Jette, Anna og Janus

Badehotellet, Barbie, panda-prutter og vanedyr

14.12.23
Det sørme, det sandt, de'cember og vi er nået til årets sidste afsnit af Håndplukket, Horsens biblioteks podcast, der stiller skarpt på de mest interessante nyheder på bibliotekets hylder. Denne gang snakker Anna, Janus og Jette blandt andet om Badehotellet, Barbie, panda-prutter og vanedyr.

Lyt til Håndplukket her (eksternt link)

Månedens musik

Trust af Astrid Engberg
Herfra hørte vi 'Spirits Came Told Me' og 'Blue Rise and the Fall'
Lån den her (eksternt link)

I spotlightet

Faglitteratur

Dirks Gottlieb, Frederik: UFO-mysteriet: på sporet af min far og de flyvende tallerkener
Gyldendal 2023; 1. udgave; 235 sider
I håb om at komme tættere på sin far efter hans død, fordyber Frederik sig i farens helt store passion: ufoer! En gribende selvbiografisk fortælling om sorgbearbejdelse og ufo-mysteriet.

Gregersen, Jens: Havørn
Gad 2023; 1. udgave; 186 sider
Smuk og fascinerende fortælling om havørneparret på Vorsø i Horsens Fjord. Tegnet og fortalt af øens eneste beboer. For alle fugleelskere.

Ravn Sørensen, Anders: Maleriets forbandelse
Gad 2023; 1. udgave; 310 sider
Et gammelt Jens Juel-maleri fra slutningen af 1700-tallet er hovedpersonen i denne velfortalte og medrivende fortælling om maleriets ejere helt op til i dag. Fælles for maleriets ejere er, at de på forskellig vis rammes af uheld og ulykke. For alle historieinteresserede og alle andre, der holder af en god historie.

Børne- og ungdomsbøger

Freytag, Nils: Træls at læse
Bogoo 2023; 1. udgave; 42 sider
20 gode grunde til at det er træls for børn at læse, fx fordi det tager lang tid, er kedeligt eller at man er alene. Men måske er det alligevel meget sjovt at læse? Humoristisk billedbog om læsning til børn på 6-8 år og deres voksne.

Riordan, Rick: Percy Jackson og gudernes bæger
Carlsen 2023; 1. udgave; 269 sider (Percy Jackson; 6)
Nogen har stjålet gudernes drikkebæger; et bæger, der kan skænke de dødelige evigt liv. Det må selvsagt findes, og hvem er bedre til opgaven end Percy Jackson? Forrygende lystlæsning for 12-15-årige.

Korvig, Hanne: Panda
Alinea 2023; 1. udgave; 20 sider
Pandaer er nuttede, bløde bjørne, som man får lyst til at kramme. Men mon det er smart at kramme en bjørn? Kan det passe, at de lever helt alene? Og prutter de virkelig 140 gange om dagen? Dette og meget mere kan du læse om i denne bog for børn mellem 6 og 9 år.

Skønlitteratur

Madsen, Ebbe: Det 4. Rige: en kontrafaktisk historisk roman
Historia 2023; 1. udgave; 338 sider
Hvad nu, hvis Tyskland havde vundet 2. verdenskrig? Det er præmissen for denne roman, der foregår i 1990, i Det. 4. Rige. Til dem med interesse i kontrafaktiske historiske romaner.

Raake, John Kåre: Dybet
Straarup & Co 2023; 1. udgave; 379 sider (Anna Aune; 2)
Anna Aune bliver tvunget tilbage til Nordpolen for at hjælpe med at finde vraget af en sunket, sovjetisk ubåd. For læsere af historiske thrillere.

Solarpunk / red. Helle Perrier
Krabat 2023; 1. udgave; 355 sider
Hvordan ser verden ud, hvis menneskeheden har lært at leve i harmoni med teknologi og natur? Dette spørgsmål besvares i 20 science fiction-noveller, der alle fokuserer på en positiv fremtidsvision, men hvor de menneskelige relationer dog stadig kan være svære. Til læsere af science fiction og klimalitteratur.

Månedens film

Barbie instrueret af Greta Gerwig
Barbie bor i Barbieland med de andre Barbier og sin kæreste Ken. Da dødstanker tvinger dem begge til "Den virkelige verden" oplever de en hel anden måde at leve på - en måde der forandrer Barbieland og deres syn på hinanden. For alle, der holder af (feministisk) humor og glitter.

Jurassic Punk instrueret af Scott Leberecht
Steve "Spaz" Williams var en pioner inden for computeranimation. Hans digitale dinosaurer i Jurassic Park forandrede Hollywood i 1993, men hans anarkistiske tilgang og foragt for autoriteter kan have kostet ham den anerkendelse, han fortjente.
Se den på Filmstriben (eksternt link)

Mission: impossible - dead reckoning - part one instrueret af Christopher McQuarrie
Ethan Hunt skal forsøge at skaffe et mystisk våben. Et våben der, hvis det falder i det forkerte hænder, kan få katastrofale konsekvenser. Så, igen, er menneskehedens fremtid i Ethans hænder. Spektakulær actionfilm til dem der elsker Mission impossible.

De mest reserverede

Faglitteratur

Damsgård Andersen, Puk: Drageland: Taliban er blevet fremtiden. Så jeg må skrive igen
Politiken 2023; 1. udgave; 206 sider
Et tilbageblik på Vestens tilstedeværelse i Afghanistan og et portræt af landet under de nye magthavere, Taliban. For alle, der holder af et kritisk, mangefacetteret blik på verden.

Frankopan, Peter: Den foranderlige klode: en ufortalt historie
Kristeligt Dagblad 2023; 1. udgave; 657 sider, tavler i farver
Episk fortælling om, hvordan naturen og klimaet har formet vores civilisation og Jordens historie. Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for klimaforandringer og verdenshistorie.

Wendt Jensen, Jacob: Bogen om Badehotellet: en tv-serie af Stig Thorsboe og Hanna Lundblad
People's 2023; 1. udgave; 303 sider
Få et unikt kig bag kulisserne på TV2's populære serie "Badehotellet", der har begejstret danskerne i mange sæsoner. Med over 180 flotte og farverige billeder. For fans af serien og læsere med interesse i tv-produktion.

Børne- og ungdomsbøger

Bluey - jul med julemanden Julle
Gyldendal 2023; 1. udgave; [36] sider
Det er juleaften, og hvalpene venter utålmodig på julemanden. Bluey og familien beslutter sig for at lege julemanden Julle! Sød julebog for alle 2-5-årige Blueyfans.

Egeskjold, Eva: Jul på Mols
DreamLitt 2023; 1. udgave; 236 sider
Da Alma i december er på klassetur i Mols bjerge med resten af 8.A, sker der noget helt uventet. Sammen med klassekammeraten Erik gør hun et fund, der bringer selveste julens sødme i fare. Mørke, underjordiske kræfter truer nu Alma og hendes familie. Spændende og anderledes julehistorie for 10-15-årige.

Lemire, Sabine: Mira - #sommer #kærester #telttur
Gyldendal 2023; 1. udgave; 107 sider (Mira; 8)
Mira og veninderne er på lejrskole med klassen, da de møder nogle drenge fra en anden skole. Drengene er bare rigtig søde - og følelser opstår. Men kan man være kæreste med mere end en? Graphic novel for 9-13-årige.

Skønlitteratur

Kvarnström-Jones, Ruth: Julefest i Halleholm
Cicero 2023; 1. udgave; 409 sider (Halleholm; 2)
Lovisa har succes med sit nyåbnede bageri i sin barndomsby i den svenske skærgård. Men det er svært med kærligheden, og i den lille by er der også andre, som har deres at slås med. Kan det hele nå at falde i hak inden jul? For læsere af charmerende kærlighedsromaner.

Lassen-Kahlke, Sofie: Adams arv: et Ursula Madsen-mysterium
Politiken 2023; 1. udgave; 330 sider
Som ung vælger Ursula at forlade det kendte og trygge liv omkring godset Engelsholm - og de personer hun kendte der. Nu ligger barndomsvennen Adam for døden og beder om hendes hjælp i forbindelse med en speget sag om arveret. For læsere af danske romaner med en dosis "whodunit"-spænding.

Skybäck, Frida: Familiens hemmeligheder
Cicero 2023; 1. udgave; 333 sider
Politiet eftersøger Lydias bror Dani, som har været med i noget bandekriminalitet. Men har han virkelig bortført en ung kvinde fra et af Malmøs velhaverkvarterer? For læsere af foruroligende og velfungerende krimier.

Månedens hjertebarn

Brendborg, Nicklas: Vanedyr: videnskabens manipulation af vores instinkter
Grønningen 1 2023; 1. udgave; 319 sider
Hvorfor er vi mennesker blevet ufrie vanedyr, og hvordan tager vi magten tilbage? Bogen kan læses af alle med interesse for vanedannelse, madindustri og menneskelig adfærd.

Lemire, Sabine: Jørgen Pingvin saver i noget, der ikke er hans
Gads Børnebøger 2023; 1. udgave; 42 sider (Jørgen Pingvin; 4)
Jørgen Pingvin og Jørgen Kanin vil bygge noget, som får dem til at grine. De låner et par ting af naboerne uden at spørge om lov. Hvad bygger de, og hvad siger naboerne mon? Billedbog for børn fra 4-6 år.

Oppenheimer instrueret af Christopher Nolan
Vi følger J. Robert Oppenheimer i perioden fra 1926 til 1963, hvor han går fra at være studerende, til anerkendt videnskabsmand, til atombombens fader og til anklaget for at støtte kommunismen. Fabelagtigt biografisk drama, til dem med interesse i Oppenheimer og Manhattanprojektet.

Vi talte også om

Hein, Sabine: De slettede: Fermis paradoks
Hi Reader 2023; 1. udgave; 422 sider
Thea Jacobsen tror ikke en dyt på konspirationsteorier, men det ændrer sig efter et møde med noget uforklarligt. Kan hun redde sin søster fra både aliens og hemmelige agenter? Science fiction for unge læsere fra 14 år og op.

Shayne, Ralph: I nødens stund: de danske jøders farefulde flugt under Anden Verdenskrig
Afart 2023; 1. udgave; 176 sider
I 1943 begiver en lille dansk jødisk familie sig ud på en dramatisk flugt til Sverige. Vejen til frihed krydses af både modige og hjælpsomme danskere og skæbnesvangre møder med den allestedsværende tyske værnemagt. En grafisk roman, der kan læses af alle, om en af de store fortællinger fra besættelsestiden.

Stoker, Bram: Den syvstjernede juvel
Klim 2023; 1. udgave; 362 sider
Da den berømte egyptolog Abel Trelawny findes bevidstløs på sit værelse tilkalder hans datter advokaten Malcolm Ross. Snart er han viklet ind i en mystisk og skræmmende historier om mumier, egyptiske gravkamre og hemmelige skatte. Gotisk gys til læsere af klassikere.

Brunstrøm, Thomas: Sallys far på glatis
Carlsen 2023; 1. udgave; [36] sider
Sallys far overrasker familien med en skiferie, men han er ikke helt så god til at stå på ski, som han i første omgang bilder dem ind. Billedbog for 4-7-årige.

Sundin, David: Bogen der ikke ville læses
Gutkind 2021; 1. udgave; [36] sider
Hvad stiller man op med en bog, der ikke vil læses? Åbner den selvfølgelig - og hvad sker der så? Kreativ og legesyg billedbog, der driller, og hvor der er fuld fart på sjov og ballade. Underholdende og aktiv højtlæsning for børn på 3-6 år.

Novak, B. J.: Bogen helt uden billeder
Aben maler 2015; 1. udgave; Ca. 50 sider
En bog helt uden billeder lyder kedeligt. Men det er det ikke! For bogen her er fyldt med fjollede ord og skøre sætninger som fx Ba-DOOOOING NÆSE og BLyyRF. Og oplæseren SKAL læse alt, hvad der står i bogen.

UFO Sweden instrueret af Victor Danell
En ung teenagepige leder efter sin far som forsvandt for flere år siden. Blev han kidnappet af en UFO? Pigen forsøger at få hjælp fra organisationen "UFO Sweden". Krydsning mellem science fiction og mysterium, perfekt til "Stranger Things"-generationen.

Dirks Gottlieb, Frederik: Kig op! - der findes ufoer: de største observationer og andet uforklarligt
Carlsen 2022; 1. udgave; 92 sider
Kom med på skattejagt. Frederiks far har lagt en sidste hilsen imellem blade og tegninger af UFO'er. Historien kombineres med de mest interessante UFO-observationer. Fagbog til drenge og piger fra 9 år.

Jacobsen, Steffen: Da blev jeg Døden
Lindhardt og Ringhof 2017; 1. udgave; 463 sider
Historisk thriller om våbenkapløbet om at skabe den første atombombe. Hovedperson er den danske ingeniør David Adler, der bl.a. sammen med Niels Bohr er involveret i Manhattan-projektet, hvis mål er fremstillingen af atomvåben.

Barbie: the Album
Herfra Dua Lipa med 'Dance the Night'
Lån den her (eksternt link)

Materialer