Om Horsens, Dante og fodbold

09.07.21
Velkommen til en uge med faglitteraturen, der går en tur gennem Horsens og snakker om køn, arbejdsforhold, racisme, beslutninger, Dante, tro, Grønland, rock, Bornholm under krigen og ikke mindst fodbold.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Det er nogle store, tunge emner, der kommer på hylderne i denne uge. Lad mig bare starte med "Testosteron rex" af Cordelia Fine. Fine vandt en  Royal Society prize for science book of the year i 2017 for hendes tilgang til spørgsmålet om, hvorvidt der er grundlæggende forskelle på mænd og kvinder, så det har en vis vægt, når undertitlen er "myten om at vores hjerne har et køn". Og det er jo altid interessante, når de "sandheder", vi er vokset op med, bliver taget under grundig og velunderbygget behandling - det værste, der kan ske, er, at man bliver klogere. 

Det samme gælder for "Derfor taler jeg ikke længere med hvide om race" af Reni Eddo-Lodge. Den vandt en British Book Award, men er så mere af en debatbog. Her skiftes fokus fra den letgenkendelige voldelige racisme til den mere strukturelle af slagsen - hvilket også er den slags, der kan være sværest at genkendende. Især hvis man selv ikke er den, der bliver udsat for den. Og som midaldrende hvid mand kunne jeg nok ikke undgå at blive klogere af den bog. 

En anden livsoplevelse, som også ligger langt fra min, bliver dokumenteret af Peter Rasmussen og Søren Zeuth. Rasmussen har skrevet og Zeuth fotograferet, mens de er draget rundt i Danmark og Europa for at møde nogle af de mennesker, som arbejder uden for den beskyttelse, vi andre tager for givet. Nultimerskontrakter, minijobs, daglejere, det er nogle grimme ord og, synes jeg, tydelige tegn på et samfundsproblem, der trænger til mere omtale. "Working poor" er titlen på bogen, der forhåbentlig åbner noget mere for den debat. 

Det næste, vi skal kigge på, er os selv - og alt det, vi ikke er bevidste om, når vi træffer beslutninger. For vi vader formelig rundt i fejlkilder og støj, når vi skal vælge. Daniel Kahneman har tidligere skrevet "At tænke - hurtigt og langsomt", som har trukket mange udlån her på biblioteket. I "Støj: sådan træffer du bedre beslutninger" har han arbejdet sammen med Olivier Sibony og Cass R. Sunstein om at gøre os stærkere i beslutningsprocessen, og jeg tænker, at det er en bog, de fleste kan bruge både som mennesker og som medborgere. 

Så vil jeg afslutte mine udvalgte titler med en lidt lettere en - der tager os til Helvede. Eller i al fald fortæller os om Dante. Det er bogen "Ni essays om Dante" af Jorge Luis Borges. Det er i anledning af 700-året for Dantes død, at vi får den udgivelse på dansk, og det er to store forfattere, der mødes på tekst. Det kunne godt være spændende at læse. 

Inden jeg går videre til de reserverede bøger, har jeg dog lige en lille bonus: når der udkommer en lokal bog, bør det naturligvis nævnes her, og Lars Bjørneboe står bag "En byvandring gennem Horsens: med afstikkere til fem herregårde i byens omegn". 80 sider med inspiration til at gå på opdagelse i byen. 

Og med det: videre til de bøger, der allerede har været interesse for, inden de er nået frem til biblioteket. Og her er også nogle tunge emner. 

Først og fremmest skriver Svend Brinkmann om tro i bogen "Mit år med Gud: tro for tvivlere". Så hvis du også går med eksistentielle spørgsmål, kan du lige så godt stille dig op i køen med det samme. 

Anne Kirstine Hermann stiller mere spørgsmål ved vores selvforståelse som danskere - og forholdet til Grønland, der ikke er så lysegrønt, som vi gerne vil tro. Det sker i hendes dyk ned i dansk kolonihistorie i 50erne i bogen "Imperiets børn: da Danmark vildledte FN og Grønland for at beholde sin sidste koloni". 

Og så har Jens Andersen føjet en bog til de værker, der behandler Bornholm under anden verdenskrig. Han sætter fokus på "Gerhard von Kamptz: Bornholms sidste tyske kommandant" - og det er altså den Jens Andersen, som tidligere har skrevet om krigen - ikke den Jens Andersen, der har skrevet om Kim Larsen og Astrid Lindgren, bare så vi ved, hvor vi er. 

Og så kan vi trække vejret lidt lettere og kigge på de lidt mere opløftende emner. 

For musikfolket står den på "Rock & stjernestøv" af Flemming Rasmussen og Thomas Vilhelm, der bringer historier fra Sweet Silence-studiet gennem 45 år. Så det er fotos og fortællinger fra Lasse og Matilde til Metalllica. 

Og så lever vi jo i fodboldtider, og det har Kasper Steenbach fejret med bogen "Holdet: fem år med det danske fodboldlandshold".  Vi følger spillerne før, under og efter VM i Rusland og i tiden frem til EM, og lektøren kalder det en lækkerbisken af en bog, så mere behøver jeg vist ikke sige om den.

Og med fodbolden var det slut for denne uges fagbøger. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.

Materialer