Fra pirater til Karen Blixen

29.11.21
Hver uge fortæller bibliotekar Jette S.F. Holst om de nyindkøbte film og tegneserier på bibliotekets hylder, som i denne uge spænder fra tegneserier om pirater til film om Karen Blixen.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Mermaid project” er skrevet af Leo samt Corine Jamar og tegnet af Fred Simon.

Efter en ødelæggende 3. verdenskrig og økologiske katastofer over hele kloden, har verden igen fundet fred under en ændret magtbalance. Romane Pennac er således den eneste hvide politikvinde i Paris og sammen med agenten El Malik sættes hun på en sag der viser sig at have tråde ud til store dele af verden. Lektøren kalder ”Mermaid Project” for en interessant og inddragende historie, der mest af alt er god spænding, men som også har elementer af science fiction. 

Oprindeligt udkom ”Mermaid Project” på fransk i fem bind fra 2012 til 2017. Forlaget Zoom har samlet historien i ét bind, som nu udkommer for første gang på dansk. Jeg synes, den lyder rigtig interessant, og glæder mig til at læse den.
 
Et hav af sten” er skrevet af Matz og tegnet af Philippe Xavier.

Tango har slået sig ned midt i Andesbjergene, og her har han alt - en dejlig dame, gode venner og flere penge, end han kan bruge. Men han har også en hemmelighed, som kan rykke tæppet væk under ham. Og da hans ven bliver overfaldet, og Tango træder til, når nyheden om overfaldet til Buenos Aires, hvor Tangos gamle fjender genkender ham, og nu sætter alt ind på at få gjort et gammelt regnestykke op.

”Et hav af sten” er første bind i serien om Tango, og lektøren kalder den for en tegneserie, der emmer af stemning med helstøbte karakterer og et godt fremadskridende tempo, og en handling fyldt med både skuddueller, frække scener og ensomme ridt tværs over Bolivias saltørken. 

Den formidable kaptajn Morgan” er skrevet og tegnet af José-Luis Munuera.

Tidligere på året udkom første bind af serien om piraten Campbell og hans to døtre, som var en underholdende tegneserie fortalt med humor og fart. Nu er andet bind udkommet, og her opdager Campbell at en anden pirat, Kaptajn Morgan, kommer dem i forkøbet og plyndrer skibe før de når at komme til. Men hvem er denne Kaptajn Morgan? 

Albummet er tegnet i europæisk stil som man kender det fra de franske og belgiske serier, og historien er sjov og lidt indviklet, hvor man skal holde tungen lige i munden, for at holde styr på sidehistorier og bipersoner. 

Forklædt som voksen” af StineStregen.

Måske kender du allerede StineStregen fra Instagram og Facebook, hvor hun bl.a. har lavet en lang række striber om livet med Coronavirus. Hendes døbenavn er Stine Spedsbjerg, og i hendes nyeste tegneserie ”Forklædt som voksen” skildrer hun i sin kendte, enkle streg, hvordan det er at være en yngre kvinde, der bor alene og måske, måske ikke gerne vil have en kæreste. Jeg har med fornøjelse læst flere af StineStregens udgivelser, og glæder mig også til denne. 

Fra tegneserierne til ugens film.

I know this much is true” er instrueret af Derek Cianfrance, som også har skrevet manuskriptet.

Thomas og Dominick har altid været hinandens bedste venner, men selv om de er identiske tvillinger, har de vidt forskellige forudsætninger for at klare sig i livet. Den ene er paranoid skizofren, mens den anden konstant sætter sit eget liv til side for at hjælpe og passe på sin bror. Da Thomas' sygdom accelererer i en psykose, truer det med at ødelægge begge deres liv. 

Mark Ruffalo, der bl.a. er kendt for sin rolle som Hulk i Marvelfilmene, spiller rollen som begge brødre. Det gør han så godt, at han har modtaget flere priser, bl.a. både en Golden Globe og en Emmy. Serien består af 6 afsnit af en times varighed, og er en stærk og foruroligende miniserie om kærlighed, ofre og ulige skæbneforløb. 

Nobody” er instrueret af Ilya Naishuller.

Hutch Mansell er en helt almindelig familiefar der lever et helt almindeligt og kedeligt liv sammen med sin hustru og deres to børn. Men et hjemmerøveri bringer Hutchs fortid frem i lyset, og snart er familiefaren i en regulær krig med den russiske mafia.

Bob Odenkirk, som mange vil kende fra tv-serien "Breaking Bad, er perfekt i hovedrollen som Hutch, hvor han formår både at være en kedelig og grå familiefar og en hårdtslående actionhelt. Også danske Connie Nielsen ses på rollelisten som Hutchs hustru Becca. 

Informations anmelder kalder ”Nobody” for brutalt underholdende og fuld af død og ødelæggelse. Det lyder da lovende.

Ugens sidste film er den danske film ”Pagten”, der er instrueret af Bille August. Her bliver den unge forfatter og magister Thorkild Bjørnvig inviteret til Rungstedlund for at besøge Baronesse Karen Blixen. Den litterære legende har fattet interesse for den unge digter og introducerer ham til kunstnermiljøet omkring Rungstedlund. Smigret tager Bjørnvig imod alt, hvad Blixen tilbyder ham og de to indgår en pagt - et magisk løfte om åndelig troskab. 

Filmen er baseret på Bjørnvigs erindringsbog af samme navn, og Birthe Neuman er fremragende i rollen som den dominerende, skinsyge og manipulerende Blixen, der præget af syfilis, skalter og valter med andres liv og lykke.
 

Materialer