Photo by Emma Li from Pexels

Turen går til... Moby Dick

03.07.23
Skal du med ud og fiske?

Tag med kaptajn Ahab, Ismael og  Queequeg ud på hvalfangst på tremasteren Peqoud. I skal ikke noget sted hen. I stedet sejler I ud dér, hvor i kan høre havets hjerte banke, hvaler stiger til overfladen og blæser til for at få fornyet luft. 

Det første du skal lære er at kaste en harpun. Du skal være modig, store bølger skræmmer dig ikke, du bliver søsyg de første dage men efterhånden som dagene går får du svømmehud og gæller. Du går fra landkrabbe til søulk. Måske får du en tattovering af Queequeg, hvis egen hud ikke længere er synlig. 

I stedet for tre uger skal du bruge tre år, for hvalfangst er ikke for dem som overholder reglerne. Måske ringer chefen efter dig  eller måske din klasselærer, men når de ringer er Peqoud så langt ude på havet, at der ikke er noget signal. 

Noget helt andet er, at kaptajn Ahab har et langvarigt skænderi med en stor hvid hval, som han kalder Moby Dick. Det har han ikke fortalt noget om inden i sejlede ud. Moby Dick er en kæmpe hval. Den er hvid, arret og den er bister som en gammel mand, der ikke har fået sin morgenkaffe. Når I aller mindst venter det vil den kaste sig over jeres lille sejlbåd Peqoud og knuse den i to, måske vil Ahab få ram på den, men det er kun, hvis du er rigtig god til at svømme, at du finder vej til en af redningsjollerne og kommer i land. 

MEN hvis du gør dét, har du også en af verdens bedste historier i rygsækken. Den kan du fortælle når du kommer tilbage i din skoleklasse tre år senere, tre år ældre. Hvis du har et arbejde er du nok blevet fyret efter så lang en sommerferie. Til gengæld vil det være nemt for dig at få et nyt og meget sejt job. Du skal bare sige, at du har været med ombord på Peqoud og set Moby Dick i levende live. 

Tags