Auschwitz-dag

26.01.24
Den 27. januar er udråbt til international mindedag for Holocaust, der markeres i FN, EU, rundt omkring i Europa og andre steder i verden. I Danmark har markeringen fået navnet Auschwitz-dagen, hvor vi mindes ofre for Holocaust og andre folkedrab.

Forleden læste jeg på tv2, at en 29-årig hollandsk turist var blevet anholdt for at heile under et besøg i den tidligere koncentrationslejr Auschwitz-Birkenau. Kvinden forklarede efterfølgende, at hun poserede som en joke, mens hendes mand fotograferede hende foran den berømte port med skriften "Arbeit Macht Frei". Men selvom det i år er 78 år siden 2. verdenskrig sluttede, er nazisternes ugerninger i koncentrationslejrene langt fra glemt, og den upassende joke kostede kvinden en bøde. (Læs artiklen på tv2.dk)

Holocaust førte til 6 millioner jøders død. Heraf døde 3 millioner i udryddelseslejre, 1,5 million blev slået ihjel af Einsatz-grupper, og de resterende 1,5 million blev dræbt ved henrettelser eller døde af sult, sygdom og af arbejdet i koncentrationslejre og ghettoer. (Læs mere på Folkedrab.dk)

Vi har samlet en række bøger for dig, der vil vide mere.

Biografier

Fra jødiske overlevere til nazistiske kommandanter. Der er skrevet mange biografier og erindringsbøger fra koncentrationslejrene, som dykker ned i de enkelte skæbner. Find et lille udvalg herunder.


 

Faglitteratur

Vil du have et overblik over Holocaust og koncentrationslejrenes grusomheder, er det også muligt. Grib f.eks. fat i bøgerne på listen herunder.

Romaner

Også en lang række forfattere har ladet sig inspirere at Holocausts grusomheder. Nogle tager udgangspunkt i virkelige skæbner, mens andre digter personer ind i den historiske virkelighed. Du finder et udvalg af romaner i listen herunder.

Film

Endeligt er der også lavet en række film om Holocaust og nazisternes forbrydelser. Herunder er medtaget både dokumentarfilm samt spillefilm. Flere af filmene kan både lånes på dvd og streames på Filmstriben.

Folkemord 

Desværre er nazisterne ikke de eneste, der har begået folkemord. Også andre steder i verden er hele befolkningsgrupper forsøgt udryddet. Herunder finder du film og bøger om folkemord fra Cambodja til Rwanda og resten af verden.