Forsiden på Dune

Turen går til... Arrakis

15.07.23
Der er mange måder at dø på Arrakis.

Sommer - så tænker man sol, sand og vand. Arrakis kan byde på to af de ting.

Arrakis er nok mest kendt under sit populære navn: Dune - eller Klit, alt efter hvilken udgave af romanerne man læser. Der er naturligvis tale om Frank Herberts science fiction-klassiker fra 1965, der blev til en række bøger og adaptationer i andre medier, senest Denis Villeneuves filmudgave, hvor anden del er på vej. Og det er en god anledning til at anbefale serien.

Arrakis er en ørkenplanet - og en uomgængelig del af det galaktiske imperium. Det er nemlig det eneste sted i det kendte univers, hvor man kan høste melange - krydderiet, der muliggør interstellare rejser, forlænger livet og kan give præcognition. Men som man måske kan forestille sig, er en ørken i planetstørrelse ikke et let sted at høste et råstof; hvis ikke varmen slår én ihjel, så er der under sandet kæmpemæssige sandorme, som tiltrækkes af lyd. Man tager ikke en afslappet gåtur på Arrakis - i al fald ikke en lang én.

Til denne planet ankommer familien Atreides i den første af bøgerne, "Dune". Og blandt dem er drengen Paul, som snart bliver fokus for ældgamle planer, eksperimenter over generationer og hele fremtiden. Igennem Frank Herberts bøger kommer han til at kæmpe både med sig selv og med byrden af det åg, han må bære - for det er ikke nødvendigvis en god ting at være den udvalgte.

De nye film har naturligvis bragt mange læsere til bøgerne - og de er stadig mesterværker. Derfor denne anbefaling og en hurtig introduktion til serien.

Der findes tre af Frank Herberts bøger på dansk: "Dune", "Børnene på Dune" og "Profeten på Dune". Det er naturligvis den første, der ligger til grund for filmen, men de næste følger Paul og sidenhen hans børn, mens planeten ændrer sig selv og galaksens fremtid.

Historien fortsætter - mange, mange år ud i fremtiden - i bøgerne "God Emperor of Dune", "Heretics of Dune" og "Chapterhouse: Dune". De findes ikke på dansk, og Frank Herberts død i 1986 betød, at ikke alle tråde blev bundet helt op - men det ændrer ikke ved, at Dune-serien er et monumentalt værk, der har haft stor betydning for genren og stadig er værd at læse den dag i dag.

Sidenhen har Herberts søn, Brian Herbert, skrevet adskillige bøger i universet sammen med Kevin J. Anderson. De kan desværre nok kun anbefales, hvis man virkelig savner fornemmelsen af sand i munden.

Tags
Materialer