Årets børnebøger 2023

15.03.24
Hvilke børnebøger var de bedste i 2023? Det kommer helt sikkert an på, hvem man spørger. Men her kommer 3 af formidlerne fra børnebiblioteket med deres bud - du kan også finde en podcast, hvor vi fortæller om nogle af bøgerne.

Lyt til vores podcast om årets børnebøger 2023 her (åbner eksternt link)

Nedenfor finder du titlerne fra podcasten samt titler fra børnebibliotekar, Rasmus, som desværre ikke kunne være med til at lave podcasten, men som har andre, gode bud på årets bedste børnebøger 2023.

Gros udvalgte bøger

Sandkassen af Carl og Katrin Quist-Møller er en sød billedbogsserie for de yngste. Den handler om Bror og hans storesøster, Marie, som er mariehøns og tilbringer dagene i en - fra deres perspektiv - kæmpemæssig sandkasse. Brors udtryksfulde babyansigt er ikke til at stå for, og farverne er flotte. Samtidigt kommer bøgerne ind på forskellige temaer som modsætninger, sanser og søskendeskænderier, som kan give anledning til gode snakke mellem barnet og dets voksne højtlæser. Bøgerne er særligt oplagte for dem, der trænger til at læse noget andet og nyere end de klassiske Totte og Lotte-bøger, og som sætter pris på gode illustrationer. Bøgerne er også gode "overgangsbøger" mellem pegebøger og almindelige billedbøger og kan læses fra ca. 2-4 år. 

Alba Columbas sidste rejse af Liva Skogemann er tredje bog i højtlæsningsserien om Søstrene Grønøje, men kan sagtens læses selvstændigt. Man skal ikke skue bogen på den lidt bruntonede forside - "Alba Columbas sidste rejse" er fuld af fantasi og leg og uopklarede mysterier. I den første roman, "Petruska Weingartens halve hjerte" finder søstrene Sandra og Lisa en gammel gravsten i en mose nær deres hjem, og det sætter straks gang i grublerierne om, hvad der mon er hændt kvinden bag navnet på stenen. I denne bog finder de en skadet brevdue, som de tager til sig, mens de prøver at gennemskue den kodebesked, der er hæftet fast på duens ben. Sandra, der lider af astma og derfor ikke kan tilbringe et lige så aktivt børneliv som sin søster, bliver grebet af opklaringsarbejdet, mens Lisa får det mere og mere som en lus mellem to negle mellem Sandra og hendes nye veninde i skolen. En herlig serie om søskende og gåder, som egner sig til højtlæsning fra ca. 6 år og til stærke læsere fra ca. 8 år. 

En sæl som ven af Sarah Lang Andersen og Kathrina Skarðsá er en farverigt illustreret bog om venskab, demens og nørderi med planter. Vi møder Carl, der hjælper sin nabo med at passe haven. Evald, som den gamle mand hedder, har demens og har fået en robotsæl som følgesvend. Sygdommen gør ham dog mere og mere utilregnelig, hvilket bliver sværere og sværere for Carl at ignorere. Han forsøger dog - og laver sit eget lille herbarium over Evalds mange planter, som man som læser selv kan læse med i og blive klogere på. Alt imens ignorerer Carl selv klassekammeraten Berkan, der insisterer på at interessere sig for den indelukkede Carl, selv om venligheden ikke er særligt gensidig. En rørende historie for de eftertænksomme læsere - for dem, der også elsker planter, eller som selv har prøvet at miste et ældre menneske, de holder af, til en demenssygdom. 

Annas udvalgte bøger

Maxi von Flips-bøgerne af Anna Ruhe

Den her var ikke min favorit, men mine børn var vilde med den. 

Det er historien om en pige, som finder en fe. Feen er lige rigeligt hjælpsom og kommer nogle gange i sin iver til slet ikke at hjælpe, men i stedet gøre det hele værre. Det er svært at holde en hemmelighed for sin bedste veninde, og det er svært at have en totalt gakket fe i sit penalhus, når man gerne vil holde lav profil i skolen.

Det er en sød og sjov historie, som handler om den sociale dynamik i en klasse og i et vanskab - tilsat tryllestøv. 

Perfekt for læsere af fx Det hemmelige rige eller skolen med magiske dyr.

Familiens Bratbakke af Julia Kahrs 

Det er en fantastisk fed og spændende bog, som desværre gemmer sig bag en lidt intetsigende og kedelig forside.

Pigen Sam flytter med sin familie til en ny by, som er kendt for en gang imellem at have voldsomme storme, som varer i månedsvis - og hver gang der er sådan en storm, forsvinder der børn fra byen. Og naturligvis starter endnu sådan en storm, kort tid efter at de er flyttet til byen. Samtidig begynder Sams mor at opføre sig endnu mere underligt, end hun plejer, og Sam bliver overbevist om at moren er kanibal...

Læs bogen for at finde ud af, hvad der foregår i familien og i byen. Der er fuld smæk på! Det er en mærkelig og overraskende bog, lige tilpas uhyggelig og klam og hele tiden drevet frem af at man sidder med tusind spørgsmål og undrer sig over, hvad i alverden, der foregår.

Jeg læste den med en gruppe børn på 9-12 år, de gav den i gennemsnit 4,4 stjerner ud af 5!!!

Mia Myhr og børnene som forsvandt af Sara Hjardar

En graphic novel om Mia, som er lidt en enspænder, og som føler frygteligt skyld, da hendes søster forsvinder i skoven. Så hun tager efter søsteren og finder noget meget mystisk i skoven...

Den er flot og holdt i varme blå farver. Ind imellem er tegningerne vidunderligt scary!

Perfekt for læsere af fx Amulet og Nordlys

Rasmus udvalgte bøger

Forbandet magi af E. K. B. Hovedskou

Alma lever af at svindle og bedrage netbutikker for luksusvarer af alle mulige slags. Det går imidlertid helt galt for hende, da hun en dag beholder en halskæde, der egentlig var sendt til hendes nabo, og lige skal prøve den på. Inden hun får set sig om, er hun involveret i en verden fuld af magikere og trolddom, som hun ikke forstår, men det værste er, at hun er nødt til at gå til bekendelse overfor naboen Joan, i håbet om at hun kan hjælpe hende af med halskæden, der nu sidder uhjælpeligt fast og er ved at slå hende ihjel med en mægtig forbandelse.

Jeg kan virkelig godt lide den type fantasy, hvor magi findes i vores verden og der er mere mellem himmel og jord end vi lige tror, men hvor vi, der ikke kender til magien, ikke lægger mærker til den i hverdagen, selvom det hele foregår lige for næsen af os. Bogen er velegnet til de største børn og til unge. 

Gudernes spil - Cairons drager af Henriette Hesselholdt

Lucas er gamer. I hans yndlingsspil, ”Gudernes Spil”, er han kendt som Luke the Lucky, paladin af Cairon, en mægtig kriger i klanen Natteravnene, hvor han hænger ud med sin bedste onlineven OPinion. Dvs. det gjorde han. Der er næsten aldrig nogen i klanen der er online længere og det er måneder siden, at Lucas sidst hørte fra OPi, der er noget ældre end ham. Ensomheden er forfærdelig, men en dag møder han Plexxi, Ibber og Røde, der inviterer ham til at spille med dem. Sammen har de en chance for at besejre den mægtige Lord Alcor! Men kan Lucas det? Han savner OPi og sine gamle venner, men skal han bare sidde og vente aften efter aften, eller er det faktisk ok at hænge ud med nye venner? Især når de viser sig at passe perfekt til Lucas?

En fin serie, der både formår, troværdigt, at beskrive et gamerliv i en klan, der spiller noget, der minder om World of Warcraft, og som også fortæller historien om den ensomhed der kan opstå, når alle ens venner på nettet får nye interesser og man selv sidder alene tilbage. Gudernes spil - Cairons drager er første del af en lidt lettere læst serie. 

Krigen af Lars Holmgaard Jørgensen

Ottos far er sømand på et engelsk skib, da tyskerne besætterne Danmark den 9.april, 1940. Otto og hans mor må derfor klare sig selv, nu hvor faren ikke længere kan komme hjem. Otto savner sin far og hans løsning er simpel: Tyskerne må tabe krigen, så far kan vende hjem! Men hvad kan en 12årig stille op mod besættelsesmagten? Mere end man skulle tro. Skæbnen vil, at Otto møder Røde, der er modstandsmand og sammen med sin ven Niels, begynder Otto at hjælpe modstandsbevægelsen, både med at samle oplysninger, men også ved at begå sabotage mod tyskerne. Det er bestemt ikke ufarligt, men Otto er villig til at risikere alt.

En levende historisk fortælling, der rigtigt fint beskriver stemningen i befolkningen og de tanker, som en 12 årig dreng kunne have haft, da landet besættes af den tyske Wehrmacht i 1940. Der er hele tiden en overhængende fare for, at Otto bliver opdaget af tyskerne, hvilket gør historien meget spændende. Krigen er en af de lidt tykkere letlæsningsbøger. 

Ellen Knivsbærer af Alexandra Vinther

Landet er i krig. Efter et forlis af et fjendeskib, kommer Ellen, der lever en lidt kummerlig tilværelse hos en fiskerfamilie og kun har en eneste ven, præstesønnen Villum, i besiddelse af en mystisk kniv. Den lader til at have evnen til at hele sår i levende væsner - både planter, dyr og mennesker. Men… magi er jo ikke virkelig! Få dage efter dukker en fremmed op i det lille fiskerleje. Han er smed. Men han leder efter noget og bærer tydeligvis på en hemmelighed. Værre er det dog, at Kongens lejesoldater, der har henrettet den overlevende besætning fra skibet, også er ude efter kniven. Den skal findes for enhver pris og ingen, heller ikke kongens egne undersåtter, skal stå i vejen for det.

Bogen er en fed blanding af historisk roman og fantasy, der snildt kunne foregå på den jyske vestkyst. Den har et lidt roligt tempo, der passer godt til Ellens tænksomme natur og som gør besøgene af de utilregnelige presseuantiske lejesoldater ekstra ubehagelige. Super god til de lidt større børn og til unge. 

Wild Game – Ind i spillet af Natasja Erbillor

Selma er gamer og elsker at spille med sin bedste veninde, Mira. En eftermiddag efter skole sidder pigerne og spiller Roblox, mens Selmas lillesøster Ines glor YouTube. Selma er lige ved at klare en svær bane, da nettet pludselig fryser. Selv en genstart af modemmet hjælper ikke. Pludselig lægger de mærke til, at der er dukket en ny app op på Selmas iPad. Wild Game hedder det. Selma trykker på knappen. Pludselig bliver de badet i et grønt lys, der suger dem ind i spillet. For at komme ud igen skal de slå spillet og finde portalen ved heksens slot, men hvis de taber... kommer de så nogen sinde ud igen?

Jeg elsker en god gamerserie og det er ikke så tit, at vi har piger i hovedrollen i lige den genre. Wild Game giver de vildeste Jumanji-vibes og jeg er ret spændt på at se de udfordringer, som vores hovedpersoner skal udsættes for i de næste bind i serien. Serien er letlæst og med et godt tempo.