Jette anbefaler "Mistet herredømme" af Henrik Einspor
Jette anbefaler "Mistet herredømme" af Henrik Einspor

Mistet herredømme af Henrik Einspor

05.10.23
Vemodig barndomsroman for alle, der holder af en lavmælt fortalt historie med drama under overfladen

Hjemme hos kørelæreren er ægteskabet kørt fast. Pengene slår ikke til, og familiens yngste søn er fanget midt i forældrenes kolde krig, hvor lange perioder med tavshed afløses af spetakler, som moren kalder det, når farens temperament flyder over med råb og slag.

I korte, fragmentariske afsnit uden tidsangivelse eller navne beskriver romanen drengens oplevelse af tiden omkring forældrenes skilsmisse. Barnets tone rammes lige på kornet, både de skræmmende stunder når forældrene er uvenner. Men også de gode stunder når drengen får læst op af Tarzan, tegner eller leger med sine venner.

"Mistet herredømme" er Henrik Einspors første roman for voksne, og tematisk hænger den sammen med "Arresø" der udkommer senere i år. Begge romaner udspiller sig i Einspors barndoms- og ungdomsland.

En velskrevet, bevægende og troværdig kortroman, som varmt kan anbefales.

Uddrag af "Mistet herredømme"

Sådan er verden fuld af farer. Det ved moren om nogen. Hun passer på og vogter sin unge. Der er al mulig grund til at være på vagt. For selv dette smukke hjørne af verden, omgivet af mark og skov og fasaners skogren, rummer farer og trusler. Se nu blot den gule klint, der knejser højt over fjorden. Under et af de vifteformede skred ligger skeletterne af to børn, som letsindigt gravede en hule i det forræderiske sand. Som skred sammen over dem, begravede dem levende, og de blev aldrig siden fundet. Nu ligger de der et sted dybt under skreddet og venter bare på at stikke deres hvidnede knogler frem igen. 

Det er altid med ærefrygt, han passerer klinten. Digesvalernes huller ses under græstørven helt oppe ved klintens top. Pibende flyver de ud og ind med mad til ungerne. Af og til stryger de tæt hen over stranden og videre ud over det blanke vand, helt ud til, hvor bundgarnspælene står. Drengen drømmer om en dag at klatre helt op til toppen og se ud over fjorden. Hvis man gør det længere henne ad stranden, hvor klinten er tilgroet, kan opstigningen ske, uden at den skrider og begraver en, så man ikke findes, før ens knogler er hvide.

 

Materialer