Til musikken af Ketil Bjørnstad

05.11.14
Det er en kunstnerroman, et familiedrama og en kærlighedsroman, som foregår i 60'erne og 70'erne Norge. En stærk og sjælerystende læseoplevelse

For 16-årige Aksel Vinding er musikken selve livet, - den er hans eneste faste holdepunkt i en kaotisk og opløst familie. Aksels mor er druknet i elven en sensommerdag efter at have drukket for meget vin, og efter endnu et skænderi med faderen.

Kærlighed til musikken bandt moderen og Aksel sammen, og nu fokuserer han fuldstændigt på en karriere som koncertpianist. Han melder sig til en konkurrence med titlen "Ungdommens pianomester 1968", og i denne sammenhæng møder han en flok unge talentfulde pianister. De kæmper alle med Debussy, Ravel, Chopin osv. Aksel forelsker sig håbløst i Anja, som nok er et langt større musiktalent end Aksel, men Anja har sine egne dæmoner at kæmpe imod. Hun er spærret inde i et krævende incestuøst forhold til sin far.

Det er en kunstnerroman, et familiedrama og en kærlighedsroman, som foregår i 60'erne og 70'erne Norge. Ketil Bjørnstad får sat skarpt lys på ambitionens negative sider. Det psykiske pres, som de unge kunstnere lægger på sig selv, eller det pres, som deres forældre lægger på dem er den helt essentielle problemstilling i romanen.

Ketil Bjørnstad er selv komponist og pianist, og kender tydeligvis miljøet indefra. En stærk og sjælerystende læseoplevelse.

Materialer