Tal
Fotos af Magda Ehlers fra Pexels

Hvad er dit yndlingstal?

06.04.22
Kan du lide tal? Så vil du også kunne lide disse bøger.

Mærk efter dybt i dig selv. Det er ikke noget, vi normalt taler om, men dybt inde i dig ligger der en præference for tal - det er muligt, at du hadede matematik i skolen eller får åndenød ved tanken om selvangivelsen, men det betyder bare, at der er visse former for tal, du ikke bryder dig om. For mit vedkommende er det datoer, især mærkedage; afskyelige små skadedyr, der smutter forbi mine hænder, når jeg griber efter dem.

Men der er andre tal, der kan gøre dig varm i maven. Og det er dem, det skal handle om her, da måneden nu står i naturvidenskabens tegn. Der behøver ikke være skel mellem videnskab og følelser.

Så tænk på et tal - og se, om det optræder på listen herunder, og hvilke bøger der kan øge din glædesfølelse.

PI

Ja, det er nok det mest famøse af tallene, et af de få cifre, hvor alle kender dets navn. Og der er da selvfølgelig også skrevet om hel bog om pi.

 

OMKREDS

Omkredsen udregnes ved at gange diameteren med pi. Det kan siges at være et omfattende tal - ja, 40.000 km omfatter hele menneskeheden undtagen de få stykker, der befinder sig i rummet. Og hvis det interesserer dig, skal du naturligvis læse Daniel Kehlmanns roman "Opmålingen af verden".

ALLE TAL

Hvis du ikke synes, omkredsen er helt omfattende nok for dig, men alle tal har en særlig betydning i dit liv, så er der masser af gode bøger til lige præcis dig. Jeg har udvalgt denne ene:

SVÆRE TAL

1+1=2 - så langt er det let at følge med. Men noget matematik tager længere tid at regne ud. Tag f.eks. Fermats sidste sætning - en margin-note, han skrev i en bog af Diofant omkring 1640: "Det er umuligt at dele en tredjepotens i to tredjepotenser, eller en fjerdepotens i to fjerdepotenser, eller generelt, en vilkårlig potens større end 2 i to af de samme potenser. Jeg har opdaget et ganske bemærkelsesværdigt bevis for dette, som marginen er for smal til at indeholde." Det tog 350 år at løse den gåde - det kan du læse om her:

 

KODER

Tal er bedst, når de har en betydning - men den betydning er skjult for alle andre. Noget af tidens mest komplekse matematik foregår inden for kryptografi. Og helt ærligt, det er så spændende, at det ikke er nok med én bog.

MYSTISKE TAL

Fermats sidste sætning blev løst, men der er andre udregninger, der ikke er færdiggjorte. Så hvis du drømmer om at sætte dit fingeraftryk på matematikken, er det denne bog, du skal læse:

 

HISTORISKE TAL

Det er svært at tælle, hvor længe menneskene har dyrket matematik, men der er ingen tvivl om, at det er længe. Du kan følge historien i denne bog:

 

PRIMTAL

Et primtal er et helt tal større end 1, der ikke er deleligt med andre hele positive tal end 1 og tallet selv, fortæller den Store Danske Encyklopædi. Men det ved du selvfølgelig allerede. Men hvad har primtal så med en død hund at gøre? Det må du læse denne bog for at finde ud af:

 

DET ENDELIGE TAL

Drømmer du om et tal - eller en udregning - som forklarer verden? Så er det denne bog, du skal læse, hvor en teoretisk fysiker efterstræber en verdensteori, altimens han dyrker kajakroning.

 

42

Og har du allerede fundet tal, der forklarer verden? Så behøver jeg ikke anbefale denne bog. Men på en liste over yndlingstal skal svaret på livet, universet og alt det er nu engang med.