Fra Gud til filmskurk

07.05.21
I denne uge anbefaler Janus B. Andersen en række udsædvanligt farverige titler. Lyt med her.

Så er vi tilbage ved det bibliotekariske arbejdsbord, hvor jeg lige har bestilt nye fagbøger til biblioteket. Og det er en lidt grum uge, for de indkøb, som jeg har kigget lidt nærmere på, kommer omkring dræberhajer, masseselvmord, voldtægt, nazityskland og så over fordøjelsen til kunst, skæbne og Jesper Skibby. 

Du kan lytte til denne og andre episoder ved at klikke her. 

Og normalt deler jeg jo denne lille podcast op i to dele - de bøger, som jeg finder ekstra interessante, og de bøger, som har fået omtale eller på anden måde allerede har oparbejdet en reservationskø, inden de er nået frem til biblioteket. Men i denne uge er der så meget overlap, at det hele faktisk handler om reserverede bøger. Men der er dog tre af dem, som jeg selv har planer om at kigge nærmere på. 

Og øverst med store bogstaver på den liste er Christian Boghs "Fra Gud til filmskurk" - og hvis jeg skal være ærlig, er der kun en enkelt forhåndsreservering på den, og det er mig, der har lavet den. "Fra Gud til filmskurk" handler om hajer, 90 år med hajer på det store lærred, og jeg er altså glad for en god hajfilm. Nåja, nok også en dårlig en af slagsen, hvis jeg skal være ærlig. Bogh gennem mere end 160 hajfilm og påstår, at bogen er den første af sin slags. Den køber jeg ikke helt, men jeg ser nu frem til at dykke ned i den. På tørt land, forstås. 

Den næste titel på listen er grum: "Lov mig, at du skyder dig selv" er skrevet af Florian Huber og handler om de titusinder af tyskere, der begik selvmord efter anden verdenskrig. Det er sådan en handling, som jeg tror, vi ofte ville tilskrive folk i eksotiske fjerne lande - men det her var en epidemi, som brændte igennem vore naboland og tydeligt afspejlede den meningsløshed, som mange tyskere stod over for. Jeg tror, det er dyster læsning, men jeg tror også, at det er vigtig læsning. Og der er allerede flere reserveringer på den, så den mening er jeg ikke alene med. 

Den sidste bog på min liste er ligeledes tung, men vigtig læsning - "Voldtægtssagen - retssystemets akilleshæl". Voldtægt er noget, der bliver diskuteret meget i det danske samfund for tiden, for der er ved at ske en ændring og en uddybning af, hvordan vi forstår den forbrydelse. Og i den forbindelse tror jeg, at det her er en vigtig bog, for den går i dybden med emnet i forhold til retssystemet og kigger på, hvorfor sagerne kan være så komplekse - hele vejen fra gerningen over efterforskningen til en eventuel domfældelse. 

Og så tager vi lige nogle lidt lettere titler - og nogle stykker, som du muligvis allerede har hørt om. For det er dem, der får stor omtale i medierne. Det kan vi let aflæse her under bogindkøbet, for der er allerede en lang kø på dem. 

For det første er Karl Ove Knausgård ude med en ny bog - og denne gang handler det om kunstneren Anselm Kiefer, somjeg personligt ikke havde hørt om før. Den hedder "Skoven og floden" og er bygget op som en samtale mellem Knausgård og Kiefer om kunstens væsen og karakter. Det er normalt ikke den type bøger, vi ser en lang reservationskø på, men Knausgård navn trækker læsere til, og det er spændende. 

Et andet navn, der får folk til at klikke på knappen, er Svend Brinkmann. Hans nyeste hedder "Vi er det liv, vi lever" og er en fortælling om skæbnen. Den tager udgangspunkt i den 93-årige Lili, som Brinkmann har skrevet med, og handler om alt det omkring os, der påvirker livet. En naturlig forlængelse af hans tidligere bøger og forudsigeligt nok allerede massivt efterspurgt. 

Også Jesper Skibby kan trække folk til - til cykelløb og nu også bogstaverne. Det er Tonny Vorm, der har stået for en åbenhjertig biografi om cykelrytteren. Vorm har tidligere skrevet cykelbøger, så han virker som det rette valg til opgaven her, og lektøren giver den da også gode ord med på vejen: "en velskrevet bog om en af Danmarks største cykelryttere, som ærligt fortæller om sit liv med dets op- og nedture". 

Christian Wirth - det navn er der måske ikke så stor genkendelse i, men det gør en ny biografi skrevet af Anders Otte Stensager noget ved: "Christian den Grusomme: en biografi om Christian Wirth: kriminalkommissær og morder i Det Tredje Rige". Stensager har tidligere skrevet om anden verdenskrig og bevist, at han kan tilgå stoffet sagligt, samtidig med at han forstår at fortælle historien. Bøger om den periode trækker som regel en del udlån, og det tror jeg også, at man skal forvente af den her. 

Og så, til allersidst, måske meget passende, kan vi lige få styr på fordøjelsen. Det vil Louise Rindel Gudbergsen hjælpe med med bogen "Suveræn fordøjelse", der lover at gøre op med oppustet mave, inflammation og træthed. For nogle år siden var det bogen "Sunde tarme", der startede interessen for det område, og den fortsætter stadig, kan jeg se, for der er allerede reservationer på den her. Ikke lige så mange som på Svend Brinkmann, dog. 


Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.
 

 

Materialer