Om alt fra løb og syning til statsministeren

16.07.21
Hver uge fortæller Janus B. Andersen om nogle af de nyindkøbte fagbøger i bibliotekets podcast Friske Faustnumre

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Velkommen tilbage til den afdeling af Friske Faustnumre, hvor det handler om den nye faglitteratur. Jeg har som sædvanlig købt ind og vil over de næste minutter lige præsentere de mest interessante og de mest efterspurgte titler. I denne uge kommer det omkring racisme, politik, psykisk sygdom, løb, storytelling, syning, tro, brevveksling, drab og statsministeren. 

Jeg vil lægge ud med noget, der lægger i forlængelse af sidste uge: "Hvid skrøbelighed: hvorfor er det så svært for hvide at tale om racisme" af Robin DiAngelo er endnu en debatbog om den systemiske racisme i samfundet. Her er det så en hvid kvinde, der forsøger at forstå, hvad det er for nogle mekanismer, der gør det så svært at snakke om emnet. Og som jeg sagde i sidste uge: det værste, der kan ske, er, at man bliver lidt klogere. 

Og hvis jeg holder fast i tråden til tidligere podcasts, så bringer min næste titel lidt mindelser om Dorthe Nors' "En linje i verden", som var med for et par afsnit siden. Det er nemlig også en bog, som på smuk vis fortæller om at være i naturen og gør det ved at kombinere tekst og billeder. Det er forfatteren Anders Johansen, som har skrevet og fotograferet under sine daglige løbeture på Djursland - og ud af den enhed opstår der en smuk lille bog med titlen "At mig dagen fryder: landskab med løber - løber i landskab".

Et emne, der også er dukket op flere gange her i podcasten, er psykisk sygdom, og der er en ny bog, som hjælper de pårørende i den situation. Det er Line Kirstine Hauptmann og Louise Meldgaard Bruun, der har stået for "Pårørende - til en person med psykisk sygdom", og den titel dækker jo emnet. "En troværdig og overskuelig bog som kan læses af alle", fortæller lektøren, så den er god at have stående på biblioteket. 

En type bog, som til gengæld ikke ofte dukker op her, er de mere undervisningsrettede - vi har mange af dem på biblioteket, men her i podcasten fokuserer jeg gerne på bøger, der er mere fortællende eller snævre, og det er sjældent, de bliver reserveret på forhånd. Jeg vil dog nævne en her, fordi det er værd at huske på, at de ofte kan give en god og grundig gennemgang af emner, som vi er omgivede af og har holdninger til - men måske ikke har beskæftiget os med i mange år. Som f.eks. "Politikkens kernestof" af Jesper Hjarsbæk Rasmussen, som gennemgår det politiske system på gymnasieniveau - det kan nogle gange være en god ide at tage det skridt tilbage og sikre sig, at man har det hele med, tænker jeg. Så en reminder om den her type bøger, der også står på hylderne. 

Sidst på min liste i denne uge er "Kunsten at tale så alle lytter: en praktisk og videnskabelig funderet guide til storytelling" af Nina Vinther Andersen. Med udgangspunkt i hjerneforskning udlægger forfatteren de vigtige elementer i at levere en god, mundtlig præsentation. Nu tager jeg naturligvis for givet, at du lytter, men det kunne naturligvis være spændende at blive bedre. 

Og dermed videre til de bøger i ugens køb, hvor der er forhåndsreserveringer på - så du kan se, hvad andre folk er interesserede i. 

Anne Sofie Kragh har skrevet den mest efterspurgte bog i denne uge: "Det første år" følger Mette Frederiksen i de første 12 måneder som statsminister. Og det er jo et år, som bl.a. inkluderer nedlukningen af landet på grund af corona, og det er naturligt nok en historie, som folk er meget interesserede i at læse. 

Bent Isager-Nielsen er også et kendt navn: den tidligere chef for Rejseholdet har før skrevet om dansk true crime, og der plejer at være stor efterspørgsel på hans bøger - det samme skal nok ske for "I lovens navn: om drab, dilemmaer og et liv i dansk politi". 

Charlotte Rørth er kendt fra sin bog "Jeg mødte Jesus" om at blive troende sent i livet. Det har hun skrevet flere bøger om siden, og nu er hun kommet med "Med rank ryg: en fortælling om tro og moderskab". 

Så står Thea Rytter for en ny sybog: "Sy: lær at sy hverdagstøj efter dine egne mål". Den får en anbefaling for at være en god grundbog, så den er til jer derude, som gerne vil i gang med at sy. 

Og til sidst i denne uge har vi en brevveksling mellem to kvinder, der står forskellige steder i livet. Charlotte Strandgaard og Johanne Kirstine Fall har skrevet "Stræk din krop mod min: breve", der er en dialog om kroppen og livet generelt. Det er nok en lidt mere snæver bog, end jeg normalt ser på den her liste, men der er allerede flere reserveringer på, og det bliver spændende at følge. 

Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.
 

Materialer