Astrid Lindgren, foto Jacob Forsell
Astrid Lindgren, foto Jacob Forsell

Månedens forfatter: Astrid Lindgren for voksne

I november sætter biblioteket fokus på den folkekære forfatter Astrid Lindgren - for voksne

Elskede børnebøger – også for voksne 
Måske har du hørt nogen – formentlig en voksen kvinde – omtale dem selv som ”en rigtig Pippi-pige”, og med det menes der for det meste én, der er stærk i mere end én forstand, og som tør gå sine egne veje, uanset hvad andre tænker. Ofte citeres Pippi med ordene ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg sikkert”, men det har den fiktive pige fra Sverige faktisk aldrig sagt… 
Hun kunne dog godt have sagt det, og fascinationen af Pippis elskede karakter viser, at der i børnelitteraturen også findes rollemodeller for voksne. 
Og dém var Astrid Lindgren særdeles god til at skrive frem. 

En samfundsbetragtende dagbogsskribent 
Der er dog også god grund til at betragte kvinden bag Pippi som en rollemodel. I hvert fald gjorde hun sig nogle spændende betragtninger i sine dagbøger under 2. verdenskrig.
Fra sin trygge tilværelse i Stockholm betragtede hun nazismens indtog i Europa, og både frygten for dén og for Rusland vakte stor frygt i Sverige – også i det Lindgrenske hjem. 
Midt i rædslerne er der dog også humor at spore i ”Krigsdagbøger 193-1945”, som Astrid Lindgren skrev, før hun udgav bøger. 
”Japanerne buldrer vildt og lystigt frem i Stillehavet,” skriver hun for eksempel på et tidspunkt, ligesom hun på et andet tidspunkt nøgternt konstaterer: ”Det er en skam, at ingen skyder Hitler.” 

En habil brevskriver 
Astrid Lindgrens skarpe samfundsbetragtninger kommer også til udtryk i bogen ”Jeg har også levet!”, som er en samling breve udvekslet mellem hende og veninden, Louise Hartung, som boede i Berlin, i perioden 1953-1965.
Brevene handlede blandt andet om litteraturens betydning, venskabets kunst, familieliv, begrænsninger og politik i efterkrigstidens Europa. 
Astrid Lindgren modtog desuden tusindvis af breve fra børn i hele verden, og hun bestræbte sig på at svare. 
Da 12årige Sara Ljungcrantz skrev til hende en dag i 1971 med ordene ”Vil du gøre mig LYKKELIG?”, blev det imidlertid begyndelsen på en årelang korrespondance. 
Astrid og Sara mødte aldrig hinanden, men brevudvekslingen kan man læse i bogen ”Jeg lægger dine breve under madrassen”. 

Livskloge citater 
Elsker man til gengæld mest Astrid Lindgren for hendes utallige livskloge citater – hvad end de kommer fra en karakter i en børnebogsklassiker eller direkte fra hende selv – så har Margareta Strömstedt i anledningen af Astrid Lindgrens 90 års fødselsdag samlet guldkornene fra et langt livs forfatterskab og journalistik. 
Vil man blive klogere på Astrid Lindgren som person, har Jens Andersen skrevet en fantastisk biografi om den berømte børnebogsforfatter. 

Litteratursalon om Astrid Lindgren for voksne 
Ved litteratursalonen den 30. november kan du blive klogere på Astrid Lindgren som den samfundsbevidste, iagttagende og politisk engagerede skribent, hun også var!
Formidler Gro Vase fortæller - og deler også ud af, hvad hun selv har kunnet bruge bøger som ”Vi på Krageøen”, ”Brødrene Løvehjerte” og ”Madicken” til i sit voksne liv.
Vi giver en kop kaffe eller te, medbring meget gerne egen kop.
Gratis adgang, bare mød op!
 

Materialer