2. verdenskrig i fiktionen

10.12.23
Der er skrevet en lang række romaner om 2. verdenskrig. Listen her medtager hovedsageligt romaner fra de seneste fem år.

Romaner med en dansk vinkel

Gyland, Henriette: Syklubben
HarperCollins 2022; 313 sider
Da Cecilie rydder op i sin mormors dødsbo, gør hun overraskende opdagelser om mormorens involvering i en modstandsgruppe under 2. verdenskrig og hendes modige indsats for at hjælpe jødiske flygtninge til Sverige. For læsere af litteratur om besættelsestiden med afsæt i virkelige hændelser.

Hjælmsø, Anne: Med tiden
Brændpunkt 2022; 1. udgave; 358 sider
Ellen og Finn mødes på Nørrebro i 1938. Gennem dem fortælles om hverdagsliv under besættelsen og om et godt og tidstypisk familieliv i forstaden Herlev i efterkrigstiden. Til alle læsere af danske familie- og slægtsromaner.

Jessen, Anna Elisabeth: Hjemsted: en sønderjysk skæbnefortælling
Gyldendal 2023; 1. udgave; 458 sider
Hvorfor vælger den sønderjyske student Peter at melde sig til tysk krigstjeneste under 2. verdenskrig? Hvorfor vælger den unge lærer Margrethe at bryde med sin forlovede, soldaten Johannes? Og hvilke valg træffer de resten af livet? For læsere af romaner om identitet og kærlighed i det sønderjyske gennem næsten et århundrede.

Signe af Lars Johansson 
Gyldendal, 2007. - 599 sider
I 1940'erne møder danske Signe Gondrup sit livs kærlighed. Han er tysker og bliver i 1945 stemplet som krigsforbryder. Samme skæbne venter Signe, da hun - gravid efter en voldtægt - vender hjem til Danmark.
Samhørende: Signe; Signes hjemkomst

Juhl, Pernille: Mod daggry
Juhl 2023; 1. udgave; 365 sider
Året er 1945, og krigen er snart slut. Unge Anna rejser fra sit hjemland Sverige til Danmark sammen med en frihedskæmper. Samtidig deserterer den tyske soldat Thomas og flygter til Danmark, og de to unge mennesker bringes skæbnesvangert sammen. For voksne læsere af historiske romaner.

Klein, Malene: Nattergal, flagermus
Lindbak + Lindbak [2022]; 1. udgave; 441 sider
Danske Elisa knokler som sygeplejerske for tysk Røde Kors under 2. verdenskrig, men som tiden går bliver hun mere og mere i tvivl om, hvis side hun egentlig er på. For læsere af spændende romaner om krig og kærlighed.

Kold, Jesper Bugge: Tre dage i april
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 393 sider
Dagmar tager med de hvide busser mod kz-lejren Neuengamme for at hente sin mand hjem. Det bliver en noget anderledes tur, end hun havde forestillet sig. Til læsere af litteratur om menneskeskæbner under 2. verdenskrig.

Lembourn, Claus: Langs murene
Læselyst 2023; 1. udgave; 150 sider
Det er vinteren 1944-1945. Den unge mand, Carl, passer sin skole om dagen og er en del af modstandsbevægelsen i fritiden. Men hvordan får man ungdomsliv og livet som aktiv modstandsmand til at harmonere? For læsere af litteratur om modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig.

Lonning, Claudia Westh: Pigen fra Vestkysten
Forfatterskabet.dk 2021; 1. udgave; 498 sider
Familiekrønike over 60 år om teenageren Margrethe og hendes familie, der lever i Esbjerg under anden verdenskrig. For voksne læsere af familiehistorier, krigsfortællinger og romantik.

Marstrand-Jørgensen, Anne Lise: Sange om stilhed og hjem
Gyldendal 2022; 1. udgave; 428 sider
En pige fra Østpreussen flygter fra russerne i 1945 og ender i en dansk flygtningelejr. Det er en hård skæbne for et barn, og danskerne er ikke venligt indstillede over for tyske flygtninge. For læsere af stærke romaner om den afmagt og sorg, krig fører med sig, og om menneskets ukuelige håb og tro på noget bedre.

Quorning, Katrine: Den der flygter
Byens 2021; 1. udgave; 298 sider
En februaraften i 1945 flygter Irene og hendes højgravide lillesøster, Eva, fra deres hjem i Elbing og sætter kursen mod Danmark, hvor et nyt liv i en flygtningelejr venter. For læsere af historiske romaner og krigsfortællinger.

Shayne, Ralph: I nødens stund: de danske jøders farefulde flugt under Anden Verdenskrig
Afart 2023; 1. udgave; 176 sider
I 1943 begiver en lille dansk jødisk familie sig ud på en dramatisk flugt til Sverige. Vejen til frihed krydses af både modige og hjælpsomme danskere og skæbnesvangre møder med den allestedsværende tyske værnemagt. En grafisk roman, der kan læses af alle, om en af de store fortællinger fra besættelsestiden.

Smith, Paul: Vi har de døde med os
Hovedland 2020; 326 sider (Kampen om Staunings stol; 3)
Fra 29. august 1943 til 4. maj 1945. Fra modstandskamp til befrielse, fra sorg til glæde. En dokumentarisk roman til dem med interesse i anden verdenskrig.

Stormgaard, Jørgen: Krigens veje
Apuleius' Æsel 2022; 127 sider
I 1944 træffes to mænd på en bænk i Kolding. Det bliver et møde, som får betydning for resten af deres liv. En stram og barsk fortalt bog om krigens mørke sider. Kan læses af alle romanlæsere og specielt af dem, som holder af beretninger fra 2. verdenskrig.

I fremmed uniform af Anders C. Thomsen  
Olga, 2018. - 319 sider
Krigsroman, som følger en 17-årig gymnasieelev fra Esbjerg som lader sig hverve til den engelske hærs kamp mod nazisterne under 2. verdenskrig. Senere deltager han også i Koreakrigen og får succes i sit civile liv.

Thorup, Kirsten: Mørket bag dig
Gyldendal 2023; 1. udgave; 532 sider (Indtil vanvid, indtil døden; 2)
Harriet vender tilbage til København nedbrudt på krop og sjæl. Hun forsøger at finde sit ståsted i det besatte Danmark og skabe et acceptabelt liv for sine små drenge. Men det er ikke nemt med hendes mands tyske relationer. For læsere af danske, historiske romaner om 2. verdenskrig.

Weinreich, Jacob: Pigen fra den franske skole
Politiken 2020; 1. udgave; 364 sider
21. marts 1945 gennemfører RAF et angreb på Shellhuset i København. Bogens handling foregår i tiden op til, under og efter angrebet. Vi følger flere personer, der på hver sin måde er involveret i eller påvirkes af hændelsen.

Internationale romaner om 2. verdenskrig

Jacobsen, Roy: De uværdige
Lindhardt og Ringhof 2023; 1. udgave; 409 sider
Tre drenge fra et fattigt kvarter i Oslo stjæler og svindler i stor stil under den tyske besættelse i 1940'erne. Efterhånden som de bliver teenagere, bliver hverdagens udfordringer af en anden og mere alvorlig karakter. For læsere af bredt anlagte hverdagsromaner.

Jenoff, Pam: Kvinden med den blå stjerne
Alpha 2022; 1. udgave; 381 sider
Den unge jødiske kvinde Sadie gemmer sig i 1942 i Krakows kloak på flugt fra nazisterne. Gennem en rist får hun en dag øjenkontakt med den jævnaldrende Ella oppe på gaden, og et risikabelt venskab tager form. Til læsere med interesse for skæbner under 2. verdenskrig.

Kampe, Lea: En engel i Warszawa
Gutkind 2022; 1. udgave; 361 sider
Irena arbejder officielt på socialkontoret i Warszawa, men benytter sine forbindelser til at smugle mad og medicin ind i den jødiske ghetto, hvor også hendes store kærlighed Adam er interneret. En spændende historisk roman for læsere af autentiske beretninger om 2. verdenskrig.

Kinnunen, Tommi: Ingen vej tilbage
Cicero 2022; 1. udgave; 382 sider
Fem finske kvinder bliver efter 2. verdenskrig sendt i fangelejr i Norge som tyskerpiger og må senere gå hele vejen hjem til Finland. Hjem til hvad? For læsere af romaner om stærke kvinder.

Krall, Hanna: Hjerterkonge
Olga 2023; 1. udgave; 148 sider
Da Izoldas mand bliver fanget og deporteret af de tyske besættelsestropper, drager hun omgående afsted for at redde ham. For læsere af autentiske beretninger fra 2. verdenskrig, som gerne lader sig udfordre af sproget.

Liksom, Rosa: Elven
Alpha 2023; 1. udgave; 276 sider
En 14-årig pige flygter gennem Finland under 2. verdenskrig. Elven udgør grænsen mellem det gamle landboliv, hun må forlade med gårdens dyr, og den flygtningelejr hun og mange andre må klare sig i i en længere periode. Poetisk og stærk bog om flugt, natur og familie. For læsere med interesse for nyere finsk litteratur og historie.

Marly, Michelle: Madame Piaf og kærlighedens melodi
North Publishing 2023; 1. udgave; 365 sider
Skildring af Edith Piafs liv i slutningen af 2. verdenskrig. Om hendes karriere, beskyldninger om samarbejde med tyskerne og forholdet til den yngre sanger Yves Montand. For læsere af biografiske romaner.

Martin, Madeline: Den hemmelige bibliotekar
Lindhardt og Ringhof 2023; 1. udgave; 414 sider
Under 2. verdenskrig arbejder den unge, amerikanske bibliotekar Ava Harper hos Library of Congress, hvorfra hun rekrutteres til efterretningstjenesten. Franske Hélène bliver involveret i modstandsbevægelsen under navnet Elaine. De to kvinders vej krydses på skæbnesvanger vis. Kan de gøre en reel forskel? Til læsere af historiske kærlighedsromaner.

Mathiassen, Jorid: Hvor hvide liljer gror
Alpha 2023; 1. udgave; 295 sider
Linnea har lånt et hus på en lille vindblæst ø i Nordnorge. Her kommer hun tæt på lokalbefolkningen og opdager, at huset gemmer på overraskende hemmeligheder fra 2. verdenskrig. For læsere af gribende romaner baseret på virkelige hændelser.

Okanović, Aleksa: Natterædsel
Gyldendal 2023; 1. udgave; 357 sider
Skæbnesvanger historie fra en koncentrationslejr i Polen under 2. verdenskrig. Adam hentes fra lejren hen til lejrkommandantens og hans kones hus. Hvis han kan kurere de natlige skrig fra parrets søn, må et antal jøder forlade lejrens barakker. Stærk og tankevækkende beretning til alle romanlæsere.

Quinn, Kate: Diamantblikket
HarperCollins 2022; 490 sider
Roman baseret på virkelige hændelser om den sovjetiske finskytte Ljudmila Pavlitjenko, der under 2. verdenskrig skød og dræbte 309 nazister. For læsere af historisk fiktion om krig og kærlighed.

Robotham, Mandy: Krigens koder
HarperCollins 2023; 378 sider
Om to kvinders risikable hverv som telegrafister og kodeknækkere for den hollandske og engelske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig. Barsk og gribende fortælling om mod, kærlighed og skæbne for læsere af historiske romaner.

Ryan, Shari J.: Boghandleren i Dachau
Zara 2023; 1. udgave; 311 sider
I 2018 modtager Grace, som bor i Boston, en besked fra en tysk advokat. Hun har arvet en boghandel i Dachau fra en mormor, hun ikke kendte til. For læsere af litteratur om 2. verdenskrig.

Sciapeconi, Ivan: Børnene fra Villa Emma
Alpha 2023; 1. udgave; 240 sider
Jødiske Nathan er 11 år, den dag Frau Feier kommer for at tage ham med til Italien for at redde ham fra nazisterne. Sammen med jødiske børn fra andre lande indlogeres han i Villa Emma. For læsere af historiske romaner om jødeforfølgelser og flugt.

Teige, Trude: Morfar åndede med havet
Alpha 2022; 1. udgave; 399 sider (Mormor dansede i regnen; 2)
Konrad og Sverre er unge norske sømænd, som i 1943 ender i en japansk fangelejr i Java. Det samme gør norske Sigrid, der arbejder som sygeplejerske. Konrad og Sigrid forelsker sig i hinanden, men vil de overleve tiden i fangelejren, og vil de nogensinde se Norge og deres kære igen? For læsere af underholdende historiske romaner og kærlighedsromaner.

Se en oversigt over alle vores lister HER

Materialer