Sibiriens glemte klaverer, Knoglekøteren fra Helvede og Løgne om min mor

09.02.24
Hver måned fortæller Janus, Anna og Jette om nye bøger, film og musik, der er indkøbt i bibliotekets podcast Håndplukket. Denne gang handler det blandt andet om Sibiriens glemte klaverer, Knoglekøteren fra Helvede og Løgne om min mor, mens musikken er af det engelske band The Last Dinner Party

Lyt til Håndplukket her (eksternt link)

Månedens musik

The Last Dinner Party: Prelude to ecstasy
Heri numrene "Nothing Matters" og "Caesar on a TV Screen"

Månedens film

The nun II instrueret af Michael Chaves
I 1956 i en lille fransk by indtræffer en række mystiske hændelser og Vatikanet har intet andet valg end at sende den erfarne Søster Irene for at konfrontere den snigende ondskab. Er det hendes gamle fjende Valak, der atter rører på sig? For alle fans af gotisk eksorcist-horror.

King on screen instrueret af Daphné Baiwir (se den på Filmstriben)
I 1976 instruerer Brian de Palma Carrie den første filmatisering af Stephen Kings romaner. Siden da har over 50 instruktører gjort skrækmesterens bøger til mere end 80 film og serier, hvilket gør ham til den mest filmatiserede nulevende forfatter.

I spotlightet

Skønlitteratur

Dröscher, Daniela: Løgne om min mor
Straarup & Co 2024; 1. udgave; 383 sider
Elas polskfødte mor er stor, og man kan sikkert ikke engang finde en kiste, hun kan passe i. Moderens overvægt er skyld i faderens manglende succes og i alt, hvad der går galt i deres tyske familie. For læsere af feministisk autofiktion og generationsromaner fra 1980'erne.

Onkel Hawaii: København er hvid og blå
Baggaardsbaroner 2023; 1. udgave; 432 sider
En vildt forrykt og kalejdoskopisk fortælling om Andedrengen, der via euforiserende kaktusdrikke får åbnet portaler til alternative tidslinjer og forsøger at få bragt sin døde ven sikkert ind i dødsriget. Til læsere af fantasifulde, hæsblæsende og genreoverskridende romaner.

Závada, Pál: En torvedag
Skjødt 2023; 1. udgave; 204 sider
I 1946 overværer Maria et overfald på en jødisk æggehandler i den ungarske landsby Kunvadas. En historisk roman om antisemitisme, moralsk medskyld og ansvar. For læsere af klassikere og historiske romaner.

Faglitteratur

Bølling, Christina: Knus din vinterdepression: glæden ved at have det nogenlunde
Grønningen 1 2023; 1. udgave; 184 sider
Faktuel inspirationsbog til at lære at leve bedre med vinterdepression. For læsere der selv lider af det eller er pårørende til vinterdepressive personer.

Agner Pedersen, Anders: Kampen om Det Hvide Hus: strategier, intriger, storhed og fald i amerikanske valg
Lindhardt og Ringhof 2024; 1. udgave; 334 sider
Hvordan foregår udvælgelsen af præsidentkandidater, når amerikanere går til valget om verdens mægtigste præsidentembede? Følg med ind i stemmeboksen, når de sidste 100 års præsidentvalgkampe i USA ridses op. For læsere med interesse for amerikanske forhold og politik.

Shuster, Simon: Showman: invasionen indefra: Volodymyr Zelenskyj - fra komiker til landsfader
People's 2024; 1. udgave; 461 sider, tavler (nogle i farver)
Portræt af den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, som skildrer hans transformation fra ubekymret komiker til verdenskendt ikon. Samtidig får man også et unikt indblik i de dramatiske begivenheder, der fandt sted i forbindelse med den russiske invasion. For alle med interesse for Zelenskyj eller krigen i Ukraine.

Børne- og ungdomsbøger

Eggers, Dave: Da de flyttede Millers Minnie Moore Mine Palæ: en sand historie
Jensen & Dalgaard 2023; Ca. 50 sider
En fantastisk historie fra guldgravernes tid i Amerika, hvor en hund finder en sølvmine, og et kæmpe palæ må flyttes udenfor byen. Men kan man det? Billedbog for historieinteresserede 4-8-årige.

Lakserytteren: Knoglekøteren fra helvede
Lakse 2023; 1. udgave; 226 sider
Hjalte dør på vej til skolens halloweenfest og ender ved en fejl i helvede. Heldigvis er Satan til at forhandle med. Hvis Hjalte ordner et par småting for Satan på Jorden, får han til gengæld livet tilbage. Hvad kan gå galt? Første del af sjov gyserserie for 10-14-årige.

Neerlin, Mette E.: Alt for Pipper Villumsen
Gyldendal 2024; 1. udgave; 112 sider
Vidunderlig og morsom historie om Ellinor, der har mistet sin mor og fire undulater - snart fem. Hjælpen kommer fra meget uventet kant. For ca. 10-14-årige.

Mest reserverede

Skønlitteratur

Meidahl, Anders Christian: Intethvid
Lindhardt og Ringhof 2024; 1. udgave; 198 sider
På Ny Rosenhøjen Psykiatrisk Hospital arbejder en ung læge under et voldsomt pres. Det får store konsekvenser for patienterne og ham selv. Til romanlæsere - især dem med interesse for livet på et psykiatrisk hospital.

Penny, Louise: De blindes rige
North Publishing 2023; 1. udgave; 465 sider (Armand Gamache serien; 14)
Kriminalkommissær Armand Gamache bliver udnævnt til bobestyrer efter en gammel kvinde, og kort efter bliver hendes søn dræbt. Det bliver begyndelsen på en efterforskning, der fører vidt omkring i Quebec i både fortid og nutid. 14. del i serien. Læsere af intelligente hyggekrimier vil elske den.

Willingham, Stacy: Den syvende pige
Cicero 2024; 1. udgave; 365 sider
Nervepirrende thriller om psykologen Chloe Davis, hvis far, efter 20 år, stadig sidder fængslet for mordene på seks teenagepiger i Louisiana. På makaber vis genoplives hendes barndomstraumer, da en af hendes klienter, en 15-årig pige, findes myrdet udenfor hendes klinik. For læsere af psykologiske spændingsromaner.

Faglitteratur

Andersen, Jens: Kongeord
Politiken 2024; 1. udgave; 109 sider
Indhold: Fra kronprins til konge ; Kongeordet og kongerækken ; Forbundne ; Forpligtet ; For kongeriget Danmark ; Et kongehus og et kongepar

Skærmsund: en 4-ugers guide til sundere skærmvaner i familien
Gyldendal 2023; 1. udgave; 311 sider
Guide til at få kontrol over familiens skærmforbrug, skabe bedre skærmregler og opleve mere kvalitet i familielivet. Bogen kan læses af alle, der ønsker at skabe en fælles bevidsthed omkring skærmtid i familien.

Varberg, Jeanette: Onkos: mit møde med kræftens historie
Politiken 2023; 1. udgave; 154 sider
En spændende og velfortalt rejse gennem kræftens historie, der perspektiveres via forfatterens eget kræftforløb. For alle, der ønsker at blive klogere på kræft og medicinsk historie.

Bredsdorff, Thomas: Lykkeligt nær: en oldings optegnelser
Gutkind 2024; 1. udgave; 210 sider
For litteraten Thomas Bredsdorff overskygges alderdommens tiltagende kvaler og bekymringer af hverdagens små, livsbekræftende episoder, samt glæden over stadig at finde mening i den udødelige verdenslitteratur. For læsere af hjertevarme betragtninger om alderdom og litteratur set fra livets øverste trin.

Børn- og unge

Gardner, Sally: Klunserne på Skraldøen
Jensen & Dalgaard 2023; 1. udgave; 140 sider
Mød Pip, Strit, Rumle og de andre Klunsere, der er så små, at man næsten ikke kan se dem. De er verdens første genbrugere og lever på havet på Skraldøen, og kan forvandle affald til nye skatte. Men en dag støder de på Flaskebjerget. Sjov bog om bæredygtighed for 5-9-årige.

Lakserytteren: Legender fra Odysïa - Devastys' hævn
Lakse 2023; 1. udgave; 567 sider (Legender fra Odysïa; 3)
Mørket har sænket sig over Odysïa, og det bliver op til vores uheldige tæmmer York at ændre planetens onde skæbne. Forrygende lystlæsning for 9-12-årige, der elsker fantasy og et godt grin. Kan læses højt for børn fra 6 år.

Mæhle, Lars: Dinosaurbandens ABC: bogstavjagten
Turbine 2024; Ca. 80 sider (Dinosaurbanden; 13)
Lær alfabetet med Dinosaurbanden. En bogstavtyv er løs i Dinosaurriget, og Rasmus Rex og Tobias Troodon må finde alle bogstaverne, før skolen begynder. Sjov ABC-billedbog for børn fra 3-7 år.

Månedens hjertebarn

Risom, Frederik: Hundrede historiske hovednavne: en lyrisk pseudoklopædi til de historieløse årgange
Trælår 2023; 1. udgave; Ca. 110 sider
100 humoristiske digte med illustrationer om historiske personer. Anbefales til børn fra 13 år og voksne, som vil have almen historisk dannelse på den sjove måde.

Roberts, Sophy: Sibiriens glemte klaverer
Atlanten 2023; 421 sider
Meget velskrevet og fascinerende fortælling om flere års rejser rundt i Sibirien, hvor målet var at finde klaverer og flygler, der har overlevet både revolution, krig og tusinder af kilometers besværlig rejse. For alle, der er glade for rejsebeskrivelser.

Ihli, Noelle West: Rødt lys, løb
Krabat 2024; 1. udgave; 302 sider
Idaho. USA. Laura og Olivia er på vej til fest. Men en bil forfølger dem og vil skubbe dem af vejen. Der er ingen forbindelse på deres mobiler, så de kan ikke ringe til politiet. Det, der skulle have været en festlig aften, er forandret til en kamp på liv og død. Nervepirrende thriller for unge fra ca. 13 år.

Vi talte også om

Langstrup, Steen: Kvinden der kom med kage
2 Feet Entertainment 2024; 1. udgave; 184 sider
Ingrid bor alene og kæmper med fortidens oplevelser samt tabet af sin elskede. En dag dukker en ung kvinde op med en kage, og Ingrid bliver tvunget til at snakke om den fortid, hun har prøvet at glemme. For læsere af stærke fortællinger.

Vincentz, Helle: Jorden under mig
People's 2021. 1. udgave; 459 sider
Tre uger før Helles 9-års fødselsdag skyder hendes far sig selv. Farens død skaber et stort tomrum i Helles liv. Som voksen søger Helle tilbage til sin fortid og leder efter sandheden om sin familie og sig selv. For læsere af erindringsromaner.

Ondskabens hotel
Jack Torrance flytter ind på det øde beliggende Panorama Hotel som opsynsmand i vintersæsonen sammen med sin kone og søn. Mystiske kræfter får ham til at forsøge at dræbe sin kone og søn.

Sjón: Splinten fra Argo: en myte om Jason og Kaineus
Athene 2006; 1. udgave; 138 sider
Under en sørejse fra København til Sortehavet fortæller andenstyrmanden Kaineus skrøner fra sin tid som argonaut på Jasons skib Argo undervejs mod det gyldne skind.

Apollonios fra Rhodos: Argonautertoget - Jason og det gyldne skind
Digt om troldkvinden Medea, der forråder sin familie og ved gudernes mellemkomst hjælper Jason med at erhverve sig det gyldne skind, samt historien om Jasons kamp mod krigerne, der vokser frem af såede dragetænder, Medea og Jasons besøg hos troldkvinden Kirke og nogle af Herakles' bedrifter.

Bøgh Andersen, Kenneth: Djævelens lærling
Høst 2007; 3. udgave; 314 sider (Den store djævlekrig; 1)
Fantasy. Dydsmønsteret Filip på 13 bliver ved en fejltagelse hentet til Helvede, hvor han skal i lære som den syge Lucifers efterfølger. Men Fanden begynder hurtigt at tvivle på, at det vil lykkes at få en djævel ud af drengen.

Duddle, Jonny: Familien Søstærk og uhyrets guld
Bogoo 2023; 1. udgave; 158 sider (Familien Søstærk; 3)
Matilde fisker en flaske med et skattekort op af havet. Hun må straks have fat i Jim og resten af familien Søstærk! Sjov højtlæsning for 6-9-årige og selvlæsning for 10-12-årige.

Brynnum, Mads: Nede i koboldens kælder
Calibat 2023; [40] sider
16 skræmmende rim om monstre, sagnfigurer og fabeldyr. Mød en bange bøhmand, en grinagtig kimære og et skvattet skelet i denne monsteruhyggelige og sjove bog med rim for børn fra 5 år.

Brynnum, Mads: Mythos ABC
Rollespilsakademiet 2015; 1. udgave; Ca. 50 sider
Billedbog. Skræmmende, men også hyggeligt uhyggelige rim om mystiske monstre, forfærdende guder og unævnelige rædsler.

Brynnum, Mads: Når en drage drager ud og andre rim om monstre
Calibat 2017; 1. udgave; [48] sider
Digte. 20 forskellige uhyggelige monstre, fra vattede vampyrer til triste trolde, præsenteres med humor og forståelse gennem hver deres illustration og en lille historie.

Ace, Kim: Lucas O'Kult & Satans VHS
Carlsen 2023; 1. udgave; 191 sider (Lucas O'Kult; 1)
Lucas O'Kult er flyttet ind i sin farfars hus i Kvæhlstrup med sin mor og to søskende. I kælderen finder de en VHS-afspiller, men da de begynder at se filmen, der sidder i maskinen, sker der grufulde ting i byen. 1. bog i sjov gyserserie for 9-12-årige.

Materialer