Kvinden klædt i sol af Martin Davidsen
Kvinden klædt i sol af Martin Davidsen

Kvinden klædt i sol af Martin Davidsen

19.03.24
"Kvinden klædt i sol" er tredje bind i Martin Davidsens serie om Laurits Bogbinder fra 1500-tallets Helsingør.

Jeg har med fornøjelse læst de to tidligere bind i serien: "Døden på den gustengule hest" og "Dragen med de syv hoveder og ti horn", og "Kvinden klædt i sol" lægger sig fint i forlængelse af dem.

Laurits Bogbinder er en ærlig borger og respekteret bogbinder, som holder af ro og orden samt af en kande øl sammen med vennen Didrik Færgemand på Den Brogede Ko. Men i første bind blev hans ro forstyrret, da han blev tvunget til at tage enken Lilje som husholderske, og hun flyttede ind med sine to børn. Oveni forsvandt et værk han skulle lave for klosteret fra hans varetægt, så for at opretholde ry og ære måtte Laurits finde dokumentet igen, samt finde ud af sandheden om enkens mands død.

I andet bind flyttede endnu en kvinde til Laurits' store fortrydelse ind, nemlig den gravide Ellen. Samtidig blev han forfulgt af Kathrine Langeben, der hårdnakket påstod, at de to var trolovede, og at Laurits var far til hendes ufødte barn. En påstand der kunne koste ham æren. Så løb et spansk skib på grund udenfor Helsingør, og snart plagedes byen af 'djævelsk pestilens og andre mørke kræfter', og Laurits Bogbinder måtte endnu engang forsøge at finde frem til sandheden.

Her i "Kvinden klædt i sol" bliver Kathrine Langeben fundet dræbt og med barnet skåret ud af maven. På grund af Laurits forhistorie med ofret er han klar over, at han er nødt til at finde den rigtige morder for ikke selv at blive udpeget. Så bliver endnu en gravid kvinde myrdet, og pludselig går rygterne, at en varulv er på spil.

Serien om Laurits Bogbinder er ren hygge for elskere af historiske krimier. Laurits er ikke en oplagt detektiv, idet han i virkeligheden allerhelst vil passe sig selv. Men hans sans for ordentlighed gør ham alligevel egnet til jobbet. Især med hjælp fra den sindige ven Didrik og efterhånden også enken Lilje der viser sig at have mange talenter.

Den historiske ramme er godt beskrevet, og man kan næsten lugte stanken i Helsingørs gader. Romanerne foregår under Grevens Fejde, hvor de to hære er med til at skabe utryghed i befolkningen. Også i Helsingør hvor lejesoldater fra Lybæk har indtaget Krogen og vogter skibsfarten på Øresund, mens de tømmer oplandet for mad og hø.

Det er også på den tid, at stridighederne mellem katolikker og protestanter bryder ud. I Helsingør er de dog stadig katolske, og vi får et godt indblik i kirkens indflydelse overalt i samfundet, men også i hvordan folketroen stadig har et fast greb i menneskenes forestillinger.

Har du været glad for Martin Jensens serie om byfogeden Eske Litle fra Assens, så grib endelig fat i Martin Davidsen serie om Laurits Bogbinder. 

Læs mere om serien på Martin Davidsens hjemmeside

Materialer