Diskplaneten 1

Turen går til... Ankh-Morpork

06.07.23
Ankh-Morpork er den mærkeligste by på den fladeste verden.

Ankh-Morpork er en bystat, som utallige digtere har forsøgt at beskrive. De har alle fejlet. Hvilket nok hænger sammen med, at byen har en million indbyggere og ingen kloakker, og digtere foretrækker velduftende natur. Men det er under alle omstændigheder en by, der er fuld af liv … lidt ligesom en gammel ost.

For at finde Ankh-Morpork skal du begive dig ud i universet og finde en helt speciel planet: Diskverden.

Det, der gør den så genkendelig blandt alle andre planeter, er, at den er flad. Og så ligger den på ryggen af fire elefanter. Som står på ryggen af en kæmpe skildpadde, den store A'Tuin. Som er på vej et eller andet sted hen, men ingen ved hvor, for det er svært at spørge en gigantisk skildpadde om den slags. For at finde Ankh-Morpork skal du kigge et sted mellem Diskverdens yderkant (hvor vandet ryger ud over kanten) og diskens centrum (hvor guderne lever på et højt bjerg) - så skal du blot finde floden Ankh og følge den. Når den pludselig blevet meget langsom og tyktflydende, er det, fordi den er flydt igennem byen - på grund af de manglende kloakker, forstås.

Ankh-Morpork er altså ikke et særligt hygiejnisk sted, men som læser er det et meget underholdende sted at besøge. Du kan bl.a. møde Vindekåbe (universets mest kujonagtige troldmand), Maurice (en talende kat), Mort (der bliver lærling for Døden selv) og de små blå mænd (det mest skræmmende man kan se i nærheden af sine ankler). Og som læser er det også noget lettere - du behøver kun at drage ud i universet i dine tanker. Rent praktisk skal du bare have fat i Diskverden-bøgerne; de er skrevet af Terry Pratchett, og der er ni stykker at finde på bibliotekets hylder.

Min anbefaling? Start med "Mageløse Maurice og hans rådsnare rotter", som bevæger sig fra Ankh-Morpork og ud i provinsen - hvor vi får en fabelagtigt underholdende udgave af rottefængeren fra Hameln. Du vil elske det, lige så meget som du nok ville hade at bo i Ankh-Morpork.

 

Tags
Materialer