Forside til bogen Thulesagen - løgnens univers af Poul Brink

5 bøger bag filmen: Fagbøger

21.01.16
Det er ikke kun romanerne, der får turen på det store lærred. Nogle gange er virkeligheden dramatisk nok.

Oftest, når en film bygger på en bog, er der tale om en roman, som tager skridtet fra hvidt papir til hvidt lærred. Men nu og da er der en fagbog, som fortæller en så spændende historie fra det virkelige liv, at den også kan tage springet. Nogle gange er det biografier, for vi kan åbenbart aldrig blive trætte af at høre om kendte mennesker, men heldigvis er der også bøger, som står gemt andre steder på bibliotekets reoler.

Jeg har samlet fem stykker her, som har det til fælles, at de handler om ekstraordinære omstændigheder.

1. Atomulykken på dansk grund

Tidligere i år kom den anmelderroste film Idealisten om journalisten Poul Brinks forsøg på at skære igennem myndighedernes hemmelighedskræmmeri. Den er baseret på hans egen bogen Thulesagen - løgnens univers.

I 1968 styrtede en amerikansk B-52 ned ned i nærheden af Thule Air Base i Grønland. Om bord havde den 4 atombomber - hvilket var i direkte strid med regeringens officielle politik om ikke at tillade atomvåben på dansk jord. Ved styrtet detonerede bombernes indhold af almindeligt sprængstof (som ved "normal" funktion bruges til at starte kerneeksplosionen), og det spredte det radioaktive materiale over et stort område. Det betød også senere, at mange af de Thule-arbejdere, der blev sat til at rydde op efter ulykken, blev syge.

Der blev naturligvis gjort meget for at dysse alt dette ned, og det er det, Brinks bog handler om. Den blev filmatiseret i 2015 under titlen Idealisten - og gav ham i øvrigt også en Cavling-pris. Journalisten.dk har en god omtale af sagen og bogen.

2. Monumenternes mænd

I 1943 dannede de allierede Monuments, Fine Arts, and Archives Program - det var en gruppe på cirka 400 mennesker, som fik til opgave at beskytte vigtige kulturelle steder og artefakter i de besatte områder. De var også kendt som Monuments Men.

Mens tyskerne blev tvunget tilbage gennem Europa og krigens andre kamppladser, var Monuments Men med for at finde, identificere og beskytte de genstande, som burde overleve for eftertiden.

Det har Robert Edsel skrevet i bogen Monumenternes mænd om. Edsel fortæller om det i dette interview:

But the thing that I felt was missing was a very commonplace telling of it – the way I started learning the story, learning about art, but not from an academic standpoint, but why these things are important, why they’re beautiful, why would someone risk their life to go save these things. And the key were these letters home during the war, the chance to talk to the monuments officers and get – how did they feel? Were they homesick? Were they lonely? Were they scared? What was it like to walk in a salt mine or a cave and not know whether it was booby-trapped or if there was a German soldier in there? And that could only be found through trying to find the monuments officers and speaking to them, and then also finding their documents and records, which has been really detective work that’s gone on now for about 12 years.

Bogen blev (løst) filmatiseret i 2014 med George Clooney i instruktørrollen.

3. Alene i 127 timer

Det er sjældent, der sker slemme ulykker, når man går på biblioteket - men når man som Aron Ralston beslutter sig for at klatre i bjerge helt alene og uden at fortælle nogen om det, kan det altså gå galt. Og det gjorde det i 2003.

Hans hånd blev fanget mellem en stor sten og en klippevæg - og hans eneste forsyninger var under en halv liter vand og to burritos. Derudover havde han et kamera og en billig lommekniv.

Hvis du har set James Franco i filmen 127 hours eller blot set forsiden på Ralstons selvbiografi Et umuligt valg ved du nok, hvilken rolle lommekniven kom til at spille for Ralston. Fem dage sad han fastklemt der, førend han måtte træffe titlens valg. Efter det havde han tabt 18 kilo, en del af dem blod.

Bogen (og filmen) er, som Litteratursiden skriver, "et eksempel på, hvor meget et menneske kan tåle, og hvad en stærk psyke og vilje til at overleve betyder. Samtidig giver ’Et umuligt valg’ også et indblik i tankegangen hos en person i en helt ekstrem situation.".

4. Den fuldkomne storm

I slutningen af oktober og starten af november 1991 ramte en storm USA - da den drev over, var 13 mennesker døde, og der var sket skader for 200 millioner dollars. Under stormen blev fiskekutteren Andrea Gail fanget til havs, og det er besætningens kamp mod elementernes rasen, der har dannet grundlaget for bogen Den fuldkomne storm (og filmen The Perfect Storm (på Filmstriben) med bl.a. George Clooney).

Faktisk var 1991-stormen i lang tid unavngiven - men fik navnet The Perfect Storm efter en samtale mellem forfatteren Sebastian Junger og en meteorolog (udtrykket betegner i daglig tale en situation, der forværres drastisk ved en kombination af usandsynlige hændelser). Og det er i høj grad denne fortsatte forværring, man følger gennem fiskernes øjne i Jungers dokumentariske bog.

5. En beretning om moderne krig

I oktober 1993 drog en elitestyrke af amerikanske Delta Force Rangers ind i Somalias hovedstad Mogadishu for at tage to af krigsherren Mohamed Farrah Aidids officerer til fange. Planen slog fejl og endte med to dages kamp mellem amerikanerne og Aidids folk og vidtrækkende ændringer i den amerikanske tilstedeværelse i Somalia.

Mark Bowdens bog Black Hawk Down fortæller om hændelsen ud fra en lang række interviews med folk på begge sider. Og udover naturligvis den dramatiske beskrivelse af selve slaget viser han også, hvor det egentlig gik til, at en fredsbevarende mission endte, som det gjorde.

"Black Hawk Down" blev filmatiseret i 2001 under den samme titel af Ridley Scott.

Materialer