Logo for Friske faustnumre - Faglitteratur

Seriemordere, drømme og moderne sundhed

21.05.21
Janus B. Andersen er klar med endnu en uges nye faglitterære indkøb til lånerne.

Lyt til denne episode og flere andre anbefalinger ved at klikke her.

Ugens materialevalg, hvor jeg har købt faglitteratur til Horsens kommunes biblioteker, har budt på usædvanligt mange interessante titler - især hvis jeg kigger på dem, der har været efterspurgt. Ligesom jeg plejer, har jeg ført to lister under arbejdet: bøger, jeg gerne selv vil have fat i og kigge nærmere på - og bøger, som der allerede er reserveringer på. Og den sidste liste har jo nærmeste fyldt papiret ud. Men jeg har hugget en hæl og klippet en tå og fået en samlet liste med titler, som jeg synes, I skal høre om i denne uges minipodcast. Og denne gang kommer vi omkring drømmen om Europa, flåden, romankunsten, seriemordere, energiplan, plantebaseret og anden sund mad, angst i børn og unge, bæredygtig baghave og et par erindringer. 

Det er en del, så jeg springer direkte ud i det. 

Først på min liste står Jacob Ehrbahns bog "Drømmen om Europa". Ehrbahn er fotograf, og bogen er hans skildringer om de flygtningestrømme, som især er kommet via de græske øers kyster. Han har fulgt situationen i fem år og tænker bogen som et modspil til den, med hans egne ord, "kynisme og stigmatisering, som disse mennesker i stigende grad mødes med". Den er på 287 sider, men hvis hvert billede siger mere end 1000 ord, er der til længere tids læsning. 

En helt anden tilgang til det farefulde liv på havet finder vi i "Med fornøden dristighed" af Søren Nørby. Den handler nemlig om den danske flådes historie - og uddrager 12 dramatiske højdepunkter, der starter ved Dannebrogs kamp mod svenskerne i 1710 og slutter ved Tritons redningsaktion ved Island i 2006. Jeg har sådan en sund respekt for havet, og begge de her to bøger pirker nok lidt til den, samtidig med at de fortæller historier, der er værd at kende. 

Sidst på min liste står den dramatiske titel "Med fortællingen går jeg i døden". Det er Peter Nielsen, litteraturredaktøren på Information, som har skrevet en række essays om store, europæiske forfattere, som Kirsten Thorup, Christa Wolf, Salman Rushdie og Orhan Pamuk. Dem bruger han til at følge litteraturen fra 1945 og frem og vise, hvordan deres fiktion afspejler Europa. Det er sådan en af de bøger, hvor jeg forestiller mig, at der er udbytte både af de enkelte kapitler og den store sammenhæng, så den kan læses, som man foretrækker det. 

Og nu til min anden liste - den med de reserverede bøger. Og selv om jeg har skåret i den, er den lidt lang i denne uge. 

Lad mig starte med de sunde bøger, for dem er der nogle stykker af. Pia Norup vil hjælpe dig med at identificere, hvorfor du er så træt - med bogen "Aldrig mere træt : lægens 4-ugers energiplan", der leverer både teori, cases og kostplan. Anne Hjernøe kender folk i forvejen, og hun har en ny "Stærk, let og mæt"-bog - denne gang er titlen "Spis dig stærk, let og mæt", hvilket da helt klart lyder tiltalende. Og så har Stig Ladefoged taget den seriøse tilgang til plantebaseret mad - den fulde titel på hans bog er "Spis mere plantebaseret: en forskningsbaseret tilgang til et sundere liv". Den rummer også opskrifter, men jeg synes nu, det mest interessante ved den er forsøget på at redegøre for, hvad der er op og ned. 

Den trælse spejlside til sundhed er jo naturligvis sygdom - også psykisk sygdom. Det er noget, som Peter Lund Madsen kender til. Han lider selv af angst og har nu skrevet en bog om lidelse hos børn og unge - med den sigende titel "Når børn og unge får angst". Og det er rart at se, at det får opmærksomhed - og endnu mere rart at se, at der allerede er en del reserveringer på den. 

Men det er ikke kun os selv, vi gerne vil holde sunde - det er også haven og i forlængelse af den verden. Det kan jeg se af efterspørgslen på Lene Skrumsager Møllers bog "Fra græsplæne til grøntsagsmark", der praler af at være "forstadsfarmerens guide til en bæredygtig baghave: selvforsyning, biodiversitet, grøn omstilling, lugefri, giftfri, gravefri". 

Nu siger jeg jo, at vi gerne vil holde os sunde, men det er jo ikke nødvendigvis en sandhed, der gælder for andre mennesker. Nogle af dem stræber os efter livet - det fortæller Florence McLean om i "Seriemorder: mennesket bag monsteret". McLean er en dansk ekspert i seriemordere, og med den efterspørgsel, der er på truecrime, er jeg ikke overrasket over, at folk allerede står i kø til den her. 

Og så slutter vi af med et par biografier. 

Først har vi Kasper Birch, som ikke er et kendt navn - hans bog er en personlig fortælling om helbredsangst og hedder "Jeg er syg, men fejler ikke noget". Helbredsangst eller hypokondri er ikke en lidelse, der tales så meget om, så det er godt at få en åbenhjertig introduktion. 

Og så til sidst i denne uge har vi Hunter Biden. Han er søn af den amerikanske præsident - og selv om Biden ikke har afstedkommet den strøm af bøger, som Trump gjorde, så er der dog stadig interesse for ham og dem omkring ham. Og "Smukke ting", som hans erindringer hedder fortæller om et liv, der nok har været priviligeret, men også præget af kampe og misbrug. Og nu en reservationskø, som jeg regner med vil vokse. 


Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.
 

Materialer