e. 2024]; 1. udgave; [8] sider
Gå på opdagelse i dinosaurernes verden og find Fru T. rex. Sød papbog med flapper og overraskelser for 0-2-årige.

Souid, Sophie: Spor - den, der hvisker, lyver
Gad 2024; 1. udgave; 151 sider
Er det et nødstilfælde, hvis ens mor går ned i kiosken efter mælk men ikke kommer tilbage? Det mener drengen Bille, og opringningen til en hemmelig nødtelefon bliver starten på en hæsblæsende jagt, for at finde Billes mor. Forrygende 1. del af ny dansk børnekrimi. Fra 10 år.

Wandahl, Camilla: Spy må i ly
Straarup & Co 2024; 1. udgave; 21 sider
Den lille drage Spy hygger sig med sine venner, da den gale Wy kommer og truer med sine lyn. Spy må i ly - men når han det? Letlæsning for 6-8-årige.

Skønlitteratur

Weaver, Tim: Ingen hjemme
Superlux 2023; 1. udgave; 574 sider (David Raker-serien; 10)
En hel landsby forsvinder sporløst på en enkelt nat. To år efter er deres forsvinden stadig et mysterium, og efterforskeren David Raker kommer på banen. For læsere af spændingsromaner.

Von Arnim, Elizabeth: En sommer alene
Ti vilde heste 2024; 1. udgave; 160 sider
I Pommern er engelske Elizabeth ved at vænne sig til livet som tysk godsfrue. Hun elsker sin have og bruger meget tid på den. Men ofte spænder samfundets forventninger til godsets frue ben for hendes ønsker om mere tid i haven. For læsere af klassisk engelsk litteratur.

Lassen, Cæcilie: Indre Ø
Alhambra 2024; 1. udgave; 415 sider
Da Dittes mormor dør, begynder Ditte at stykke historien sammen om sin ukendte morfar. Samtidig afdækkes et stykke danmarkshistorie om tiden efter befrielsen. En slægtshistorie for læsere der holder af historiske romaner.

Månedens film

Når befrielsen kommer (2023)
Instrueret af Anders Walter
I 1945 hvor afslutningen på 2. verdenskrig kan anes i horisonten, ændrer alt sig på Ryslinge Højskole da 500 tyske flygtninge ankommer. Krigsfilmen møder dramaet i denne film der bestemt ikke er for børn.

Synkefri (2023)
Instrueret af Christian Andersen
Tragedie i Hirtshals, baseret på virkelige hændelser. Fortællingen om hvordan en ulykke, og ni døde sømænd, hensatte det lille samfund i en tilstand af sorg. For sorgen synker ikke. Til dem der godt kan lide et godt underspillet dansk drama hvor der er kælet for tidsperioden - her 1981.

Indiana Jones and the dial of destiny (2023)
Instrueret af James Mangold
Manden med den meget berømte hat er tilbage for femte gange, denne gang igen oppe mod nazister med onde planer. Adventurefilm af den reneste slags - for teenagerne og op efter.

Bastarden (2023)
Instrueret af Nikolaj Arcel
I 1700-tallets Danmark har Kaptajn Kahlen en plan om at opdyrke heden. Han er stålsat. Men det viser sig nemmere sagt end gjort, da en psykotisk godsejer forsøger at stoppe ham. Historisk drama og et dansk bud på en frontier-fortælling.

Mest reserverede

Faglitteratur

Rösing, Lilian Munk: Friedrichs farver
Turbine 2024; 1. udgave; 286 sider
Gennem billedanalyser og livshistorier præsenteres farver og billedrum i den romantiske tyske landskabsmaler Caspar David Friedrichs malerier. Bogen henvender sig til kunstinteresserede læsere, uagtet om man kender Caspar David Friedrich.

Pigerne fra Sprogø
Lindhardt og Ringhof 2024; 1. udgave; 372 sider
I årene 1923-1961 blev ca. 500 kvinder anbragt på Sprogø, en ø-anstalt for socialt udsatte kvinder, som blev anset for åndssvage og seksuelt afvigende. Formålet var isolation, genopdragelse og ofte sterilisation af kvinderne. Gennem breve, journaler og fotos udfoldes deres egen fortælling. For alle med interesse for historie og samfundsforhold.

Samsam: mit liv som bandekriminel, syrienkriger og agent for Danmark
Lindhardt og Ringhof 2024; 1. udgave; 327 sider, tavler i farver
Bogen af og om Ahmed Samsam omhandler den mest omtalte retssag og tvist om den terroristdømte mand, der angiveligt var hyret som agent af PET og FE. For interesserede i virkelighedens agentvirksomhed, retssikkerhed og ikke mindst det uklare spil mellem officiel politik og hemmelig efterretningsvirksomhed.

Børn og unge

Mara: Spøgelsesjægerne - Tunguska
E-voke 2023; 56 sider
Spøgelsesjægeren Ian Davenport og journalisten Nell Lovelace må arbejde sammen for at opklare en mystisk mordsag, der involverer en spøgelseshær, et hold af spiritologer og en mærkelig katastrofe i Sibirien. Vil det lykkes dem at fange de skyldige? Spænding for tegneserielæsere fra 12 år.

Thomas, Angie: Nic Blake og de Usædvanlige - mesterprofetien
Carlsen 2024; 1. udgave; 369 sider
Den 12-årige Nic Blake er en "Usædvanlig" - en person med magiske evner. Nics far er en stærk Mester og har lovet at lære hende at bruge Gaven. Men da Nics far anklages for en alvorlig forbrydelse, må hun finde styrken i sig selv for at redde sin far. For fantasylæsere fra 10 år og opefter.

Lundborg, Linnea: Feminisme
Straarup & Co 2024; 1. udgave; 30 sider
Denne bog fortæller om kampen for ligestilling gennem historien og om nogle af de kampe, som stadig kæmpes, for at mænd og kvinder har samme rettigheder over hele verden. For børn fra 8 år.

Skønlitteratur

Aidt, Naja Marie: Øvelser i mørke: roman
Gyldendal 2024; 1. udgave; 258 sider
Hvordan kommer man ud af mørket, eller gør det så tyndt, at man kan se igen? En kvinde øver sig og kæmper med hjælp fra sine veninder, børn og psykolog. Til læsere af tænksomme romaner med noget på hjerte.

Hørslev, Lone: Svømmende, rygende, grædende
Politiken 2024; 1. udgave; 277 sider
Anna Mette Hansen befinder sig i en regulær midtvejskrise, som hun forsøger at drukne i papvin. Men hvor meget papvin er egentlig for meget? Til alle læsere af humoristiske samtidsromaner.

Korsgaard, Thomas: Snydt ud af næsen
Lindhardt og Ringhof 2024; 1. udgave; 330 sider
Velskrevet novellesamling om livets uretfærdigheder og de små og store begivenheder, der former os som mennesker. Det er korte nedslag i en provinsbys strukturer og små fragmenter af livet nederst i samfundets hierarki. For alle, der holder af ny dansk, (social)realistisk litteratur.

Månedens hjertebarn

Hegnsvad, Kristoffer: Også i nat drømte jeg om sovjetiske busstoppesteder
Jensen & Dalgaard [2024]; 210 sider
En forfatter og en fotograf opsøger de forfaldne busskure i udkanten af det tidligere Sovjetunionen, der af ukendte grunde blev iværksat som et storslået kunstprojekt, der står forfaldent tilbage. For interesserede i anderledes kunst- og litteraturoplevelser.

Chanfreau, Sofia: Giraffens hjerte er usædvanligt stort
Straarup & Co 2023; 1. udgave; 207 sider
9-årige Vega bor på Giraføen med sin far og en masse forunderlige dyr, som andre ikke kan se. Far vil hverken snakke om dyrene eller Vegas ukendte mor. Da far får en ny kæreste, rejser Vega ud for at finde sin mor. Fantasifuld højtlæsning for børn fra 8 år og selvlæsning fra 10 år.

Ward, Catriona: Sidste hus på Needless Street
Screaming Books 2024; 1. udgave; 332 sider
I et forsømt aflåst hus bor tre ødelagte beboere - en alkoholiseret eneboer, hans datter, der aldrig forlader huset og deres kat. Huset er gennemsyret af ondskab og da en ny nabo flytter ind roder hun op i alle dets hemmeligheder. For læsere af fremragende psykologiske thrillere.

Vi talte også om

Haun, Christian: Måske tvivler hun ikke længere på alting
Jensen & Dalgaard 2024; 201 sider
En generationsroman om to børns liv og udvikling fra 1980'erne og frem. Med afsæt i deres forhold til moren beskrives det, hvordan de hver især vokser op til meget forskellige liv. Kan læses af alle der nyder generationsromaner, som udvikler sig overraskende.

Sanko, Maria Frantzen: Skyggeskoven: begyndelsen
Alinea 2023; 1. udgave; 157 sider
Noras familie rammes af en bilulykke i skoven. Far og storesøster skal begraves. Men Nora så storesøsteren gå væk fra ulykken, og nu må Nora finde ud af, hvad der virkelig er sket, uden at andre opdager det. Gys for børn fra 12 år og op.

Schmidt, Palle: Sidste omgang
Avanti 2024; 1. udgave; 248 sider (Krimiserien med Hauge; 5)
Antihelten Hauge har fået job som bartender på en bodega. Han nyder roen og den faste rutine. Men så bliver en stamgæst myrdet, og Hauge begynder sin egen efterforskning. Femte og sidste bind i serien om Hauge. Til dem, der kan lide hårdkogte og stemningsmættede krimier.

Sperling, Anna Von: Fulde liv: hvordan kvinder har drukket og er blevet set på imens
Information 2023; 1. udgave; 236 sider
Journalist Anna von Sperling fletter sin egen historie med alkohol sammen med kvinders forhold til alkohol generelt. For interesserede i feminisme og alkoholkultur.

Von Arnim, Elizabeth: Elizabeth og den tyske have
Ti Vilde Heste 2021; 1. udgave; 119 sider
Et års frydefuldt haveliv på et tysk gods. Delvist selvbiografisk dagbogsroman til primært kvindelige læsere af engelske klassikere.

Von Arnim, Elizabeth: Elizabeth og hundene
Ti Vilde Heste 2022; 1. udgave; 142 sider
Gennem 14 forskellige hunde fortæller Elizabeth von Arnim om sit liv. For læsere af anderledes selvbiografier eller for læsere der godt kan lide gode hundehistorier.

Langstrup, Steen: Kvinden der kom med kage
2 Feet Entertainment, 2024. - 184 sider
Ingrid bor alene og kæmper med fortidens oplevelser samt tabet af sin elskede. En dag dukker en ung kvinde op med en kage, og Ingrid bliver tvunget til at snakke om den fortid, hun har prøvet at glemme. For læsere af stærke fortællinger.

Johansson, Lars: Signe
Gyldendal, 2007. - 599 sider
I 1940'erne møder danske Signe Gondrup sit livs kærlighed. Han er tysker og bliver i 1945 stemplet som krigsforbryder. Samme skæbne venter Signe, da hun - gravid efter en voldtægt - vender hjem til Danmark.

Aakeson, Kim Fupz: Vitello får en nuttet lillesøster
Gyldendal 2024; 1. udgave; [28] sider
Efter lang ventetid, føder mor endelig en baby. Vitello ville helst have haft en bror, men nu blev det altså en lillesøster - en meget nuttet en af slagsen, synes de voksne! Billedbog for 5-8-årige.

Hansen, Boris: Det lysende hjerte
CarlsenPuls 2024; 1. udgave; 515 sider (Tavse verdener; 3)
Olivia og Victors teams er i kapløb mod Alliancen. De skal regne ud hvilken bog "mareridtsbogen" er, og hvad det helt præcist er, der skal hentes fra den. Spændende science fiction for 14 år og opefter.

Brunstrøm, Thomas: En indviklet sag
Carlsen 2024; 1. udgave; 94 sider
Hans og Grete er netop vendt hjem fra en ferie med deres bedstefar. Desværre er deres kuffert blevet forbyttet i lufthavnen, og den kuffert, de har fået med hjem i stedet for, har et noget skræmmende indhold! Sjov og ballade for børn fra 7 år.

Adam O.: Lulu Lukøje - i drømmenes dyb
Høst 2024; 1. udgave; Ca. 60 sider (Lulu Lukøje; 2)
Den anden bog om Lulu Lukøje tager os med så dybt ind i drømmeverdenen, at "Borte er blevet væk". Lulu og Tier skal hjælpe en mand med at finde sin bror. Til højtlæsning fra ca. 6 år og selvlæsning fra 11 år.

Stroud, Jonathan: Lockwood & co. - den skrigende trappe
Carlsen 2014; 1. udgave; 430 sider
Lucy Carlyle er paranormal agent og ansat i det lille mærkværdige agentbureau: A.J.Lockwood & co. Hun fortæller historien om hendes første møde med spøgelserne på en af Englands mest hjemsøgte herregårde.

Bell, Jennifer: De ualmindelige - det rygende timeglas
Høst 2018; 1. udgave; 366 sider (De ualmindelige; 2)
Søskendeparret Ivy og Seb må endnu engang drage til Lundinors verden - denne gang for at forsøge at afsløre en forfærdelig hemmelighed og redde byen.

Riordan, Rick: Percy Jackson og lyntyven
Carlsen 2023; 5. udgave; 381 sider
Om den 12-årige Percy, der opdager at han er Halvblods, halvt menneske og halvt gud. Han ved dog ikke hvilken af de gamle græske guder, der er hans far, og på hvilken side af den kommende krig mellem guderne, han vil stå på.

Alston, B. B.: Amari og Nattens Brødre
Carlsen 2021; 1. udgave; 381 sider
Amaris storebror er forsvundet, og Amaris søgen efter ham bringer hende ind i et magisk univers, hvor alt er muligt, men også farligt. Fra 11 år og opefter.

Wandahl, Camilla: En ond båd!
Straarup & Co [2023]; 1. udgave; 21 sider
Ty, No, Cal, Li og pigen Za er på en båd. Der kommer en anden båd mod dem. Det er en ond båd med store dragelignende røde dyr ombord. Hvad mon de vil? For børn fra 6 år.

Strid, Jakob Martin: Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor
Gyldendal 2018; 1. udgave; Ca. 140 sider
Billedbog. Mumbo Jumbo spiser mysteriesvampe og bliver kæmpestor. Så stor at han ikke kan få kram af Mumbo-mor, og den eneste, der kan hjælpe, er heksen Baba Jaga, der bor i Sibirien, 10.000 km væk. Det bliver en spændende rejse.

Korsgaard, Thomas: Drengen, der gik i ét med tapetet og andre eventyr fra Slumrestrup
Politiken 2023; 1. udgave; Ca. 170 sider
I Slumrestrup bor der en hel masse mennesker - fx en pige der leder efter meningen med det hele, og en konge hvis sko bliver stjålet. Du kan møde dem alle i denne skønne samling af moderne eventyr. Dejlig højtlæsning til børn fra 6 år.

Jurassic Park (1993)
Instrueret af Steven Spielberg
På en fjerntliggende ø ligger en forlystelsespark med levende dinosaurer. En lille gruppe på 5 personer kommer i livsfare, da de bliver lukket inde i parken og snart er omringet af blodtørstige tyrannosaurer og andre blodtørstige fortidsdyr.

Mission: impossible - dead reckoning - part one (2023)
Instrueret af Christopher McQuarrie
Ethan Hunt skal forsøge at skaffe et mystisk våben. Et våben der, hvis det falder i det forkerte hænder, kan få katastrofale konsekvenser. Så, igen, er menneskehedens fremtid i Ethans hænder. Spektakulær actionfilm til dem der elsker Mission impossible.

Materialer