Flystyrt, miljø og fangeleg

23.04.21
Lyt med når Lida Wengel hver uge præsenterer ny skønlitteratur

I denne uge vil jeg fortælle om nogle af de titler, der fangede mit øje - vi skal fra flystyrt over miljøtilpasning til poetiske svingninger og fangeleg.

Kære Edward af Ann Napolitano udgivet på Gyldendal
12-årige Edward overlever som den eneste et flystyrt. Hvordan skal han finde tilbage til livet, uden sin familie, og med tragedien siddende i kroppen?
Bogen bliver sammenlignet med den fremragende Ekstremt højt & utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer, som også handler om et barn, der på skæbnesvanger vis mister en forælder.

Jeg er ved at læse 1984 af George Orwell, en fremragende dystopi og derfor har jeg taget Udsendingen af Yoko Tawada udgivet af Grif med her, fordi der er nogle sammenfald!
Efter et stort jordskælv har Japan fjernet sig fra kontinentet og har ændret sig markant både klimamæssigt og kulturelt. Mange indviklede regler og forbud skal holde alt udenlandsk ude, og samtidigt med at natur og mennesker muterer - eller miljøtilpasser sig, som det hedder - forandrer sprog og adfærd sig drastisk. Hundredårige Yoshiro bor sammen med sit oldebarn Mumei, som han gør alt for at holde i live. I en verden, hvor næsten alle dyr er uddøde og naturen generelt forurenet hænger den menneskelig race også i en tynd tråd. Børnene er syge og skrøbelige og de gamle fulde af livskraft og nærmest udødelige. Spørgsmålet er, hvad menneskeheden er i gang med at forandre sig til.

Og fra japansk dystopi til en smuk rejse i digtenes verden
Forberedelse til livet af Thomas Boberg udgivet på Gyldendal
Omtalen af denne digtsamling siger: en digter i poetisk topform, der både udfordrer med sine poetiske svingninger og billeder og samtidig inviterer læseren ud i verden og ind i sindets afkroge. Jeg rejser gerne med.

Den sidste bog jeg har med i dag er Fangeleg af Kim Fupz Aakeson udgivet af Gyldendal
Jeg er vild med forfatteren og læser gerne alt han skriver – også børnebøgerne! Nu er han aktuel med romanen Fangeleg og den glæder jeg mig til at læse.

Hvad sker der, når fængselsbetjentene har hemmeligheder, som de indsatte helst ikke må opdage? Sammi er ny som fængselsbetjent. På sin første arbejdsdag møder han sin gamle ven Anis.
Henrik har masser af erfaring bag fængslets mure, men hvad er det, han laver hver uge, når hans kone tror, han kører til badminton?
Den kvindelige betjent Miriam håber og tror næsten på, at hendes søn Asger er ude af sit misbrug og den store gæld. Mange verdener krydser hinanden, og alt har en konsekvens.

Det var denne uges gennemgang af nogle af de bøger, der er på vej til bibliotekets hylder. Som sædvanlig kan du reservere dem via horsensbibliotek.dk - og samme sted kan du bestille de helt nye bøger. Det gør du ved hjælp af kontaktmuligheden i bunden af siden.

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Lida Wengel, jeg håber, vi høres ved.

Materialer