Sallys far, sorg ved Vadehavet og nye film på Filmstriben

07.09.23
Sommerferien er slut og bibliotekets månedlige podcast tilbage. Før hed vi Friske Faustnumre, nu hedder vi Håndplukket, men vi stiller stadig skarpt på de mest interessante nyheder på bibliotekets hylder. Denne gang snakker Anna og Jette blandt andet om Sallys far, om sorg ved Vadehavet og om nye film på Filmstriben.

Du kan lytte til Håndplukket her (eksternt link)

Månedens musik

"Fountain Baby" med Amaarae
Herfra numrene 'Reckless & Sweet' og 'Co-Star' (lyt her 55:38)

Månedens film

Brevet fra Helga
Islandsk drama om skæbnesvanger og ulykkelig kærlighed, der primært foregår i 1940'erne, men med fremtidsklip indimellem. For voksne seere af  dvælende, smalle film.

Camino
Regitze og hendes far Jan skal skal gå Caminoen sammen. Regitzes mor er død og hendes sidste ønske var, at de to genoptog deres anstrengte relation. Men selv de bedste intentioner er ikke altid nok og rejsen bliver en udfordring for dem begge. Til seere af varme og følelsesladede familiedramaer.

Knock at the Cabin
Et ægtepar holder ferie, sammen med deres lille datter, i en afsidesliggende hytte. Så dukker fire mennesker op. De vil have ægteparret til at gøre noget, for ellers vil Jorden gå under! Thriller, med træk fra gysergenren, specifikt til de mange Shyamalan-fans.

Roselil og stentrolden
I det magiske Sommerland bor blomsterfeen Roselil. Da veninden Silke bliver kidnappet af den onde Stentrold, må Roselil forsøge at befri hende. Animationsfilm i fantasygenren, til de mindre børn og deres forældre.

I spotlightet

Børn og unge

Akerlie, Iben: Den sommer alting skete
Gyldendal 2023; 1. udgave; 204 sider
Nora skal på sommerferie hos sin mormor - og hun frygter at det bliver den mest kedelige sommer. Det gør det dog langtfra - nærmere tværtimod. For læsere fra 10 år.

Adam O.: Lulu Lukøje - rejsen fra Drømmeløse
Høst 2023; 1. udgave; Ca. 60 sider
Lulu bor i Drømmeløse, hvor ingen drømmer. Men så finder Lulu en gammel gul bus og får en nøgle af en krage. Og så starter eventyret. Til højtlæsning fra ca. 6 år og selvlæsning fra ca. 11 år.

Blay, Charlotte: Kridthavets mysterie: hvorfor døde dinosaurerne?
Koustrup 2022; 1. udgave; 89 sider. Illustreret af Lykke Bianca
Vær med til at løse Kridthavets mysterium i denne bog for 5-7-årige og deres højtlæsende voksne. Alle dinosaurinteresserede kan læse med.

Daneskov, Lars: Sommer i Bella Vista - den store sanddyst
Gutkind 2023; 1. udgave; 147 sider
Det tegner sig til at blive en dødssyg sommerferie, for Bella skal i sommerhus med sin storebror og far. Heldigvis er sommerlandet ikke helt så kedeligt. Sjov bog til højtlæsning fra ca. 6 år og selvlæsning fra ca. 9 år.

Boeskov, Andreas: De glemte vogtere - tidsdyret
Gyldendal 2023; 1. udgave; 227 sider
Asger og de andre vogtere forsøger stadig at redde verden fra forskellige mærkværdige monstre. Lige indtil den dag, hvor Alba kommer på sporet af noget højst usædvanligt. Den spændende fortsættelse af "De glemte vogtere" for alle over 10 år, som kan lide fantasy.

Bang, Mikkeline: Queernisser af perleplader
KreaSøster 2023; 92 sider
Julebog med opskrifter på kreative nonbinære og binære perlenisser, der kan bruges som julepynt enten stående i et tableau, som gavepynt eller som ophæng. Nisserne er lavet med Hama Midi perler, så opskrifterne kan bruges af de mindste fra ca. 5 år med lidt voksenhjælp.

Voksne

Thomassen, Lars: B - se dig om ved alle døre
Månen 2023; 1. udgave; 360 sider
Efterforsker Asger Hartvig er tilbage på rejseholdet, hvor han skal medvirke til opklaringen af en række drab med relation til den nordiske mytologi. For læsere af hæsblæsende, danske krimier.

Totland, Anders: Til jord skal du blive
Straarup & Co 2023; 1. udgave; 174 sider
På et døgn bliver den pensionerede præst Jacob Juul både enkemand, bedstefar og morder. Hans rolige liv på præstegården bliver for altid ændret. For læsere af hjertevarme humoristiske bøger med et tvist af spænding.

Herzog, Werner: Tusmørkets verden
Olga 2023; 1. udgave; 135 sider
Løjtnant Onoda har gemt sig i den filippinske jungle i 29 år.  Han er aldrig veget fra sin post og har aldrig overgivet sig, men nu er det hele slut. For læsere der nyder et godt sprog og har en refleksiv tilgang til livet.

Clausen, Julie: Fordelen ved at falde
Flamingo 2023; 1. udgave; 307 sider
Efter en skandale på sit arbejde flygter Sarah hjem til sin søster i Nordjylland. Sarah har brugt hele livet på at flygte fra barndommens traumer og holde alle på afstand. Men måske tiden er moden til at se sine dæmoner i øjnene og starte på en frisk? For læsere af realistiske kærlighedsromaner.

De mest reserverede

Børn og unge

Assarasakorn, Michele: Pote-klubben - Gabby giver den gas
Gyldendal 2023; 1. udgave; 163 sider
Gabby, Mindy og Priya er helt vilde med kæledyr. Som i HELT vilde med kæledyr. Men ingen af dem må eje et selv. Hvordan skal de dyre-elskende piger få fingrene i nogle dyr? En plan tager form. Graphic novel for 9-13-årige.

Brunstrøm, Thomas: Sallys far er skidesjov: 130 jokes fra dengang Sallys far var dreng
Carlsen 2023; 1. udgave; 79 sider
Sallys far fortæller alle de vittigheder, han kan! Det ved Sally ikke helt, om hun synes er særligt sjovt. Læs de virkelig mange platte og mega sjove vittigheder for 4-8-årige og alle derover med humoristisk sans.

Voksne

Hammer, Lotte: Den forelskede morder
Falco 2023; 1. udgave; 411 sider
Jytte er sygeplejeelev og har blik for detaljer. Da politiet står på bar bund i en mordsag nær hendes kollegie, involverer hun sig i sagen. Samtidig bakser hun med kærligheden og sin plads på hospitalet. For læsere af danske krimier.

Morton, Kate: Rejsen hjem
Cicero 2023; 1. udgave; 571 sider
En skrækkelig forbrydelse i Sydaustralien i 1950'erne sender chokbølger gennem et lille bysamfund og afføder hemmeligheder og løgne, der påvirker de efterfølgende generationer på tværs af kontinenter tres år senere. Guf for fans af forfatteren og for alle læsere af historiske kærlighedsromaner.

Melander, Jakob: Lysets engel
People's 2023; 1. udgave; 458 sider (Krimiserien med Christian Porsing og Sigga Freitag; 3)
Sigga er på flugt fra den mystiske seriemorder Alef, som har udset sig hende som sit ultimative offer. Kan Christian stoppe Alef, før det er for sent? For læsere af gode krimier tilsat lidt thrillerstemning.

Guldager, Katrine Marie: Endnu en dag i Guds skaberværk
Gyldendal 2023; 1. udgave; 182 sider
Lotte Andersen, en temmelig kontant socialrådgiver, stedmor, nabo og veninde, befinder sig pludselig i en situation, som hun for en gangs skyld ikke selv har kontrol over. Hun vågner op med tømmermænd, en fyreseddel og en død ekskæreste, og hendes omgivende relationer kræver også hendes involvering - synes hun da selv. For læsere af humoristiske kortromaner.

Aldén, Rebecka Edgren: Sort sejl
Gutkind 2023; 1. udgave; 330 sider
Krimi fra den svenske skærgård. Her finder kystredderne et forladt skib, hvor en mand er blevet slået næsten til døde. Vil han overleve, og hvad har ført til det voldsomme overfald? For læsere af nordiske krimier.

Bukkehave, Tobias: Aftenland
Politiken 2023; 1. udgave; 381 sider (Kongetro; 3)
Tom Cortzen og resten af Sektor 7 bliver endnu engang indblandet i en international konflikt, da en gammel koldkrigs-organisation kaldet Vindrosen forsøger at påvirke krigssituationen i Europa. Effektiv og hæsblæsende spionhistorie til alle, der holder af politiske thrillere.

Månedens hjertebarn

Munk-Jørgensen, Aske: Når frosten kommer
Superlux 2023; 1. udgave; 321 sider
Thomas' liv kollapser, da hans kone dør i en trafikulykke. For at begynde på en frisk flytter han til Sydvestjylland, men sorgen kan han ikke flygte fra. Og måske er der også noget andet, noget mørkt og dystert, lige dér blandt digerne og Vadehavet? Til læsere af gysere, hvor det psykologiske spiller en central rolle.

Rødtnes, Nicole Boyle: Havet kalder
Alvilda 2023; 2. udgave; 270 sider
Vanja har for to år siden kastet sig i vandet ud for Odinøerne, for at begå selvmord, men blev til en sæl. Nu er hun reddet tilbage fra de døde. Hun forelsker sig i tilflytteren Frederik, men kan hun virkelig modstå fristelsen til, at finde sit skind og vende tilbage til havet?

Vi talte også om

Adam O.: Ruiner
Fahrenheit 2011; [46] sider
Tegneserie. Efter at overvågningssamfundet er brudt sammen i 2022, har naturen bredt sig i det ødelagte København. Den eneste overlevende efter katastrofen er Ask, som trives udmærket alene i den mennesketomme by.

Daneskov, Lars: Med døden til følge
Gutkind 2022; 1. udgave; 172 sider
Gribende og uhyggelig roman om Liva, hvis storebror døde i en ulykke for tre år siden. Men nogle gange er det som om, hun kan mærke ham i nærheden alligevel. For dem, der kan lide uhyggelige bøger, og dem der mangler en virkelig god bog om sorg.

Klune, T. J.: Eventyrhuset
Memoris 2021; 1. udgave; 412 sider
Linus følger nidkært alle reglerne i sit arbejde for Direktoratet for Kontrol med Magiske Yngre. Man da han bliver sendt ud for at inspicere et børnehjem med særligt farlige børn, finder både børnene og den indtagende forstander vej til hans hjerte. Fantasy og fantastiske væsner for alle mellem 12 og 16 år.

Mortensen, John Kenn: Troldmanden i træet
Alvilda 2022; 1. udgave; 314 sider
Alice og hendes venner finder et hus midt i mosen. Mens de er i huset, kommer ejeren hjem; en troldmand, der har fanget Alices lillebror, Lasse. Pludselig bevæger huset sig, og de er ikke længere i mosen. Hvor er de havnet, og kan de redde Lasse? Eventyrlig fantasy-fortælling til højtlæsning fra ca. 7 år og selvlæsning fra 10 år.

Aisato, Lisa: Livet - illustreret
Straarup & Co 2020; 1. udgave; Ca. 200 sider
En visuel rejse gennem et livsforløb, fra barndom og ungdom via voksenalderen, med afslutning i alderdommen.

Morton, Kate: Den glemte have
Cicero 2011; 2. danske udgave; 521 sider
En 4-årig pige står i 1913 alene på kajen i Brisbane i Australien. Da hendes adoptivfar dør i 1975, begynder Nell jagten på sin dramatiske fortid, der leder hende til herregården Blackhurst i Cornwall. Men det er barnebarnet Cassandra, som arver et forsømt lille hus med en skjult indemuret have på Blackhurst, der optrevler de dramatiske begivenheder, der går tilbage til begyndelsen af det 20. århundrede.

Hvor kragerne vender
Komediedrama om den unge forfatter Laura, der modvilligt vender hjem til barndomslandet, da hendes bror skal giftes. Laura må træffe en række valg, da hun konfronteres med sin opvækst, men måske er det ikke for sent, at genvinde sin plads i familien. For alle, der holder af menneskelige dilemmaer.

KC & the Sunshine Band: Boogie Shoes
findes på 'Saturday night fever: the original movie sound track' 

 

Materialer