Logo for Friske faustnumre - Film & tegneserier

Danske topklassetegninger til Rumænsk skrækhistorie

04.06.21
Lyt med når Jette B. Holst hver uge anbefaler nye film og tegneserier.

Lyt til denne og andre episoder af Friske faustnumre: Nye film og tegneserier ved at klikke her. 

Det er blevet den tid på ugen, hvor jeg dykker ned i de nyindkøbte film og tegneserier på bibliotekets hylder for at præsentere de bedste for jer. Her kommer mine tips til ugens friske faustnumre.

Vi starter med tegneserierne, som denne uge både byder på Danmark i 80’erne og en dokumentarisk tegneserie fra Sibirien.

Johan F. Krarup udgav i 2017 den tankevækkende graphic novel, ”Styrelsen”, der var inspireret af en virkelig korruptionssag i et af verdens mindst korrupte lande, nemlig Danmark. Nu er Krarup aktuel med ”Det må du selv om” som er en selvbiografisk tegneserie om drengen Johan, der i de tidlige teenageår vokser op i en dansk provinsby i firserne. Det er en stille og nostalgisk, men også stærk og stemningsmættet fortælling – og så har den noget på hjertet.

Også ”Din bedstefar Vasja” af Anna Rakhmanko bygger på virkeligheden. 
Rakhmanko interviewer i 2019 sin bedstefars lillesøster Ljuba. Ljubas fortælling begynder d. 12 juni 1941 i Rumænien - i landsbyen Aristovka som var under russisk kontrol. Pludselig banker soldater på døren, og den lille familie deporteres. Det bliver starten på en grusom rejse, først i tog og sidenhen på skibe, før familien lander i Sibirien, hvor de skal forsøge at overleve. Efter fortællingen er der indsat fotografier af familien samt historiske noter.
Mikkel Sommer står for tegningerne, som får stor ros af Felix Rothstein i Politiken. Her kalder han Sommer for ”en af Danmarks absolut mest interessante tegnere, der tegner med en næsten skødesløs selvfølgelighed, der forener kluntede former med raffinerede streger og ofte med en næsten overstadig vildskab og glæde.”

Ugens første film er den kinesiske krigsfilm ”The Eight Hundred”.
Vi er tilbage i 1937 i Shanghai under den sino-japanske krig som var en del af 2. verdenskrig. Filmen skildrer kampen mellem kinesiske og japanske styrker om herredømmet over Shanghai - også kendt som "Slaget om Shanghai." Sihang-varehuset spillede en central rolle, da det lykkedes for en lille gruppe kinesiske soldater, at holde overmagten tilbage - men det krævede, at mange unge mænd ofrede deres liv!
Lektøren roser filmen for på fornemste vis at skildre krigens gru og kaos, og kalder den en visuel nydelse. Samtidig er det en film der har noget på hjertet, grum, brutal og fascinerende - og tydeligvis en vigtig del af Kinas historie.

Mindre bloddryppende er det socialrealistiske drama ”End of Sentence” om et dysfunktionelt forhold mellem en far og søn der rejser til Irland for at sprede moderens aske.
Det er en fin lille historie om store emner, og tematisk minder den lidt om både Ken Loach og Mike Leigh. ”End of Sentence” er måske lidt mere ovre i feel-good kategorien, men det gør ikke historien mindre vedkommende.

Det var ugens udvalgte tegneserier og film. Forhåbentlig er der også noget for dig.

Mit navn er Jette Holst. Jeg håber vi høres ved …
 

Materialer