Logo for Friske faustnumre - Faglitteratur

Supersæd, demens og naturnærvær

04.06.21
Lyt med når Janus B. Andersen hver uge anbefaler ny faglitteratur på vej til bibliotekets hylder.

Lyt til denne og andre episoder af Friske Faustnumre: Ny faglitteratur ved at klikke her. 

Dette er en uge, hvor de nye fagbøger vil bringe jer omkring naturritualer, katastrofer, sædboostning, nullermænd, demens, salg, spisning, krukker i haven og et par vidt forskellige biografier. Jeg har købt ind til biblioteket og er som sædvanlig klar til at præsentere de bøger, der kildrer læse-, bladre- og bibliotekarønsket, hos både mig selv og jer derude bag skærmene. 

Nu er vi jo stadig i covid-tidsalderen, og det har afstedkommet en del bøger. En af dem var forfatteren allerede i gang med, da det hele brød ud, og den blev særligt aktuel. Det er Kristian Cedervall Lautas nye bog "Katastrofer og hvad de kan lære os om os selv". Lauta er juraprofessor og ekspert i katastrofe-ret, så det er en interessant vinkel på emnet, synes jeg - og han vælger et overordnet perspektiv, som siger noget om både mennesker og samfund. Det er jo nok desværre ikke en bog, der bliver uaktuel lige med det samme. 

En måde at komme igennem hverdagen, hvis man lever med følelsen af, at det hele ramler, det er naturen, og det har Anna Skyggebjerg skrevet om. Hun har tidligere skrevet om glæden ved at gå tur, og hendes nyeste bog ligger i fin forlængelse. Den hedder "Naturnærvær for byboer" og 48 små ritualer, der kan genfortrylle din hverdag. Den virker som en fin lille guide til at komme ud af sin krop og i nærmere kontakt med naturen. 

Naturen skal det også handle lidt om i den næste titel - mændenes natur. For rigtig mange af de bøger, der kommer om fertilitet, handler om kvinderne, men problemer ligger ofte i sædkvaliteten. Det - og hvordan man eventuelt kan gøre noget ved det som mand - har Peter Humaidan og Sally Hamilton skrevet om med den fængende titel "Supersæd" og den lovende undertitel "en effektiv guide til mænd, der vil booste deres sæd". Den lover, at det kun taget tre måneder at skrue op for kvaliteten og giver tillige en sædboostkur. Ja, det er ikke et ord, man støder på hver dag. 

Sidst på min liste i denne uge er en lidt mere trist omgang. Det er Marianne Iben Hansen, der fortæller om de sidste fem år i sin fars liv med demens. "Gennem sprækkerne" hedder den - og Marianne Iben Hansen er den ubestridte rimskaber i nyere dansk børnelitteratur, så hun har en fornemmelse for ord. Og lektøren siger da også, at "Bogen er så smukt og poetisk skrevet, at tårerne presser sig på" - så ærligt talt, det er en af de biografier, der fortjener at komme frem i lyset. Skynd dig ind på vores hjemmeside for at reservere den - det kan kun gøre dig klogere på livet. 

Og apropos reserveringer - så er jeg nået frem til de titler, der har været interesse for, inden de har nået vores hylder. 

lidt overraskende lægger den liste ud med en ledelsesbog - tag ikke fejl, vi har adskillige hylder med ledelseslitteratur, men jeg synes nu, det er sjældent, at folk ligefrem står på spring ved udgivelsen, så noget særligt må der være ved "Fra kunde til bruger" af Jacob Johansen. Den vil hjælpe læseren med at overvinde den vigtigste udfordring i business, og det er der åbenbart et behov for. 

Mindre overraskende var det, at der allerede er kø på en ny bog af Claus Dalby, for havefolket er ofte også helt med på de nye udgivelse. Denne gang hedder det "Krukke-køkkenhaven", og folk, der kender Dalbys bøger, ved, hvad de skal forvente. 

Også maden er repræsenteret i denne uge, dog ikke med en kogebog. I stedet hedder det "Intuitiv spisning: vejen til vægtneutral sundhed" af Inger Bols Jeppesen. En interessant tilføjelse til rækken af bøger, der gør op med hele forbudstyranniet. 

Og tilsidst får vi lige en kaffe med tre biografier. Først for står Johannes Langkilde, hvor jeg tænker, at både forfatter og titel nok skal hente læsere - Studieværtens jagt på sin egen slægtshistorie hedder nemlig "Min fætter er høvding i Samoa: en opdagelsesrejse", og det lover da en god historie. 
Lidt eksotisk er også titlen på Natasha Illum Bergs bog: "I Merubjergets regnskygge" - det er en samling breve til storvildtsjægerens datter om  livet, døden og kærligheden til naturen på storvildtjagt i bushen. 
Helt væk fra det eksotiske er det så tilgengæld med bogen "Kaplevej 97", skrevet af Lilian Munk Rösing. Forfatteren besøger sin mormors hus - både i virkeligheden og i minderne. Det er blevet til et essay, der tegner både et billede af husets beboere og fortælleren selv, og en noget anden tilgang til selvbiografien, end vi måske er vant til at læse. Og netop derfor ekstra interessant, så det er rart at se tidligere reserveringer på den. 

Det bragte os til slutningen af ugens liste. Det er jo kun fagbøgerne, jeg kigger på, og der er købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.

Materialer