billede fra Pixabay

Barndom på film

11.10.23
For nogen står barndommen i et gyldent skær, for andre var den fyldt med traumer og svigt.

Listen her indeholder film, der har barndom som omdrejningspunkt.

Her er film om venskab, om den første kærlighed, sjove film, biografiske film, film om omsorgssvigt, film om at konfrontere fortiden og alt der i mellem.

Venskab

Abepigerne
Emma starter til voltigering, akrobatik på hesteryg, på en rideskole, hvor Cassandra styrer. De bliver veninder, men venskabet præges hele tiden af rivalisering og en erotisk tiltrækning.
svenske film; heste

Beatles
I 1960'ernes Norge, hvor The Beatles for alvor har ramt landet har fire drenge dannet et band, hvor de hver især har taget navn efter en Beatle. Samtidig med dette kæmper drengene med at finde sig  selv i en verden med store politiske omvæltninger, og hertil kommer hjertesorger, selverkendelse og ærlighed.
norske film; identitet; drenge

Bridge to Terabithia
10-årige Jess bliver mobbet i skolen, men så kommer der en ny pige i klassen. Leslie er heller ikke som de andre børn, og snart leger Jess og Leslie sammen i skoven, hvor de to børn overlever dagens ydmygelser ved at skabe et spændende eventyrland, som de kalder Terabithia.
fantasi; socialrealisme

Close
De 13-årige drenge Léo og Rémis har et tæt venskab i skolen og i blomstermarkerne, hvor de og forældrene plukker høsten hjem. Da skolekammeraterne skyder en kile ind i forholdet, får det fatale følger.
belgiske film; drenge; mobning

Dig og mig
Sara, Mette og Stephanie er tre, unge piger, som ikke har meget til fælles og næppe ville have mødt hinanden, hvis ikke de befandt sig på hospitalets kræftafdeling. Med Døden som følgesvend spirer et stærkt venskab frem. Et venskab, som varmer i gravens kolde skygge.
danske film; kræft; unge

Dumplin'
Willowdean har altid været en stor pige. Hendes mor er tidligere skønhedsdronning, og i trods melder Willowdean sig til dette års skønhedskonkurrence. Dette får andre til også at melde sig, og snart starter de deres egen lille revolution med skønhedsidealet.
amerikanske film; outsidere; skønhedskonkurrencer

Heartstone
Teenage-drengene Thor og Kristján er venner og bor i en lille fiskerby på Island. Voksenverdenen er på vej, og gennem en sommer udforsker de kroppen i forandring og det modsatte køn. Thor er interesseret i Beth, mens Kristján opdager sin homoseksualitet.
islandske film; pubertet

Jeg kan høre havet
"Jeg og Matsuno så Rikako, da vi gik andet år i gymnasiet", fortæller den nu nogle år ældre Morisaki og ser tilbage på de begivenheder, som har pigen Rikako i centrum, og som satte de to drenges venskab på prøve.
japanske film; anime; trekantsdrama

Den kroniske uskyld
Om to københavnske drenges forelskelser, pubertetsproblemer og gymnasieverden og om deres opvågnen fra uskylds-drengeårene til de voksnes brutale verden.
danske film; identitet; forelskelse

Mia and the white lion
Efter Mia er flyttet til Afrika, knytter hun et meget stærkt bånd til den hvide løve Charlie, men hvide løver er mange penge værd, og Mia må kæmpe for hans liv.
franske film; vilde dyr; Sydafrika

Mid90s
Stevie er en ensom 13-årig dreng, der en sommer kommer ind i en skaterklike med ældre drenge. Stevie er klart den yngste, men bliver hurtigt respekteret pga sin frygtløshed.
amerikanske film; fællesskab; skatere

The selfish giant
Den hyperaktive 13-årige dreng Arbor er ven med sin modsætning, den tunge, men rare og sårbare Swifty i den fattige by Bradford i Nordengland. Med svag familiebaggrund ryger de ud af skolen og lever af at sælge skrot til skrothandleren Kitten, der udnytter dem til ulovligheder.
engelske film; socialrealisme

Simon og egetræerne
En episk fortælling om to drenge, deres venskab og familieskæbner i Göteborg før og under 2. verdenskrig. I centrum står den bogligt stærke arbejdersøn Simon og den jødiske velhaversøn Isak. De to bindes sammen af tyskernes fremmarch og af tabubelagte bånd fra fortiden, som kun gradvist kommer til syne.
svenske film; den 2. verdenskrig

Den første kærlighed

Ava
Den 13-årige Ava får i en sommerferie konstateret en øjensygsom, som snart vil gøre hende blind. Ava forelsker sig samtidig i den lidt ældre Juan, og hun beslutter sig for, at denne sommer ikke skal ødsles væk.
franske film; forelskelse; øjensygdomme

Cocoon
Berlin-Kreutzberg er Noras mikrokosmos. Nora følger altid bare med. Men da hun møder Romy bliver Nora rystet ud af sin position som observatør. Vi oplever gennem Noras øjne en smuk coming-of-age fortælling om en forandringsfuld sommer.
tyske film; ungdom; kærlighed

Giant little ones
Coming of age drama om de to populære og pigeglade barndomsvenner Frenky og Ballas, der opdager at deres forhold måske ikke kun er platonisk. Det vender op og ned på deres tilværelse.
canadiske film; homoseksualitet

Girls lost
Barndomsveninderne Kim, Momo og Bella drikker nektaren fra en mystisk blomst og forvandles til drenge. De 3 piger udforsker ivrigt drengenes verden, men for Kim er forvandlingen langt mere end en leg, hun føler sig hel i sin nye krop og forelsker sig voldsomt i den småkriminelle Tony.
svenske film; identitet; transkønnethed; homoseksualitet

De gyldne år
Paulus er klar til at forlade Tadsjikistan, mens han tænker tilbage på sine unge år. Hans barndom, hans mors vanvid, festerne, turen til Sovjetunionen, hvor han mistede sin mødom, den ven, som forrådte ham, og hans livs kærlighed.
franske film; minder; kærlighed

Hannahs sommer
Hannah er 14 år og skal i ottende klasse efter sommerferien. Alt tyder på, at hun går en kedsommelig ferie i møde, indtil Christoffer fra 10. dukker op. Hannah forelsker sig hovedkulds, men Christoffer er kun interesseret i sex. Hannah indser, at hvis hun vil være kæreste med Christoffer, må hun træffe et valg.
danske film; forelskelse; unge

Linas aftenbog
Lina er 15 år, går i 9. klasse og føler sig totalt kikset. Hun hænger ud sammen med veninderne Carro og Thea og bliver kæreste med Danne, der går i gymnasiet. Men Lina finder ikke, at han er den rigtige. Det er Ivar nemlig, men Ivar går kun i 7. klasse!
svenske film; forelskelse

Sommeren '85
Da Alexis møder den charmerende, men vilde David, oplever han for første gang, hvad kærlighed er. Men mødet bliver fatalt for David, og Alexis er plaget af skyldfølelse og et dunkelt løfte. En film om ungdom, kærlighed og at finde sig selv for alle over 15 år.
franske film; blive voksen; homoseksuelle; kærlighed

So damn easy going
Ungdomsfilm om 18-årige Joanna, der er i sorg, har galoperende ADHD og store økonomiske vanskeligheder. Midt i dette virvar forelsker hun sig i en pige. For teenagere og unge voksne.
svenske film; forelskelse; far-datter-forholdet; LGBT+-personer

Submarine
Wales, 1980'erne. Oliver er femten år og enspænder. Hans fantasi fejler intet, men hans omgang med klassekammerater er sky og kejtet. Og hjemme holder han øje med forældrene, hvis ægteskab synes i krise. Men da Jordana første gang kysser Oliver, sker der noget!
engelske film; drenge; forelskelse

Barndommens somre

I blodet
Sommerferien er i fuld gang i København og Simon og hans tre venner nyder de lange lyse nætter. Der er masser af fester, der skal undersøges, damer, der skal scores og alkohol, der skal drikkes, men det er som om Simon er lidt ude af sync med de andre og pludselig er han godt i gang med at fucke det hele op.
danske film; venner; kærlighed; identitet

Min sommer i Provence
10-årige Marcel er på sommerferie i Provence, og går frydefuldt på opdagelse i den sydfranske natur med den lokale bondedreng Lili. Men venskabet slår revner, da Marcel pludselig bliver meget betaget af den aristokratiske Isabelle. En charmerende film for det frankofile publikum.
franske film; biografiske film; klasseforskelle

Tigermælk
En sommer fuld af vildskab, ungdom, druk og sex ændrer alt mellem barndomsveninderne Nini og Jameelah. Alvoren melder sig, da de bliver vidne til et drab, og samtidig er Jameelah i fare for at blive udvist til Irak.
tyske film; veninder; udvikling; venskab; familien

The way way back
Duncan er 14 år, genert og modvilligt med sin mor og hendes nye, nedladende kæreste på sommerferie. Han flygter hen i et vandland, hvor han bliver venner med chefen og får et job.
amerikanske film; venskab; sommerferie

Barndommen fortalt som komedie

Bedre end Beckham
Jess er vild med fodbold, men har to alvorlige handicaps. Hun er pige, og hun er indisk pige. Hun bliver heldigvis veninde med Jules, der får hende med på et pigefodboldhold, men problemerne tårner sig op, da både Jess og Jules forelsker sig i deres træner.
engelske film; komedier; kulturforskelle

Big
I en spåmaskine får 12-årige Josh sit ønske opfyldt om at blive stor. Men livet som barn i en 30-årig mands krop er ikke let, når man bliver succesfuld forretningsmand i et legetøjsfirma og får en kæreste.
amerikanske film; komedier

Leaves of Grass
Om to tvillingebrødre, der er så forskellige som nat og dag. Kincaid er den tjekkede bror, der vendte hjembyen ryggen og fik en kometkarriere som universitetsprofessor. Brady er den syrede bror, der blev hængende og lærte at dyrke byens bedste pot. Og sådan kunne de have levet totalt isoleret. Men da Kincaid får at vide, at Brady er død, tager han tilbage til barndomsbyen.
komedier; tvillinger

Licorice Pizza
Den forunderlige historie om det unge par Gary og Alana, som følges ad ud i voksenlivet. En stemningsfuld coming of age-film for alle over 7 år.
amerikanske film; komedier; kærlighed; Californien; 1970-1979

Little Manhattan
9-årige Gabe får et chock, da han i karatetimen bliver parret med Rosemary, der er en ældre dame på 11 år! Men dette chok er intet at regne, da det går op for ham at han faktisk nyder at være sammen med Rosemary - ja han nyder det rigtig meget.
komedier; forelskelse

Mitt liv som hund
Fortælling fra Sverige i 1959 om 12-årige Ingemar som bor med mor og storebror Erik i en lille lejlighed. Som en sand overlevelseskunstner formår han at holde alle katastrofer på afstand med humor og ukuelighed på trods af drillerier, moderens sygdom og død og hunden Sickan's aflivning.
svenske film; komedier

Red dog true blue
En historie om familie, venskab og eventyr, mellem en ung dreng og en hund, der vil vokse op og blive en australsk legende.
australske film; komedier; venskab; hunde

Spud Milton - med ørerne i maskinen
Den splejsede 15-årige John Milton er kommet på en af Sydafrikas finere kostskoler. Her får han sin sag for blandt skolens andre elever, der gir buksevand for et godt ord, og han bliver venner med mobbeoffer nr. 1, den altid syge dreng Gekko. Og så er der jo lige det der med pigerne...
sydafrikanske film; komedier; pubertet

Storm
Freddie er 12 år og meget overladt til sig selv, da hans far er politibetjent med skiftende arbejdestider. Freddies mor har været død i fem år. Men da Freddie en dag ser en hund, som bliver mishandlet af sin ejer, tager han ansvar og befrier dyret!
danske film; komedier

Barndomsminder og feel good film

Boyhood
Drengen Mason og hans søster Samantha vokser op hos deres fraskilte mor. Vi følger de tre på rejsen rundt i USA, fra Mason er 6 år - og frem til han som 18-årig flytter hjemmefra. Moderens uddannelse og forelskelser - og rejsen fra en alder til en ny - gennem 12 år.
amerikanske film; familien

Breath
Australien i 1970'erne. To drenge står på tærsklen til voksenlivet, og mødet med en erfaren surfer, skubber dem ud over kanten. Coming-of-age-drama tilsat elementer fra sportsfilmen - men kan sagtens ses uden at man kan lide sport.
australske film; unge; blive voksen; kærlighed; surfing

C'mon c'mon
Johnny rejser rundt og interviewer børn og unge om deres syn på og ønsker til fremtiden. Da han uventet får ansvaret for sin 9-årige nevø, Jesse bliver der vendt op og ned på hans eget liv. 
amerikanske film; familien; relationer

Lommepenge
En følelsesmæssig skildring af en gruppe børns barndom i den lille franske by Thiers i 1970'erne. Små finurlige episoder i hverdagen, der næsten bringer hele følelsesgalleriet på banen.
franske film; børn; 1970-1979

Minder fra i går
Takeo er sidst i 20'erne og singlekvinde i Tokyo. På en togrejse og et sommerferiejob drømmer hun sig tilbage til sit liv som 10-årig. Hun forelsker sig i det biodynamiske landbrug langt ude på landet.
japanske film; anime; kvinder

Mine aftener i Paradis
Om en filmskaber, der tænker tilbage på sin sicilianske barndom, hvor han deler sin tid mellem kirken, hvor han er alterdreng, og den fortryllende biograf "Paradiso", hvor han fra operatørrummet oplever magiske historier, spændende verdener - og også de forbudte scener, som den lokale præst forlanger bliver fjernet fra filmene.
italienske film; drenge; minder; biografer

Moonrise kingdom
Året er 1965 og på øen New Penzance har den 12-årige forældreløse spejderdreng Sam nøje planlagt at løbe væk med sin jævnaldrende kæreste Suzy. De får dog hurtigt spejderdrengene, øens politimand og Suzy's familie i hælene.
amerikanske film; venskab; plejefamilier; forældreløse børn

Omfavn mig måne
Osman bor i en lille landsby, hvor faderen kæmper for at få bygget et hus. Han er på kant med sin far og mangler altid penge. Gæld og naturkatastrofer bevirker, at faderen til sidst kaster håndklædet i ringen og tager til Danmark for at søge lykken.
danske film; tyrkiske film; far-søn-forholdet; erindring

Biografiske barndomsfilm

Flugten til Nice
De to brødre Maurice og Joseph oplever et lykkeligt barndomsliv i Paris i starten af 1940'erne. Så kommer den tyske besættelse og den lille jødiske familie splittes op: I et forsøg på at overleve, splitter faderen familien op, og Maurice og Joseph sendes mod Nice, hvor familien håber på at kunne blive samlet igen.
franske film; biografiske film; jødeforfølgelse

Glasslottet
En ung pige og hendes 3 søskende vokser op i en dysfunktionel familie, med en excentrisk mor, som er kunstner, og en kærlig, men alkoholiseret far.
amerikanske film; biografiske film; forældre-barn-forholdet; hjemløse

Min fars store dag (En barndom i Provence; 1)
Marcel ser op til sin far, men da onkel Jules arrangerer en jagtudflugt, frygter han, at faderen vil komme til kort. Ængstelig sniger Marcel sig efter jægerne.
franske film; biografiske film

Min mors slot (En barndom i Provence; 2)
For at spare sig den lange gåtur til sommerhuset, skyder familien hver lørdag genvej langs kanalen. Det indebærer imidlertid, at krydse over flere private ejendomme.
franske film; biografiske film

Min fynske barndom
En flot og gribende film om begyndelsen på unge musikalske Carl Nielsens liv som komponist, i tiden efter krigen i 1864. Carl opnår, trods en fattig baggrund, og med hjælp fra sin ambitiøse mor og flere mennesker han møder på sin vej, gennem slid som spillemand og regimentsmusiker, til at blive optaget som elev på musikkonservatoriet.
danske film; biografiske film; musik

Prozac nation
Det kører bare for den begavede Lizzie med sex, drugs and rock'n' roll, men livet i overhalingsbanen har sin pris. Lizzie læner sig op ad depressioner og sammenbrud, og det viser sig, at hun har stærke barndomstraumer, der pludselig vælter hende omkuld.
biografiske film; mor-datter-forholdet; depression

Romulus, my father
Den 9-årige Raimond vokser op hos sin far i en lille australsk by i 1960'erne. Mens hans depressive og mandeglade mor arbejder i Melbourne og kun sjældent er hjemme, er forholdet til faderen Romulus varmt.
biografiske film; far-søn-forholdet; depression; drenge

Spejlet
Instruktørens delvist selvbiografiske erindringsmosaik om sin mor og sin barndom i Stalin-tiden.
russiske film; mor-søn-forholdet; Sovjetunionen; 1940-1949

Omsorgssvigt i barndommen

Der kommer en dag
Elmer på 10 og Erik på 13 anbringes på børnehjemmet Gudbjerg, da deres mor bliver alvorligt syg. Året er 1967 og Gudbjerg kontrolleres med hård hånd af den sadistiske og tyranniske forstander Frederik Heck, der ikke skyr nogen midler for at få de mere eller mindre utilpassede unge til at makke ret.
danske film; børnehjem; vold; misbrug

Engle går i hvidt
I en kinesisk badeby udsættes to 12-årige piger for et seksuelt overgreb på et hotel. Den illegale indvandrer Mia har beviser på overgrebet, men tør ikke risikere at hjælpe. Den magtfulde mand og korruptionen har frit spil i et kvindeundertrykkende samfund.
kinesiske film; overgreb; kvindeundertrykkelse

Englen
Pigen Leas barndom ender da hendes elskede far dør. Morens kæreste, som er psykopat og misbruger, flytter ind og gør livet til et helvede med sit misbrug og sin voldelige adfærd. Leas liv bliver derfra en nedtur fyldt med frygt og ensomhed.
norske film; omsorgssvigt

Hundeliv
Halvsøstrene Sofia og Olivia stikker af fra Olivias brutale far, Lars, for at opsøge Sofias biologiske far, Adam. Denne er tidligere soldat og lider af posttraumatisk chok. Alligevel opstår der et sammenhold mellem Adam og de to piger. Men Lars er ikke den, der giver op.
danske film; socialrealisme; vold

Inuk
Inuk lever en kummerlig tilværelse i Nuuk. Da han sendes i familiepleje i den lille bygd Uummannaq, møder han naturen og de kulturelle traditioner på en helt ny måde.
grønlandske film; unge; omsorgssvigt; udvikling

Joe
Den småfordrukne, tungsindige og temperamentsfulde skovarbejder Joe, møder den omsorgssvigtede Gary, da han en dag kommer for at søge arbejde. Da Joe finder ud af, hvordan drengen mishandles derhjemme, beslutter han, at han vil prøve at hjælpe ham, men det går ikke uden ballade.
amerikanske film; far-søn-forholdet; omsorgssvigt; alkoholisme; vold

Pigen fra Nåleparken
Mia bor med sin mor, der er narkoman. Mødet med tre andre unge i samme situation giver Mia et sted at høre til, men efterhånden som moderens misbrug forværres, bliver det sværere at dække over de massive svigt hun udsættes for. For alle der holder af socialrealistiske film.
schweiziske film; omsorgssvigt; mor-datter-forholdet; misbrug

Precious
16-årige Precious fra Harlem er fed, grov og indesluttet. Et liv præget af incest, ydmygelser og fysisk og psykisk mishandling forandres, da en lærerinde sætter hende i specialskole, hvor hun lærer at læse og skrive.
omsorgssvigt; incest

Systembryder
Benni er ni år gammel. Hun passer ikke ind nogen steder og ryger fra den ene institution til den anden. Systemet er ved at give op. Ægte socialrealisme, et tysk drama som ikke er for børn.
tyske film; omsorgssvigt; social forsorg

Konfrontation med barndommen

Familien
Da deres far forsvinder kommer de tre Weston-søstre, Barbara, Ivy og Karen, tilbage til barndomshjemmet i Osage County. Her venter deres kræftsyge, pillespisende mor, Violet med spydigheder og sandheder forklædt som ærlighed. Hele familien står for skud og familiehemmeligheder afsløres.
amerikanske film; konflikter; mor-datter-forholdet

Garden State
Den 26-årige Andrew Largeman vender tilbage til sin hjemby i New Jersey til sin mors begravelse og får i mødet med pigen Sam gjort op med sin traumatiske barndom.
amerikanske film; far-søn-forholdet; psykiske traumer

Høstsonaten
Koncertpianisten Charlotte Andergast inviteres af sin datter Eva, som hun ikke har set i flere år, og i deres møde rippes op i den barndom og opvækst, som Eva har oplevet som fyldt med svigt.
svenske film; mor-datter-forholdet

Lion
Den 5-årige dreng Saroo befinder sig ved et uheld pludselig i storbyen Calcutta 1600 km fra sin familie. Som forsvundet optages han på et børnehjem, hvorfra han adopteres til en australsk familie, hvor han får en lykkelig barndom. Men 25 år senere er tabet af hans mor og bror så stort, at han gennem Google Earth og spinkle erindringer vil finde dem.
amerikanske film; biografiske film; adoptivbørn; identitet

Mens vi lever
Kristian har lagt sin barndomsby bag sig og lever som lykkelig, nyforlovet fisker i Nordjylland, da fortiden pludselig banker på døren. Kristian må vende hjem, men hjemme venter godt begravede følelser og en ulykke, der ændrede hans liv for altid. Kan Kristian se fortidens spøgelser i øjnene, eller vender han familien ryggen endnu en gang?
danske film; familien; psykiske traumer; tilgivelse

Mysterious Skin
To drenge har en fælles oplevelse i barndommen, som de reagere helt forskelligt på - den ene bliver trækkerdreng og homoseksuel, den anden husker ingenting, men tror han er blevet bortført af UFO'er. Vi følger dem gennem deres ungdom til de mødes og forløses.
unge; homoseksualitet; pædofili; fortrængning

The Savages
Jon og Wendy Savage er to næsten midaldrende søskende, der pludselig bliver nødt til at tage sig af deres demente far efter at have undgået ham i mange år. De har ikke mange gode minder om deres barndom men genfinder nu en form for samhørighed og kommer bedre overens med deres egne liv.
familien; Alzheimers sygdom

Shame
Den pæne unge forretningsmand Brandon er afhængig af porno og sex med prostituerede, men evner ikke at gennemføre et normalt forhold til en kvinde. Da søsteren Sissy flytter ind i hans lejlighed, roder hun op i deres fælles dårlige barndom med store konsekvenser for dem begge.
engelske film; søskende; seksualitet; psykiske traumer

Sommertid
Da Hélène dør er hendes tre voksne børn splittede i spørgsmålet om hvad der skal ske med familiens landhus og dets store kunstsamling og antikviteter. Langsomt viskes minderne om en romantisk familie og en kær barndom ud.
franske film; familien; arv

Springet
Da Tobias får konstateret kræft, begynder minder fra hans barndom at trænge sig på. For at få klarhed over sin situation bliver det nødvendigt for Tobias at konfrontere sin fortid.
danske film; erindring; kræft

Sweet Dreams
Massimo's idylliske barndom bliver knust da moren dør.  År senere er han tvunget til at genoplive sin traumatiske fortid da lægen, Elisa hjælper ham med at åbne sig og konfrontere sine barndomssår.
italienske film; mor-søn-forholdet; døden; psykiske traumer

Søster
To søstre mødes i forbindelse med deres mors død i deres barndomshjem, hvor den ældste søster bor. De er begge præget af en ulykkelig barndom med forældrenes druk og skænderier. I deres møde kommer hemmeligheder op til overfladen, som sætter deres søsterkærlighed på prøve.
danske film; familien; opvækst; hemmeligheder

The tree of life
I Texas i 1950erne forsøger sønnen i familien O'Brian at bearbejde sorgen over sin lillebrors død som 19-årig. I erindringen gennemlever han familielivet og den splittede barndom med den barske far og den blide mor.
far-søn-forholdet; familien

En barndom under krig og konflikter

Belfast
Konflikterne ulmer i Belfast i 1969. Midt i det hele møder vi knægten Billy, der skal forsøge at holde fast mens alt han kender ændrer sig. Historisk coming of age-drama.
irske film; hverdagen; arbejderklassen; Nordirland; konflikter

Da Hitler stjal den lyserøde kanin
Berlin, 1933. Anna er en kvik pige på 9, der som jøde må flygte med sin familie. Det er ikke let at omstille sig til landflygtighed og lære nye sprog og skikke, og efterhånden forstår hun at Hitler er ved at forandre alt. Familiedrama med autentisk baggrund.
tyske film; jødeforfølgelse; flygtninge

Drengen i den stribede pyjamas
8-årige Brunos far er kommandant for en koncentrationlejr under 2. verdenskrig, og Bruno må ikke gå hen til lejren, hvor folk går i pyjamas! Men en dag stikker han af og møder en jævnaldrende dreng, som bliver hans ven. Selv om et pigtrådshegn skiller dem.
koncentrationslejre; venskab

Intet nyt fra vestfronten
En flok store drenge fra en tysk skoleklasse melder sig til krigen for at kæmpe for fædrelandet, en kamp der bliver alt andet end glorværdig. Fortælleren Paul Baumer mister de fleste af sine kammerater og oplever, hvordan omverdenen ikke forstår krigens meningsløshed.
amerikanske film; den 1. verdenskrig

Ivans barndom
Gennem en drengs unikke synsvinkel skildres Østfrontens gru, krigens hverdag og den kolde logik under 2.verdenskrig.
russiske film; drenge; krig; overlevelse

Kufferten
På sin 10 års fødselsdag hentes Maries forældre under besættelsen som modstandsfolk af tyskerne. Sammen med sin 13-årige fætter Sebastian pakker hun en kuffert og drager af sted for at finde forældrene.
danske film; modstandsbevægelsen; 1940-1949

Monos
På et bjerg omkranset af jungle, bor en lille gruppe børnesoldater. De lever efter ritualer de selv har opfundet. En dag får de ansvaret for en malkeko og et amerikansk gidsel og snart trues den lille flok af et indbyrdes oprør.
colombianske film; børnesoldater

The painted bird
En jødisk dreng sendes til sin tante på landet i værn mod nazisternes jødeforfølgelser. Men tanten dør og drengen må gå gennem et sandt helvede for at overleve. 
tjekkiske film; amerikanske film; overlevelse; den 2. verdenskrig

Rebelle
Afrikanske Komona er 12 år da hendes landsby bliver angrebet af oprørssoldater. Efter at være blevet tvunget til at dræbe sine forældre indrulleres hun som børnesoldat i oprørshæren.
canadiske film; borgerkrige; børnesoldater

Small Country
Om drengen Gaby, der vokser op i Burundi, og derfra oplever folkemordet i nabolandet Rwanda.
franske film; folkemord; 1990-1999

Det store stilehæfte: krigsdagbogen
Vi er 1944 i slutningen af 2.verdenskrig. I Ungarn sendes et tvillingepar af deres forældre ud på landet til deres bedstemor for at de kan være i sikkerhed. De to drenge beslutter sig for at blive følelseskolde, så de kan overleve i en afstumpet verden.
ungarske film; den 2. verdenskrig; ondskab

Tsotsi
Gadedrengen Tsotsi stjæler i Sowetos rigmandskvarter en bil - og skyder chaufføren, og opdager så, at der ligger et spædbarn på bagsædet! Tsotsi, der konstant plages af frygtelige minder fra sin egen barndom, tager barnet til sig og plejer det efter bedste overbevisning.
fattigdom; drenge; overlevelse

Vi ses igen: Au revoir les enfants
Den 11-årige Julien går på en katolsk kostskole uden for Paris under 2. verdenskrig og Frankrigs besættelse. Her lever han en beskyttet tilværelse og bliver ven med drengen Jean Kippelstein. Kort tid før befrielsen lærer drengene krigen og ondskaben at kende.
franske film; venskab; jøder; den 2. verdenskrig

Materialer