Fra tærter til techfirmaer

16.11.21
Hver uge fortæller bibliotekar Janus B. Andersen om den nyindkøbte faglitteratur på bibliotekets hylder, og i denne uge kommer vi omkring tærter, techfirmaer og meget andet.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Den første titel er nok den besynderligste bog om arkitektur, som jeg har hørt om: "Vovestykker" af Charlotte Van den Broeck. Det er tretten essays om tretten forskellige arkitekter, som har det til fælles, at de begik selvmord på grund af et værk, der mislykkedes. Anmeldelserne af "Vovestykker" har været lidt svingende, men helt ærligt: den indgangsvinkel behandlet af en flamsk lyriker og forfatter, det må blive spændende læsning på et eller anden plan. Det er en bog, som jeg ser frem til at blive om ikke andet, så forundret af. 

Og hvis vi bliver i kunsten, så står Palle Bruun Olsen bag det, som lektøren kalder en respektindgydende udgivelse. Det er "Det grafiske værk : Arne Haugen Sørensen", som gennemgår den del af hans kunsteriske output fra 1951 til 2021. Det er en bog, som både præsenterer Arne Haugen Sørensen i tekst og billeder og én, som jeg i al fald skal bruge lidt tid på at bladre igennem. 

Lidt mere i spænd med mit normale udvalg i denne podcast er nok Vincent F. Hendricks og Camilla Mehlsens "Sandhedsministeriet: techplatformenes indflydelse på tidens fakta, følelser og fortællinger". Hendricks er filosof og Mehlsen digital medieekspert, og sammen har de begået en debatbog, som retter det kritiske lys mod de sociale medier, og hvordan de påvirker os. En bog, der i høj grad lader til at handle om, at vi skal være bevidste om de systemer, vi bevæger os i, og det er da en tanke, der tiltaler mig som bibliotekar. Så ud til læserne med den. 

Sidst på min liste i denne uge er en bog, som jeg er lidt overrasket over, at der ikke allerede er reserveringer på. Jesper Theilgaard har nemlig skrevet om sine tyve år i meteorologiens tjeneste i "Da vejret blev en nyhed: 20 år med klimaforandringer". Theilgaard har skrevet flere bøger, og han er en god fortæller - og så er han i en lidt enestående position til at koble klimakrisen med det personlige. Jeg tænker, at "Da vejret blev en nyhed" er for alle med en interesse i vejret, og hvem har da ikke det?

Og så til de bøger som I har forhåndsreserveret. 

Det er nok ikke en overraskelse, at der er et par biografier på listen. De hænger åbenbart sammen med de lange aftener, for på den her tid af året har de det med at myldre frem til hylderne. 

Malene Schwartz har tidligere skrevet biografien "Livet er ikke for begyndere" og om sine barndomserindringer i "Mit Tisvilde" - og Cathrine Errboe har skrevet "Malene". Nu har de samarbejdet omkring "Kan hun selv gå herhen?", hvor Schwartz fortæller om at være gammel i en moderne tid. Og at dømme efter de andre titler skal der nok komme efterspørgsel på den her. 

Det samme skal der nok blive på Suzanne Brøggers "En forfatters dagbog 2010-2020" - den har fået en del omtale i pressen og en del af den ret tabloid. Men Brøgger er en kvinde med dybde, så jeg tvivler ikke på, at det er andet og meget mere i den bog. Hun kommer blandt omkring krisen i Det Danske Akademi, Trump-tiden, #MeToo og meget andet. 

Den næste biografi har hele tre forfattere: Søren Nørby, Rasmus Dahlberg og Jakob Seerup. Men det vigtige er naturligvis emnet: Kong Frederik den 9. De tre har fokuseret på hans liv på havet, og det er blevet til "Frederik i flåden: kronprins, konge og søofficer". Umiddelbart en bog, der fortæller en masse gode historier og leverer et righoldigt billedmateriale - så man kan både læse og bladre. 

Anders Agner Pedersen har også skuet lidt tilbage i tiden - og taget hele Kennedy-familien med. Hans bog hedder "Kennedy: historien om USA's største politiske dynasti". John F. Kennedy er naturligt nok det navn, man tænker på, men det er en familie, som har spillet en stor rolle i amerikansk historie og politik igennem 100 år - og det er den tråd, Agner Pedersen følger gennem historien. Det er en interessant vinkel at se amerikansk historie på, synes jeg. 

Helle Thorning-Schmidt er der allerede skrevet et par biografier om. Nu har hun selv skrevet en bog, som man måske ville forvente at finde sammen med dem. Men "Blondinens betragtninger", som den hedder, er faktisk placeret under kvindehistorie. Emnet er nemlig "køn, feminisme og #metoo", og den sætter fokus på patriarkalske strukturer i samfundet, som påvirker både mænd og kvinder. Negativt, forstås. Et spændende eksempel på, at den diskussion bliver mere og mere udbredt. 

Og så slutter vi af med lidt sødt. Metter Blomsterberg er på banen igen, og denne gang er titlen "Tærter". Og de fleste ved nok, hvad de skal forvente, så den vil jeg ikke sige så meget om. Blot opfordre til at komme i gang med bageriet. 
 

Materialer