Pop fra Korea

15.09.22
K-Pop er mere populær end nogensinde, men hvorfor, og hvad er det helt præcist? Svaret tager os både forbi et talentshow fra 1992, det verdensomspændende hit, Gangnam Style, og en benhård, til tider slavelignende tilværelse blandt de udøvende musikere?

Tip | Læs om K-pop

Candace får en eftertragtet elevplads på et k-pop træningsakademi i Korea, og nu starter den hårde træning og kampen om at blive valgt til en ny k-popgruppe. For alle fra 13-16 år, der elsker at læse om musikstjernernes liv.

Af Inger Andersen, formidler

K-pop opstod den 11. april 1992. Her debuterede Seo Taiji and Boys nemlig med sangen I Know i et talentshow, der lancerede nye koreanske bands på tv. Som noget helt nyt blandede Seo Taiji and Boys popmusik i vestlig stil med tekster på koreansk, og de blev 
store stjerner i Sydkorea. Med bl.a. boybandet TVXQ fik K-pop interesse i udlandet, og siden er det kun gået én vej - hjulpet godt på vej af en massiv statsstøtte til branchen. K-pop har bredt sig langt ud over Sydkoreas grænser, og i dag ser man fx navne som BTS være blandt de mest streamede navne på Spotify, og ved seneste American Music Awards vandt de prisen som ’Årets kunster’ – som første kunstner uden for USA og Europa nogensinde. 

K-pop blev for alvor verdensomspændende i 2012, da Psy som den første med kæmpehittet Gangnam Style rundede 1 mia. streams på YouTube. Sangen og videoen er ellers langt fra gængs K-pop, som normalt er glatpoleret og renset for ting, der kan støde. Det store hit er nemlig en samfundskritisk satire over den dekadente livsstil, som de rigeste sydkoreanere fører i Seouls svar på Beverly Hills, Gangnam. 

Hvordan lyder musikken?

K-pop afviger ofte fra den faste popskabelon, vi er vant til i Europa og USA. En sang kan gå fra et rapvers til et blødt vers, bruge en uventet form for drop og blande flere genrer, fra 90’er-techno til 2010’ernes hardcore trap. Det skyldes formentlig, at man ofte har flere dybt specialiserede og dygtige producere inde over et enkelt nummer. 
    Overordnet set tilbyder K-pop alle former for musik, og der er noget for alle og enhver. K-pop kan derfor heller ikke siges at være en decideret musikgenre som fx country eller heavy metal. Det er mere en måde at gå til musik på: K-pop skal først og fremmest lyde lækkert ,og man trykker gerne på alle knapperne og tager hele værktøjskassen i brug for at opnå dette. Man vægter derfor også de håndværksmæssige og tekniske kvaliteter højere end originalitet. 

Grupperne styrer showet 

Det er ikke kun musikken, som perfektioneres. K-pop er centreret omkring selskaber, der sammensætter grupper af medlemmer med henblik på at appellere til flest mulige - som man fx gjorde med boybands i 90’erne. Når en gruppe så er blevet sammensat og har skrevet kontrakt, går de ofte igennem en intens træningsproces med dans, sang og rap for at blive helt perfekte, så de forhåbentlig en dag kan debutere. Det kan derfor tage flere år før en gruppe får debut. 

Idolernes hårde liv 

Selvom K-pop er mere populær end nogensinde, har den også fået ridser i lakken på det seneste med historier om selvmord og undertrykte artister.     

I 2017 blev sangeren Jonghyun fra bandet Shinee fundet død, 27 år gammel. I sit afskedsbrev forklarede han, at bandets succes havde ødelagt ham. To år senere begik tre andre K-popstjerner selvmord inden for få måneder. De fire dødsfald har tydeliggjort at stjernerne oplever et enormt pres afledt af slavelignende kontrakter med deres pladeselskaber og hårde forventninger fra deres fans: De er på 24/7 med træning, koncerter, promotion, etc., samtidig med at de forventes at være uskyldsrene og skjule både alkohol og kærester for offentligheden. De har med andre ord aldrig fri og bliver konstant målt og vurderet. 

Har du fået lyst til at dykke yderligere ned i K-pop så læs evt. Alt om k-pop: den ultimative guide til de største idoler af Malcolm MacKenzie.

Tags