Månedens forfatter: Elena Ferrante

30.03.23
I april sætter vi fokus på den italienske forfatter Elena Ferrante.

(Tekst af formidler Miriam Yamil)

Lyt til podcasten 'Månedens forfatter' om Elena Ferrante her. 

Elena Ferrante er en af Italiens helt store nulevende forfattere. Hun debuterede i 1992 med romanen Besværende Kærlighed, efterfulgt af de beslægtede romaner Forladte dage og Dukken der blev væk. Men det var med romankvartetten om de to piger, Elena og Lila, der vokser op i Napolis fattige kvarterer, at Ferrante for alvor slog igennem som et internationalt navn, og i dag udgives hun i mere end 24 lande.

Succesforfatteren uden ansigt
Lige så populær som Ferrante er, lige så meget er hun omgærdet af mystik. Elena Ferrante er et pseudonym, og forfatteren bag modtager hverken priser eller deltager i markedsføring og lanceringer af sine bøger. Hun giver også kun skriftlige interviews, hvor hun flere gange har forklaret sin anonymitet med, at når først bøger er skrevet, har de ikke længere brug for deres forfatter.

Italien og det støjende Napoli
En rød tråd i Ferrantes bøger er byen Napoli. Den beskrives som rå, larmende, vulgær og anmassende, og hovedpersonerne prøver ofte at undslippe byen og deres opvækst i den, samtidig med at de heller ikke kan lade være med at vende tilbage, og genfinde stumperne af dem selv i netop denne støjende bys gader. 

Selvom man i romanerne bliver suget ind i det lokale og fornemmer stemningen og gaderne i Napoli, så løfter romanerne sig op til at være almene og psykologiske skildringer af livets store overgange og brud – overgangen fra barn til voksen, tabet af en forælder eller bruddet i et ægteskab. Bag karaktererne og de specifikke hændelser fornemmer man samtidig også Italiens historie og politiske omvæltninger i 60’erne og 70’erne som et flimrende bagtæppe til hverdagens begivenheder. 

Den 20. april kan du høre mere om Elena Ferrante og hendes forfatterskab, når Horsens Bibliotek inviterer til litteratursalon fra 11-12 i afdelingen for skønlitteratur.
Formidler Miriam Yamil fortæller denne formiddag, og der vil være kaffe på kanden.


Elena Ferrantes blå bog:
Født:
Ukendt dato i Napoli, Italien.
Uddannelse: Universitetsgrad i klassisk litteratur.
Debut: L’amore molesto. E/O, 1992.
Litteraturpriser: Accepterer ikke priser.
Seneste udgivelse: Voksnes løgnagtige liv. C&K, 2020. (La vita bugiarda degli adulti, 2019). Oversat af Nina Gross og Marie Andersen.
(Kilde: forfatterweb.dk)
 

Se filmen "The lost daughter" på filmstriben. Filmen er baseret på Elena Ferrantes roman "Dukken der blev væk". 

Materialer