Cider, frugtvin og den bornholmske besættelse

19.05.21
Janus B. Andersen fortæller her som altid om nyindkøbt faglitteratur, men i denne episode fortæller han også hvad du skal gøre, hvis Horsens bibliotek ikke har købt den.

Lyt til denne og andre episoder af podcasten Friske Faustnumre: Ny faglitteratur ved at klikke her 

Normalt bruger jeg denne lille podcast til at kigge på de fagbøger, jeg har købt ind til biblioteket i denne uge - og så fremdrage dem, som, jeg synes, er ekstra interessante - og dem, som jeg kan se, at I synes er ekstra interessante, fordi der allerede er reservationer på dem. Men i denne uge vil jeg starte med en bog, som jeg ikke har købt - og fortælle lidt om, hvad man så gør. 

Det er "Danske forfatterarkiver", skrevet af Anders Juhl Rasmussen & Thomas Hvid Kromann - en bog om de arkiver, som er blevet efterladt af forskellige litterære forfattere, og hvordan hele arbejdet med dem har ændret sig over de seneste årtider. SUPERspændende - men måske nok også snævert et emne, at den ingen udlån ville trække på Horsens kommunes biblioteker… lige udover mit udlån. 

Så den har jeg altså ikke købt, selv om det vibrerede i den bibliotekariske tastefinger. Og hvad gør man så som horsensianer, hvis man falder over den titel og tænker "Det lyder spændende"? Man griber fat i sin bibliotekar - eller man går til hjemmesiden bibliotek.dk og bestiller den der. For alle danske biblioteker arbejder sammen, og det, vi ikke selv har stående, det sørger vi naturligvis for at skaffe. I dette tilfælde har jeg fluks vendt mig til Herning bibliotek, som er vores centralbibliotek og netop skal indkøbe de der snævre titler, og bestilt bogen hjem til mig selv. Så fortvivl ikke, hvis du leder efter noget, som vi ikke har i Horsens - bestil det, så kommer det. Og hvis vi kan se, at mange bestiller "Danske forfatterarkiver" hjem, så må jeg jo ændre min opfattelse og lade tastefingeren få sin ret. 

Men indkøb er det jo også blevet til - jeg har fundet fire titler til mig selv i denne uge, og jeg har fundet fem titler med efterspørgsel. Det bringer os omkring utopier og dystopier, det gode menneske, hjemmebrygget cider, besættelsen af Bornholm, ulighed, mad, strik, kunst og kriminelle betjente. 

Først på min liste skal vi bevæge os "Fra utopi til dystopi - hvad kan vi ønske os?" - det er titlen på en ny bog af Ágnes Heller. Heller er en ungarnsk filosof, som kaster sig ind i litteraturen og undersøger, hvordan de forskellige utopier er opstå. Angiveligt skulle hun bl.a. komme til den konklusion, at utopierne ikke er værd at stræbe efter, og det er lidt spændende at se, hvordan hun når dertil, synes jeg. 

Heldigvis er undertitlen til "Det gode menneske" af Rutger Bregman "Hvorfor der er håb for menneskeheden", så vi skal ikke helt give fortabt. Bregman forsøger at gøre os opmærksomme på, at vi faktisk lever i en ret god tidsalder, og bogen sammenlignes med bl.a. "Sapiens", "Håb" og "Factfulness", så der er lagt op til god læsning, der måske kan løsne lidt for spændingerne i nakken. 

Og hvis ikke det er nok, så kan André Spange Nabulsi hjælpe - han har nemlig udgivet en håndbog i mikrobrygning. Men ikke øl, som der findes en del bøger om, næ: "Cider og frugtvin". Og helt ærligt, det er da lidt fristende. 

Og så vil jeg slutte min liste af med en titel, som jeg har taget med, fordi jeg er lidt overrasket over, at der ingen reserveringer er på den. Det er nemlig Thomas Kofoed Poulsens bog om de 11 måneder i 1945-1946, hvor Bornholm var besat af Sovjetunionen. Den hedder "Russertiden: de sidste vidner: Bornholm 1945/1946" - og med en blanding af øjenvidneberetninger og billedmaterialer tænker jeg, at den nok skal blive lånt ud… lige så snart folk opdager, at den findes.  

Men der er jo andre titler, hvor de har lagt mærke til det - og dem går jeg videre til nu. 

"Rige børn leger bedst" af Lars Olsen og fire andre er et portræt af det danske klassesamfund. De fem lægger op til debat om Danmark som et velfærdssamfund ved at fremlægge, hvor forskellige vores muligheder er fra starten. Det bliver spændende at se, hvordan den snak løber af. 

Også af samfundsinteresse har vi en biografi af René Dahl Andersen: "Hærdet: narkobetjent med gaden i blodet". Det er historien om en betjent, der selv ender som kriminel - og at dømme ud fra mængden af reserveringer HAR den allerede skabt lidt debat derude i hjemmene. 

Lidt mindre aktuel, omend han var "Tegner af tiden", er tegneren Valdemar Andersen, der døde i 1928. "Tegner af tiden" er nemlig en ny biografi skrevet af Louise C. Andersen, med undertitlen "lethed og nærvær i Valdemar Andersens streg". 

Og så kan vi slutte af med en par forudsigelige titler, når vi snakker efterspørgsel - mad og strik er nemlig noget, som folk er glade for. Og folk er åbenbart glade for madbloggen Mummum, for nu har Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen udgivet "Mummum: hverdagsfavoritter" - så til foodierne derude er det bare med at reservere. Og til strikkefolket er det Susie Haumann, der er på banen igen, denne gang med "Strik til sommer", en af hendes små strikkebøger, som folk er så glade for. 


Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.

Materialer