Tritonus af Kjell Westö

03.12.20
Tritonus eller djævlekvinten er navnet på en tone og en overdådig seniorbolig i den finske skærgård

Tritonus eller djævlekvinten er navnet på den tone som ligger mellem intervallerne kvart og kvint. En forhøjet kvart eller en formindsket kvint. Lyder det måske lidt for musik-nørdet til din smag, så hold alligevel fast i denne roman.

Den er let læselig og kan interessere alle som elsker Norden og fremragende psykologiske portrætter. Hovedpersonen er den verdensberømte mesterdirigent Thomas Brander, hvis liv og karriere går på hæld. Han bygger sig en overdådig seniorbolig -  ”Casa Tritonus” - i den finske skærgård, og håber at finde ro i det lille samfund. 

Han nærmeste nabo Reidar Lindell er skolepsykolog og amatørmusiker. Han spiller guitar i det lokale rockband Rainbow, som spiller covernumre til lørdagsbal på kroen. 

De to mænd er begge i 50’erne, og livskriserne hober sig op for dem begge. Kærligheden og kvinderne fylder, og forholdet til de voksne børn er emner som flettes sammen med masser af musik og humor. Alt sammen formidlet med sprogligt overskud, og sat ind i en helt overraskende aktuel ramme, hvor vi både hører om coronakrise, #MeToo, nynazister og flygtninge.  

Romanen får mine allervarmeste anbefalinger, og hvis du er til lydbøger, så nyd den i Carsten Faraos fine indlæsning. 
 

Materialer