
10 gode middelalderserier
Den farverige middelalder er rammen om flere romanserier. Her kommer et lille udvalg af de allerbedste.
Martin Jensen
Martin Jensen har skrevet en serie af krimier som foregår i middelalderen. Winston, Halfdan og Alfilda er hovedpersonerne og vi følger dem gennem tykt og tyndt. Serien kan karakteriseres ved at være historisk troværdig og særdeles velresearched med et kulørt charmerende persongalleri og humor.
Seriens rækkefølge:
Candace Robb
Den engelske forfatter Candace Robb har skrevet en rigtig god krimiserie med bueskytten Owen Archer i hovedrollen. Serien tegner et levende billede af livet og politikken i 1300-tallets England. Et spraglet persongalleri med skønne kvinder og lumske mænd får siderne til at vende sig selv.
Seriens rækkefølge:
- Apotekerrosen
- Vor frues kapel
- Nonnens fortælling
- En brik i kongens spil
- En forpestet tid
- Asylets velsignelse
- Spion for frelseren
- Ridderen med de korslagte ben
- De uskyldiges brøde
- Spionernes nattevagt
Jan Guillou
Den svenske forfatter Jan Guillou har skrevet en meget kendt og berømt tempelridderserie, som også er filmatiseret. Stormandssønnen Arn er hovedpersonen, som vinder stor hæder som tempelridder i det hellige land.
Seriens rækkefølge:
Bernhard Cornwell
Engelske Bernhard Cornwell har skrevet en lille serie - en trilogi, som foregår i den helt tidlige middelalder. Faktisk kredser fortællingerne om Camelot- og kong Arthur-sagnene. Det er fremragende fortællinger, som piller romantikken ud af myterne og mixer sagn, myter og historisk fakta i en underholdende blanding.
Seriens rækkefølge:
Robyn Young
Den engelske bestsellerforfatter Robyn Young har også skrevet en trilogi i den mere kulørte ende om tempelridderne. Vi følger den unge tempelridderlærling Wills liv og gerninger. En rigtig pageturner, som vil kunne læses af alle Dan Brown-elskere. Så hvis du allerede HAR læst Jan Guillous serie om Arn, så gå bare videre med denne trilogi.
Seriens rækkefølge:
Jack Ludlow
Jack Ludlow er et pseudonym for den produktive forfatter, britiske David Donachie. Han har skrevet en række historiske romaner, bl.a. sagaen om familien Hauteville. Bøgerne udspiller sig i den tidlige middelalder, og handler om Hauteville-familiens opstigning fra et lille afsides gods langt fra magtens cirkler til at blive en af Europas mægtigste fyrsteslægter.
Seriens rækkefølge:
Marianne Jørgensen
Marianne Jørgensen har skrevet romaner og noveller om nutidens landboliv, men med serien ’De tavse vidner’ bevæger hun sig tilbage i tiden til det borgerkrigshærgede 1500-tals Danmark, hvor bondehærens raseren får langtrækkende følger for både fæstebønder og herremænd.
Seriens rækkefølge:
Conn Iggulden
Britiske Conn Iggulden har skrevet en række historiske serier bl.a. om Julius Cæsar og Djengis Khan. Ikke mindst har han skrevet 4-binds serien om de engelske Rosekrige, der følger slægterne Lancaster og Yorks kamp om den engelske krone.
Seriens rækkefølge:
Ken Follett
Ken Follett var, før han skrev Kingsbridge-romanerne, hovedsageligt kendt som spændingsforfatter. Men i 1989 lod han sin store fascination af katedraler blive til romanen "Jordens søjler", der foregår i 1100-tallets England med udgangspunkt i opførelsen af en stor katedral i den fiktive by Kingsbridge. Siden er der kommet yderligere tre bind til serien.
Seriens rækkefølge:
Lars-Henrik Olsen
Den danske forfatter Lars-Henrik Olsen er måske mest kendt for bøgerne om Erik Menneskesøn. Han har dog også skrevet en fremragende romanserie, der tager udgangspunkt i Bayeux-tapetet, vægtæppet der billede for billede viser normannernes erobring af England i 1066.
Seriens rækkefølge:
(den originale artikel er skrevet af bibliotekar Nina Wegner)