Nye ord, alderdommen og lidt kunstnerisk strik

06.12.21
I denne uge har bibliotekar Janus B. Andersen indkøbt bøger om naturen, nye ord, livsstil, alderdommen og lidt kunstnerisk strik.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

De første tre titler er bøger, som jeg godt selv kunne tænke mig at læse. Den første af dem skal lige så meget aflæses og læses, vil jeg tro, for det er en samling bladtegnere, der er gået sammen om at illustrere danske ord. Som f.eks. mansplaining, sidder jeg ene mand her og fortæller. Medlemmerne af Danske Bladtegnere er generelt vidende og underholdende, så det er en udgivelse, jeg ser meget frem til. Titlen er "Hvad fanden betyder det?: danske bladtegnere tegner sproget", og underholdningen er næsten garanteret. 

De to næste titler er begge en del af trenden med bøger, der beskæftiger sig med naturen. 

Den første af dem står Anders Lund Madsen & Michael Broberg Palmgren bag. Den første af dem kender I nok, men Palmgren er professor i plantefysiologi - sammen har de skrevet "Planternes manifest: forsvar for en tavs livsform". Den sætter fokus på, hvor komplekse planter er - og hvordan de lever liv, der er fundamentalt anderledes fra vores. Med udgangspunkt i 41 af de mest specielle og fascinerende planter og med to forfattere, der kombinerer humor og faglig viden, er det nok en bog, der skal belønne sine læsere, tænker jeg. 

Den sidste titel på min liste er "Vores fælles arv: en bondes fortælling". Den er skrevet af James Rebanks, som også tidligere har skrevet "Fårehyrdens dagbog". Rebanks avler får i det engelske Lake District, og han formår at fortælle om den livsstil med lune, men også øje for de udfordringer, det rummer. På anmeldelserne lyder det, som om han fortsætter i samme gode stil som sin første bog, så det er en bog, der anbefales, hvis man gerne vil drømme sig lidt væk i drømmen om livet i kontakt med naturen. 

Der har også været godt gang i reserveringerne i denne uge. Biografierne fylder, men der er også andet. 

Anders Matthesen er ude med en parodi på selvhjælpsbøger i "Livsstil er en livsstil: en selvhjælpsbog, der kan hjælpe dig til at hjælpe dig selv - med selvhjælp". Forhåbentlig lidt selvhjælp til et lille smil. 

Mere vemodigt er det nok i Hans Boll-Johansens "Ganske kort her til sidst: om kunsten at visne glad". Boll-Johansen har en del bøger til sit navn, blandt andet fordi han har været i gang i mange år, så denne gang handler det om at blive ældre - livsbekræftende og humoristisk, men også inspirerende ord fra den ene ende af livet. 

Og så er det lidt kunst på strikkepindene. Ditte Larsen har skrevet "Bindesbøll på pindene", som rummer strikke- og broderiopskrifter med inspiration fra Thorvald Bindesbøll. Larsen har tidligere skrevet lignende bøger med Hammerhøi og Anna Ancher og har tydeligvis fundet en niche, som folk kan lide, for der en allerede en del efterspørgsel på den her. Så hvis du er strikker med hang til kunst, er det med at blive skrevet på listen 

Og med det er vi nået til biografierne. Dem er der en del af, så det bliver en hurtig gennemgang - i sagens natur sælger de fleste af dem jo på navnet, så det skal vi lige have nævnt. 

Bjarne Christensen er dog måske ikke så kendt. Han er politibetjent, så jo, han har været kendt i visse kredse, og hans fortælling er blevet til "Store Bjarne: mennesket bag gadegeneralen" om arbejdet med at udøve den magt, som andre lovgiver om. Og den slags bøger om politiarbejdet er der som regel efterspørgsel på, hvad der da også er tilfældet her. 

Jutta Graae kendte jeg heller ikke, men det står såmænd også i undertitlen til Trine Engholm Michelsens bog: "Storfyrstinden: besættelsens magtfulde, men ukendte frihedskæmper Jutta Graae". Hun var kontaktperson til England og Sverige under anden verdenskrig - så en spændende person, men også en bog, der får ros for det faglige indhold. 

Linse Kessler derimod et ganske kendt navn, og hendes nyeste bog hedder: "Linse og Didde: møgkællinger har det sjovere". Margrethe behøver kun et fornavn, men har så også haft hjælp af Tom Buk-Swienty til "Undervejs: erindringer 1940-1972" - en dronning og noget nær en konge af biografier skal nok give en bog, der er værd at læse. 

Også Kevin Magnussen ved man nok, hvem er, og hans bog hedder "Alt eller intet: mine år i Formel 1" og følger ham fra gokarts i Roskilde som treårig til Formel 1. Så en biografi til alle, der har lidt fart i blodet. Lidt mere rolig er nok Rane Willerslevs "Mit magiske træ", hvor han opdager den danske natur under coronanedlukningen - og blandt andet finder et træ, som han begynder at tilbede. 

Fra 2022 ændres formatet på Friske Faustnumre til en månedlig podcast, hvor bibliotekarerne Jette S.F. Holst og Janus B. Andersen fortæller om de nye bøger og film på bibliotekets hylder.

Materialer