Årets ungdomsbøger 2023

14.03.24
Hvilke ungdomsbøger var de bedste i 2023? Det kommer helt sikkert an på, hvem man spørger. Men her kommer 3 af formidlerne fra børnebiblioteket med deres bud - du kan også finde en podcast, hvor vi fortæller om nogle af bøgerne.

Lyt til vores podcast om årets ungdomsbøger 2023 (åbner eksternt link).

Nedenfor finder du titler fra podcasten.

Gros udvalgte bøger

Alt hvad jeg husker af Michala Elk er en på én gang fængende og sørgelig roman om venindeskab og dystre hemmeligheder. Sorgen sidder tungt i Freja, der må fortsætte hverdagen uden sin bedste veninde, som på tragisk vis mistede livet på skinnerne foran et tog en sommernat. Dødsfaldet vækker undren i venindens familie og omgangskreds, for de fleste har altid opfattet hende som en livsglad pige, der aldrig ville tage livet af sig selv. Samtidigt kæmper Freja med hukommelsen - både med at huske stunder med veninden, der kunne have været forvarsler på den ulykkelige begivenhed, og med at huske hændelsen. Freja var nemlig selv til stede den nat, hun mistede sin veninde. Problemet er bare, at hun ingenting husker. Kun langsomt begynder detaljerne at dukke op, og det er ikke dem alle, der passer sammen. En intens ungdomsroman for dem, der kan lide psykologiske thrillere og uopklarede mysterier. 

Første gang jeg bliver afvist af Babak Vakili er en kort og hurtigt læst, men ikke desto mindre tankevækkende bog om diskrimination i det københavnske natteliv. Hovedpersonen, Sami, har anden etnisk herkomst en dansk og en lang historik med at blive afvist af dørmænd i diskoteksdøren. Derfor er han nervøs, da han skal med kæresten, Maya, og hendes kollegaer i byen, for hvad nu hvis han bliver skyld i, at de ikke kan komme ind? Som aftenen udspiller sig, tænker Sami med vrede tilbage på de mange afvisninger, mens Maya forholder sig uforstående over for hans stigende nervøsitet, og forurettetheden kryber længere og længere ind under huden på læseren. "Første gang jeg bliver afvist" er en skarp og velskrevet fortælling, som både egner sig til dem, der deler Samis oplevelser, ligesom den kan være en øjenåbner for dem, der aldrig har prøvet at føle sig diskrimineret på baggrund af deres etnicitet. 

Miriams udvalgte bøger

En god piges guide til mord af Holly Jackson er til dig, der godt kan lide blandingen af High School liv og mordmysterie. Hovedpersonen Pippa bruger nemlig en skoleopgave på at løse en gammel sag om skolepigen Andie Bell, der blev myrdet for fem år siden. Politiet og alle i byen siger ,det var kæresten Sal Singh, der gjorde det, men Pippa er ikke så sikker. Der er dømt teenage-liv og spænding i denne skønne krimi, og også har lidt stemning af britisk krimi, da handlingen foregår i et lille samfund, hvor alle kender hinanden.

Promise Boys af Nick Brooks starter med, at rektor på den prestigefyldte Urban Promise Prep bliver fundet myrdet. Urban Promise Prep er ét af den slags High Schools, hvor alt skal virke glansfuldt og elitært på overfladen, men hvor man hele tiden fornemmer, at der er noget galt. Der er meget fokus på, at man lærer de forskellige hovedpersoner - J.B, Ramón og Trey at kende, og samtidig er der en underliggende stemning i romanen der omhandler race, fordomme og voksnes forventninger til unge.

This Woven Kingdom af Tahereh Mafi er en rigtig romantasy-bog - man får derfor både en spændende fantasy bog og en MEGET intens (og længselsfuld) kærlighedshistorie. Bogen er ikke oversat til dansk, men det er første bind i en triologi, hvor tredje bind netop er udkommet. Rigtig god fantasy-kærligheds-hygge-læsning hvor siderne vender sig selv.

Annas udvalgte bøger

I bliver aldrig som os af Jessica Godman

En historie om Jill, som går på en dyr privatskole. Hun kommer dog ikke fra en velhavende familie, men er alligevel blevet del af en eksklusiv gruppe, som nyder vilde privilegier - men som også har været igennem en voldsom og grænseoverskridende optagelsesprøve, for at blive en del af gruppen. Jills veninde blev slået ihjel på første år i highschool, men nu opstår der tvivl om, hvem der egentlig har gjort det.

Bogens stemning minder mig om både "En god piges guide til mord" og "Vi var løgnere" - andre steder har jeg set den sammenlignet med "En af os lyver".

Sådan overlever man alt af Ewan Morrison

Hayley og hendes bror bliver af deres far tvunget i skjul, da en voldsom, farlig epidemi breder sig i hele verden. Hayley er hele tiden i tvivl om, hvorvidt epidemien virkelig raser i verden omkring den ødegård, hvor de befinder sig. Men det der umiddelbart fylder er, hvordan Hayley, hendes bror og hendes forældre (som er skilt og har et rigtigt dårligt forhold til hinanden!) skal leve sammen i et ganske lille, isoleret, primitivt liv sammen med et par sære typer, som faren har samlet.

Det, der virkelig drev historien frem for mig, var tvivlen om, om samfundet virkelig var brudt sammen omkring dem, eller om det bare er noget faren tror...

Havet kalder af Nicole Boyle Rødtnes (Genudgivet i 2023. Først udgivet i 2019 under titlen "Livet tilbage")

Handler om et lille ø-samfund, hvor folk som begår selvmord bliver til sæler. Én gang om året tvinges de tilbage i deres menneskelige kroppe og sjæle og skal igen tage stilling til alle deres tanker og følelser. Men da en desperat far for enhver pris vil have sin døde datter tilbage, tager han ud på havet og samler deres sælskin sammen for at forhinde dem i at vende tilbage til vandet. Så alle dem, som igennem årene har begået selvmord, tvinges imod deres viljer tilbage til livet - og må se deres sårede familier i øjnene. Men vil de finde sig til rette i livet eller vil de uværgeligt ende i havet igen? Hvad var det egentlig, der drev vores hovedperson til selvmord i første omgang? Og hvad siger et lille, religiøst samfund til at de pludselig er tilbage?

Jeg kunne simpelthen ikke regne ud, hvordan historien ville ende, og det gjorde at jeg ikke kunne lægge bogen fra mig...

Denne gang er det ægte af Ann Liang

En gang imellem trænger jeg bare til en bog, som er tryg og rar og ufarlig. Så læser jeg romantik. 

Elizas familie flytter hele tiden, og Eliza føler sig ensom og rodløs. Så da hun skal skrive et essay til skolen om en tæt relation, opfinder hun en kæreste at skrive om. Men hendes essay går viralt - og da Eliza drømmer om at blive journalist og pludselig får tilbudt praktikplads på sit drømmested, må hun fremskaffe en fyr, som kan spille hendes kæreste. Og valget falder selvfølgelig på skolens populære dreng, som er en kendt ungdomsskuespiller. Og så ved vi jo godt, hvordan det kommer til at gå...

Den mindede mig om "Hvis bare du var min" af Jenny Han (den er også filmatiseret af netflix under den engelske titel "To all the boys I've loved"). Selvom Jenny Hans fake-dating-bog ikke indeholder en kendis-fyr (i modsætning til flere andre fake-dating-bøger, jeg har læst), så minder de mig om hinanden, måske fordi de begge har det til fælles, at hovedpersonen er en indadvendt, genert type som har brug for et skub for at finde sin plads i verden.