Pseudoarbejde, shopping og ord

30.04.21
Lad dig inspirere når Janus B. Andersen hver uge præsenterer ny faglitteratur.

Der udkommer en stadig strøm af nye fagbøger på dansk - men denne uge er smult vande, for der var ikke så meget at vælge imellem som normalt. Det har dog ikke forhindret mig i at finde fem titler, som jeg gerne vil kigge nærmere på - men der er faktisk kun en enkelt bog, der er reservationskø på. Til gengæld kommer vi så vidt omkring - forbi helsager, shopping, ord, programmering uden kodning, pseudoarbejde og japanske strikkemønstre.

Lad os starte med en fortsættelse, som ikke er noget, vi oplever så tit i faglitteraturen. Dennis Nørmark udgav tilbage i 2018 bogen "Pseudoarbejde" om de meningsløse og ligegyldige opgaver, der opfylder en stor del af arbejdstiden. Nu har han så skrevet "Tilbage til arbejdet: sådan bekæmper vi pseudoarbejde i organisationer". Denne gang er fokus på det rent praktiske med at forhindre de opgaver, som ingen virkning har. Jeg tænker, det er en god bog at læse, hvis man tør kigge nærmere på det arbejde, man lever af.

Og blikket på en selv, det skal nok også vækkes med den næste titel. Det er Rachel Kollerups "Et helt ton gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj". Ifølge den skiller vi os i gennemsnit af med tre stykker tøj pr måned - og hvis jeg kigger på mit eget gennemsnit, er der folk derude, som smider meget tøj ud. 75.000 tons om året. Det er selvsagt ikke sundt for miljøet, og det er et problem, som vi må gøre noget ved - bogen her er en opfordring til at blive en mere bevidst forbruger, samtidig med den inspirerer til genbrugstøj.

Og nu kan vi så vende blikket væk fra os selv og i stedet kigge på ord. Det er emnet for Linda Greves nye bog i serien Tænkepauser: "Ord". Sådan et pudsigt lille ord, ord. Men hvis man kender serien Tænkepauser - og hvis ikke du gør, er der masser at glæde sig til - så ved man, at de små bøger passer perfekt til den type emner. Ord føles måske ukonkret, men formatet passer supergodt til at komme godt omkring den type emner og give nye, spændende vinkler på dem. Så glæd dig til ord.

Noget andet, du kan glæde dig til, er at udvikle apps uden at kunne programmere. I al fald, hvis det står til Jacob Bøtter, der har skrevet bogen "No-code". Det er en introduktion til nogle af alle de digitale og frit tilgængelig værktøjer, der findes på nettet og kan gøre dig i stand til at starte en chatbot, et intranet, en app eller alle mulige andre ting, der virkede fuldstændig uden for rækkevidde for alle andre end de allermest teknisk nørdede for bare få år siden. Og det der med at vise folk de muligheder, de har, det er lige noget for biblioteket, så jeg klapper i mine små bibliotekar-hænder over den bog.

Det gør jeg også over den sidste på min liste, men det er måske, fordi jeg er lidt vild med den slags snævre udgivelser - fordi jeg ved, at der sidder folk derude, som kan fortabe sig i dem. Så hvis du kender en, der samler på frimærker (nåja, eller hvis du selv gør det), så er det nu, du skal pege i retning af et tobindsværk af Lars Engelbrecht. "Danmarks helsager", hedder det - "opslagsværket til analyse af de traditionelle aspekter ved de tofarvede helsager samt de historiske aspekter ved helsagernes anvendelse: Helsagernes fremstilling og varianter". En helsag, har jeg lært, er en forsendelse med et påtrykt, officielt værdimærke, som viser, at en posttakst er blevet forudbetalt. Og her er 850 sider at kaste sig over for entusiasten.

Det var de titler, der glitrede i mine øjne i denne uge. Som sagt var der ikke nogle af de store titler, hvor folk allerede står i lange køer, men der var dog en enkelt forhåndsreservering - og det var faktisk også en fortsættelse, denne gang til strikkefolket. Hitomi Shidas "Japanske strikkemønstre 2" byder på 250 nye mønstre at gå i gang med. Det er med hulmønstre, fladedækkende og sammensatte mønstre - og jeg ved ingenting om, hvad det betyder. Men det er også en bog for erfarne strikkere, siger lektøren.

Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu.

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.