En historie om mennesket: Homo Sapiens og meningen med tilværelsen af Rane Willerslev m.fl.
En historie om mennesket: Homo Sapiens og meningen med tilværelsen af Rane Willerslev m.fl.

En historie om mennesket af Rane Willerslev m.fl.

17.08.22
Er menneskets historien en lang kausalistisk udvikling? Var livet i Stenalderen en brutal overlevelseskamp? Hvorfor er leg blevet noget kun for børn? Rane Willerslev, Lasse Vilien Sørensen, Mads Dengsø Jessen og Henrik Hvenegaard Mikkelsen kommer her i bogen med deres bud på historien om mennesket.

"En historie om mennesket" tager læserne med på en rejse i tiden, tilbage til dengang de tidligste medlemmer af menneskeslægten opstod og frem til  det, der i dag betegnes som den neolitiske revolution for ca. 10.000 år siden, da jæger-samler samfundet overgik til agerbrugssamfundet. De fire forskere fortæller levende og med mange interessante aha-oplevelser under læsningen, når de tager anerkendte synspunkter og ser på dem med nutidige og fordomsfri øjne.

Vi har en naturlig tilbøjelighed til at fortolke verden ud fra vores tids opfattelse. I nyere tid har det f.eks. betydet, at hvide europæere følte, at de var i deres gode ret til at kolonisere Afrika, Syd- og Nordamerika samt Australien. De oprindelige folk var jo underlegne, og de hvide hjalp dem blot op på et højere udviklingsstadie. Den anskuelse kan bl.a. føres tilbage til Darwins evolutionsteori, hvor alle væsner udvikler sig mod et højere stadie. Men nutidens forskning har skudt de ideer i sænk.

"1970'ernes flodbølge af fossilfund lagde evolutionsstigen i ruiner. Fundene gjorde det nemlig mere og mere tydeligt, at menneskets udvikling ikke var en lineær rejse fra abe til moderne menneske." (side 46)

Det har også betydet, at vi har tolket arkæologiske fund med tidens kønsrolle-briller. F.eks er fund af kvinde-figurer med store maver og kønsorganer blevet opfattet som gengivelser af kvinder i idealiseret form lavet af mænd. Men hvad nu hvis det er selvportrætter, foreslår bogen. Når man kigger ned på sin krop, er det brysterne og maven man ser som kvinde, og derfor det man kan afbilde.

I det hele taget er det vældig interessant, hvordan de fire forskere vender op og ned på mange af de 'sandheder', jeg lærte i skolen. Eksempelvis fik vi at vide, at jæger-samler livet var hårdt og en evig overlevelseskamp, men fund viser, at fejlernæring var mere udbredt i bondestenalderen, hvilket bl.a. medførte at mennesker i løbet af få tusind år blev lavere. Desuden har feltarbejde blandt nutidens jæger-samler samfund vist, at arbejdsbyrden var langt lavere end hos agerbrugerne.

"På tværs af kloden tegnede der sig det samme billede: Jæger-samlere syntes at foretrække korte arbejdsdage. Når de efter et par timer i skoven havde samlet føde, så brugte de resten af dagen på at spille spil, besøge hinanden, sludre, synge, flirte og så videre." (side 214)

Det har selvfølgelig ikke været rent idyl, hvilket forfatterne også kommer ind på, men det er alligevel tankevækkende.

Det er også tankevækkende, når forfatterne beskriver forskellene mellem jæger-samlere og agerbrugers 'samfundsøkonomi'. Hvor førstnævnte tillægger personligt ejerskab en minimal værdi, er det en pligt at dele, det man har, og det anses som dybt problematisk at en person beholder noget for sig selv. Den form for samfundsøkonomi kaldes sharing, og er næsten uforståelig for os i den vestlige verden. 

"En historie om mennesket" kommer også omkring betydningen af kunst, humor og det at lege. Forfatterne fremfører en række spændende teorier, som for eksempel at vi begyndte at dyrke korn, fordi vi ville lave øl! Og hvordan den måske største revolution i menneskets historie var, da vi gik fra at være byttedyr til at blive jægeren. 

Sproget er ligetil, teorierne beskrives spændende, og bagerst er indsat en liste over kilder, hvis man vil læse mere. Endeligt er der også kælet for selve layoutet af bogen, hvor hvert kapitel indledes med en stemningsfuld illustration af Claus Rye Schierbeck.

Jeg har været meget fascineret under læsningen, og kan kun varmt anbefale "En historie om mennesket" til alle.

Materialer