Fra leksikon til biografier

19.11.21
Hver uge fortæller bibliotekar Janus B. Andersen om nogle af de nyindkøbte fagbøger, hvor du i denne uge møder både et leksikon og flere biografier.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Jeg vil starte med leksikonet, for det er nu sjældent, at vi kan købe nye leksika til biblioteket - jeg elsker en god opslagsbog, men det er ikke noget, der bliver udgivet meget af. I dette tilfælde er det dog også kun en opdatering af en tidligere udgave - tidligere hed den blot "Arkitekturleksikon", nu er den opgraderet til "Fleischers arkitekturleksikon" af Jens Fleischer. Og ja, det er, hvad der står på indpakningen - forklaringer af arkitekturrelaterede begreber fra antikken til nutiden. Nok ikke en bog, man læser fra ende til anden, men et godt værk at have stående til at stille videnslysten. 

I biografierne har jeg selv set mig lidt interesseret i en kunstner, jeg ikke kendte til før - hun og hendes værk beskrives i "Marie Gudme Leth - en pioner i dansk stoftryk" af Kirsten Toftegaard. Leth levede fra 1895 - 1997 og genindførte stoftrykket som håndværk i Danmark, og hun er for mig en helt ubeskrevet navn, så det her er en god lejlighed til at blive klogere. Forfatteren er museumsinspektør på Designmuseum Danmark, og bogen lovprises for både indhold og udstyr. 

Jeg er nok ikke den eneste, der ikke kendte Leth før nu, for der var ingen forhåndsreserveringer på bogen. Der kommer så forhåbentlig nogle nu - men tre andre biografier har der allerede være interesse for. 

Den første af dem er Annette Heicks "Datteren". Det er naturligvis Keld og Hilda, hun er datteren af - og det har været indgangen til et ganske særligt liv. En personlig fortælling om livets op- og nedture fra et menneske, som mange kender og vil høre mere om. 

Også fra musikkens verden kommer Peter Sommer, og han er én af personerne, hvis historie fortælles i "Bo Ark, Peter Sommer og jeg". Titlens jeg er Marianne Verge, som senere blev gift med Sommer - og historien drejer sig om deres unge år i Skanderborg, hvor også den ældre poet Bo Ark er en del af miljøet. Ark døde i en ung alder, men de tre menneskers liv er flettet ind i hinanden, og det er det billede, Marianne Verge udlægger i bogen. 

Til sidst har vi en dansk maler, der levede et ekstraordinært liv. Hans navn var Georg Laursen, og hans historie fortælles i "Agent for Lenin og Stalin: en dansk malers utrolige liv" af Niels Erik Rosenfeldt og Julie Birkedal Riisbro. Laursen var dekorationsmaler og blev hvervet som spion for Sovjetunionen, hvilket blandt andet bragte ham helt til toppen i Danmarks Kommunistiske Parti. Så en spændende og hidtil ufortalt historie, der nok skal trække en del læsere. 
 

Materialer