Billede af Goran Horvat fra Pixabay
Billede af Goran Horvat fra Pixabay

Døden

10.10.23
Sorg, sygdom og død er en fast bestanddel af livet, selvom det er hårdt at forholde sig til. Bøgerne her på listen beskæftiger sig med disse svære emner i romaner, noveller og digte.

At miste et barn

Aidt, Naja Marie: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage: Carls bog
Gyldendal 2017; 1. udgave; 155 sider
I digte og tekst beskriver Naja Marie Aidt kærligheden til sin søn Carl, og sorgen efter hans død i en alt for ung alder.

Enon af Paul Harding
Klim 2017; 1. udgave; 277 sider
Charlie mister sin 13-årige datter i en trafikulykke, og det indleder en stor deroute på mange plan. Under derouten følger man Charlies tilbageblik til livet med datteren og sin egen barndom.

Hun som sluger solen af David Park
Jensen & Dalgaard 2016; 257 sider
Stærk og rørende roman om familiefaren Martin, som mister sin 17-årige datter. Tragedien ripper op i hans egen barndom præget af vold. Martin kan ikke slippe tanken om at stille de skyldige til ansvar, og det driver ham til selvtægt.

Efter rosinen af Louise Øhrstrøm
EC Edition, 2011. - 197 sider
Maria er i dyb krise efter at have mistet sit nyfødte barn, og efter hendes mand har forladt hende. Det tager hende lang tid at komme videre, men ved at opsøge nonnerne i det lokale kloster i Maribo, får hun gradvis mere overskud. En ræv - Marias alter ego? - optræder bogen igennem, og giver håb om et lys forude.

At miste en ægtefælle

Baumgartner af Paul Auster
Lindhardt og Ringhof 2023; 1. udgave; 234 sider
Baumgartner er 72 og har boet alene i 10 år efter hustruen Annas pludselige død. Baumgartner savner sin kone forfærdeligt og har svært ved at finde glæden ved livet, men et uventet møde åbner alligevel muligheden for et anderledes sidste kapitel. 

Et håb på størrelse med en myg af Merete Bandak
Eksistensen, 2018. - 215 sider
Da Lis' mand Morten, der var præst, pludselig dør, skal Lis til at finde sig selv på ny. I sin nye lejlighed gør hun sig tanker om livet, døden, familien og om sin egen identitet.

I hvert øjeblik er vi stadig i live af Tom Malmquist
C&K, 2016. - 287 sider
Toms kæreste dør akut af leukæmi efter at have født en datter ved kejsersnit. Tom står tilbage som alenefar med et nyfødt barn og skal både håndtere sin sorg og de dæmoner, han har med sig fra barndom og ungdom.

Ind i en stjerne af Puk Qvortrup
Grif, 2019. - 199 sider
Puk er lykkelig, gravid i syvende måned og har en lille søn på 2 år, men pludselig falder hele hendes verden sammen, da hendes mand uventet dør. Hvordan skal livet nogen sinde blive et liv igen?

Først når – af Oddfríður Marni Rasmussen
Torgard 2020; 1. udgave; 258 sider
Da en svulst begynder at vokse i Elsas hjerne, bliver hendes og hendes mand Janus' hverdag med et en håbløs kamp fyldt med fortvivlelse, kærlighed og afmagt.

Lad os håbe på det bedste af Carolina Setterwall
Hr. Ferdinand, 2018. - 358 sider
Da Carolina en morgen finder sin mand Aksel uventet død i sengen, står hun med ét som alenemor til en lille dreng. Udover sorgen må hun også arbejde med en stor skyldfølelse. Har hun presset ham for meget?

Mellem regndråber af Hanne Marie Svendsen
Gyldendal, 2019. - 123 sider
Eftertænksom roman om sorgen over at miste sin livspartner gennem mange år, og om at finde vejen til et nyt liv.

Ti Amo af Hanne Ørstavik
Grif 2021; 1. udgave; 101 sider
Det skulle have været en stor kærlighedshistorie, men kærligheden har fået en udløbsdato. Hun er flyttet fra Norge til Italien for at bo sammen med sin italienske kærlighed, men han rammes af en hurtigt voksende kræft, som han ikke vil kunne overleve.

At miste en forælder

Som om hun bare lagde røret på og forsvandt af Agnete Braad
C&K, 2012. - 165 sider
Selvbiografisk roman. Højgravide Agnete burde være lykkelig, men ikke når hendes mor pludselig får konstateret dødelig kræft.

Jeg udånder spøgelser af Susanne Cordes
Grønningen 1 2022; 1. udgave; 271 sider
Personlig fortælling om at blive mor og miste sin mor på samme tid. Om at få amning, sammenbragt familie og nyt forhold til at gå op med pasning af terminal mor. Forholdet til moren er ikke nemt, og den smerte er svær at forholde sig til midt i en barselstid. 

Man forsvinder ikke bare: dagbogsroman af Anna Dyhr
Jensen & Dalgaard 2022; 230 sider
Anna har ikke haft kontakt med sin mor i nogle år, da hun får beskeden om hendes pludselige død. De næste fjorten dage klynger hun sig til skriften og nedfælder alt i sin notesbog: følelserne, tankerne, huskelisterne. 

Aprilsolskinskulde (noget helt særligt): en fortælling om kærlighed, vanvid og trøst af Elísabet Jökulsdóttir
Turbine 2022; 1. udgave; 166 sider
Da den unge kvinde Védís mister sin far, følger en sorg, der bliver udgangspunkt for stor kærlighed, misbrug og en rejse i et mentalt forvrænget univers. 

Et liv forbi af Helga Flatland
Turbine 2021; 260 sider
Sigrid bor med mand og to børn i Oslo, langt fra barndomshjemmet. Da hendes mor får en alvorlig kræftdiagnose forandres deres forhold, og de forsøger at nærme sig hinanden.

Solen er så rød af Henriette Houth
Politiken 2021; 1. udgave; 248 sider
Hvordan lærer man at leve, når ens forældre begge har fravalgt livet? Velskrevet roman om familiens uudslettelige indvirkning på vores tilværelse og identitet.

De nærmeste af Lotte Kirkeby Hansen
Rosinante, 2019. - 205 sider
Eva, Anna og Christian skal tømme deres barndomshjem efter faderens død og moderens selvmord. De tre søskende sørger forskelligt og gamle hemmeligheder og sårede følelser ændrer deres opfattelse af fortiden, dem selv og hinanden.

Forsvindingsnumre af Amalie Langballe
Lindhardt og Ringhof, 2019. - 214 sider
Agnes har mistet sin mor og har derefter svært ved overhovedet at finde noget som helst.

Katrines hånd af Maja Lucas
C&K, 2010. - 99 sider
59-årige Katrine har masser af livsmod, men er terminalt syg af kræft og tilbringer sin sidste tid sammen med den lidt rodede, sammenbragte familie. Hendes voksne steddatter Sarah observerer, reflekterer og fortæller med kærlighed og nærvær.

Et sted at være mor fra af Joakim Lykke Kruse
Gyldendal 2022; 1. udgave; 143 sider
Joakims mor har fået en terminal kræftdiagnose. I korte sætninger beskriver han sygdommens udvikling og hans oplevelse af at miste en forældre. 

Da min mor døde af Peter H. Olesen
Melodika 2023; 1. udgave; 103 sider
Den mandlige hovedperson har mistet sit arbejde, har næsten overstået en depression og har knas i sit ægteskab. Da moderen dør, indleder han et forhold til moderens unge nabo. 

Min far er en tiger af Sara Roepstorff
Gladiator, 2015. - 153 sider
Sara er 27, da hendes elskede far får en alvorlig kræftdiagnose. Hele familien rykker sammen i intenst håb og sorg i de to år, der går indtil hans død.

Fugl og fisk af Linda Skaaret
Grønningen 1 2021; 1. udgave; 219 sider
Den yngste datter vender tilbage til Esbjerg, da hendes stærkt demente far ligger for døden, og konfronteres med fortiden og gamle åbne sår.

Selvmord

Dødsmoden af Simon Holm Pedersen
Gyldendal 2023; 1. udgave; 233 sider
Bertil ser frem til den dag, hvor han får taget sig sammen til at begå selvmord. Roman om livet og døden, der henvender sig til alle romanlæsere.

Selvmord af Édouard Levé
Basilisk, 2017. - 91 sider
Kortroman der gransker livet ved at tegne et portræt af en mand, som vælger at afvise livet, og de mennesker som elsker ham, til fordel for selvmordet.

Søster af Miriam Toews
Tiderne Skifter, 2016. - 254 sider
Kan man hjælpe sin elskede søster med at begå selvmord, fordi hun finder livet pinefuldt og uudholdeligt?

Rastløse bevægelser af Anton Willemann
Byens, 2018. - 147 sider
Gennem en vinter fortæller Anton om livet før og efter en vens selvmord. Døden kommer tæt på hans og vennernes verden, men sproget til at tale om det svære, er det vanskeligt at finde frem til.

Om kærlighed, skyld og sorg

Soldaten og Jenny af Peter Bredah
Hovedland, 2013. - 192 sider
Robert er soldat, udsendt i Afghanistan, hvor han mister sin bedste ven i et vejsideangreb. Jenny er psykologistuderende, der arbejder på Livslinjen. Deres skæbner flettes sammen i en fortælling med essentielle, tunge temaer, såsom (selv)mord, skyld og skam.

For at gå med dig af Freja Bøgh Lassen
Gladiator 2023; 1. udgave; 199 sider
Kort roman med tre fortællinger om unge, sorg og det at leve med døden helt inde på livet. I tre fortællinger følger vi Otto, Kajsa og en unavngiven kvinde, der alle har oplevet et dødsfald blandt de nærmeste. 

Lenni og Margots et hundrede år af Marianne Cronin
Alpha 2021; 1. udgave; 365 sider
Et umage venskab blomstrer op mellem Lenni på 17 år og Margot på 83 år. Tilsammen har de levet 100 år på jorden og nu skal de begge to snart dø. En varm og sørgmodig fortælling om venskab og kærlighed på trods.

Alle dage tilbage af Louise Juhl Dalsgaard
EC Edition, 2019. - 193 sider
Hovedpersonen passer sin næsten 80-årige veninde, der er uhelbredeligt syg. Om venskabet og om alt det der følger med, når livet er ved at slutte.

Transfervindue: fortællinger om de raskes fejl af Maria Gerhardt
Politiken, 2017. - 90 sider
I Nordsjælland lever de terminal syge afsondret fra resten af samfundet i et stort hospice fyldt med luksus.

Synet og vennen af Signe Gjessing
Gyldendal, 2018. - 47 sider
Fortælling om en ung kvinde, der oplever en voldsom sorg ved tabet af en ven.

Det var nok det bedste! af Dorte Karrebæk
Jensen & Dalgaard 2020; Ca. 140 sider
Barsk og følelsesladet autofiktiv billedbog for voksne om døden, savn og afmagt.

Jordfald af Louise Kringelbach
Lindhardt & Ringhof, 2013. - 261 sider
Lasses kone har forladt ham og han har en våd hund i maven, som rører på sig når det bliver svært. Søster Lise er død af kræft, kusine Lærke har afsløret en familieløgn, og moster Rigmor forsøger at holde døden fra døren.

Lindrende ord - lad os tale om døden
Anekdota 2023; 1. udgave; 148 sider
Illustreret antologi om sorg med tekster af stærke forfatterstemmer. For sundhedspersonale, døende og pårørende, der er berørte af sorg.

Velsignelser af Caroline Albertine Minor
Rosinante, 2017. - 237 sider
Noveller om sorg og sorgbearbejdelse. Om at miste og at finde trøst.

Stav til sorg af Eva Munk
Klippe 2023; 1. udgave; 527 sider
En sommerdag i august mødes fire unge mennesker i en sorggruppe, hver især har de mistet et menneske, der stod dem nært. Sorgen over tabet har påvirket dem voldsomt og de har meldt sig til sorggruppen i et forsøg på at komme videre i livet. 

Alle de liv af Signe Langtved Pallisgaard
Lindhardt og Ringhof, 2018. - 201 sider
Emilie og Solveig er taget på bilferie til Californien. De to veninder har altid været sammen om alt, så da Solveig får konstateret ALS rammer sygdommen også Emilie. Det eneste Emilie kan gøre er at skrive hendes historie, som den kunne have været - alle de liv Solveig kunne have haft.

Aftenens ubehag af Marieke Lucas Rijneveld
Vinter 2021; 1. udgave; 282 sider
Intens og knugende roman om en familie i dyb sorg og om en børneflok, der langsomt falder fra hinanden.

Et døgn på jorden af Aase Schmidt
Jensen & Dalgaard, 2016. - 124 sider
Den 75-årige Rigmor er døende, og hun beder fortælleren om at give hende et døgn. I løbet af dette døgn tager hun, i sit sommerhus ved havet, afsked med sit liv og sine drømme og sorger.

Hendes nye dag af Jens Smærup Sørensen
Gyldendal, 2016. - 117 sider
Tre noveller der kredser om emner som afslutning (på livet), moral og tro.

Den anden bred af Camilla Stockmarr
Samleren, 2014. - 164 sider
En mand får stillet en dødelig diagnose og forlader sin kone og lille datter for at rejse til Indien og opsøge landets alternative måder at leve og helbrede på.

De udvalgte af Birgit Strandbygaard
Eksistensen, 2018. - 165 sider
På det moderne plejehjem Solhaven følger vi beboerne, der gør sig klar til livets sidste rejse. Venskaber knyttes og kærlighed opstår, mens der ses Vild med Dans på TV, og døden altid er til stede i en eller anden form.

Digte

Rød helikopter af Karen Bergholt
Gladiator, 2015. - 75 sider
Surrealistiske digte, der skildrer et splittet og sorgfyldt sind.

Dødszone af Lena Krogh Bertram
Mellemgaard, 2013. - 48 sider
Digte der i et fortættet billedsprog tematiserer de store eksistentielle oplevelser i livet: tab, sorg, savn og adskillelse.

I dag skal vi ikke dø af Louise Juhl Dalsgaard
EC Edition 2020; 1. udgave; 116 sider
Digte skrevet under den nedlukning, der ramte Danmark den 12. marts 2020. Digtene sætter ord og følelser på COVID-19-pandemiens påvirkning af samfund, fællesskaber og individ og forholder sig bl.a. til den usikkerhed, frygt og ensomhed, som mange  mennesker føler.

Jeg slog min far ihjel af Christian Dorph
Gyldendal 2021; 1. udgave; 116 sider
En lyrisk fastholdelse af erindringen om en far, der tog sit eget liv. 

Tænker du stadig meget på dét: fortællinger om sorg af Cecilie Fabricius
Eksistensen 2019; 1. udgave; 81 sider
Digte. Gennem korte øjebliksbilleder skildres en elsket fars sygdom og død. Og især tiden efter. For hvordan lever man videre med tabet og sorgen - men uden sin far?

Efter døden af Claus Grymer
Brændpunkt 2020; 1. udgave; 41 sider
Digte. Sorgfyldte digte om at miste den nærmeste man har og om selv, at befinde sig i en slags dødens rum, der hvor man er alene, og alt peger på den mistede.

Bristepunkter af Susanne Holte
Alfa, 2014. - 57 sider
Digtsamling, der poetisk pulserende hudløst beskriver livet på trods, aleneheden, mørket, lyset og håbet, som levende efterladt, når den man elsker går bort.

Jeg har hørt at du lever videre af Victor Lange
Vild Maskine 2023; 1. udgave; 61 sider
Digtsamling af debutanten Victor Lange bestående af korte og intense digte om længsel og tab. 

Det her er hjertet af Bodil Malmsten
Kristeligt Dagblad, 2017. - 78 sider
Digte om en kvindes sorg over sin samlevers død.

Hver dag er et comeback af Peter Olesen
Byen, 2014. - 45 sider
Kortfattede digte skrevet i et sprogbrug man genkender fra hverdagen og desuden med et twist af underfundig poesi og galgen-humor. Digtene omhandler bl.a. døden og andre essentielle emner.

Den hvide rose af Olga Ravn
Gyldendal, 2016. - Ca. 180 blade
160 korte digte som kredser om temaer som kærligheden, døden og sygdom med rosen som et gennemgående symbol.

Dødens dønninger af Louise Winther
Forfatterskabet.dk 2022; 1. udgave; 60 sider
Ekspressive og letforståelige digte, der beskriver sorgens væsen som et vilkår, der både peger tilbage i minderne om de døde og mod fremtiden uden den dødes nærvær og kærlighed. 

Klik her for at se alle vores lister

Materialer