Spil på biblioteket

30.08.22
Brætspil er langt fra en ny opfindelse, men måske vil du godt vide lidt mere om deres historie og om hvorfor du kan låne dem på biblioteket - læs med her hvor Emil også afslører hvilke spil, der er de mest populære lige nu.

Af Emil Asani, formidler

Skak, Ludo og Matador - chancen for at du tænker på ét eller flere af de spil, når ordet brætspil bliver nævnt, er rimelig høj. Hvis jeg derimod siger Chaturanga, Pachisi og The Landlord’s Game, bliver billedet lidt mere mudret. Men det er faktisk de første udgaver af de førnævnte spil, som i løbet af enten 100 eller 1000 år har udviklet sig til, hvad vi kender i dag, og som utroligt nok stadig bliver sat på bordet, når der skal hygges, eller konkurreres i de danske hjem. 

Brætspil kan i dag være mange forskellige ting og mere end de eviggyldige klassikere - nogle foregår endda helt uden bræt eller kort. Så kan man selvfølgelig undre sig over, om brætspil stadig er en dækkende betegnelse, og jeg er tilbøjelig til at sige nej, men vi har alligevel sat den slags analoge spil samme sted på biblioteket for overskuelighedens skyld.

Voldsom vækst i brætspil

Netop overskueligheden er vigtig, for tingene er ikke så simple som de var for 1500 år siden, og i nyere tid er der sket lidt af en eksplosion i udviklingen af nye brætspil. Alene i 1980 så vi 596 nyudgivelser, som har vokset sig til over 5000 nye “brætspil” på verdensplan i 2021. 

Der har ganske enkelt aldrig været så mange muligheder for at give sig i kast med et godt spil, og jeg fristes til at sige, at man næsten er garanteret, at der er noget for enhver smag. Det er i hvert fald de forskellige smage, vi forsøger at give plads til, når vi køber spil til bibliotekets samling, for selvom jeg for eksempel ikke selv har så meget til overs for Ludo og andre spil, der kan afgøres med et terningkast, er der nok andre, der har - og eftersom terningen har eksisteret i over 4000 år, kan det da godt ske, at jeg tager fejl.

Tip | Emils 3 favoritter

  1. One Night: Ultimate Werewolf
  2. Lords of Waterdeep
  3. Hanabi

Designerbrætspil

De moderne brætspil, vi har set siden 1990’erne - en periode, som entusiaster kalder brætspillenes guldalder - er typisk defineret ved, at spillets designer står på forsiden af spilæsken, og derfor bliver de også kaldt designerspil. Det kommer på baggrund af, at vi er begyndt at klassificere spil i genrer og efter spilmekanikker, for pludselig er der nok af dem, til at det kan lade sig gøre. Så hvis du var vild med Klaus Teubers Settlers of Catan, kan det være, at du også vil kunne lide et af hans andre spil, eller måske vil du prøve et spil med de samme mekanikker, som forhandling og økonomistyring. Spiludviklerne påvirker unægteligt også hinanden, så vi får spil, som er baseret på andre spil eller inspireret af andre udviklere, og dermed stiger udviklingen så eksponentielt. 

Alhambra

2-6 spillere, 45-60 min. spilletid, fra 8 år og opefter.

Alhambra går ud på at bygge den mest værdifulde og flotte by i det 13. århundredes Granada. Spillerne skiftes til enten at tage valuta i forskellige farver eller bruge de valutaer til at købe bygningsbrikker i forskellig værdi som til sidst udgør deres by og afgør spillet.

Mysterium

2-7 spillere, 40 min. spilletid, fra 10 år og opefter.

Mysterium vender det klassiske Cluedo på hovedet, hvor en af spillerne antager rollen som den afdøde, der kommunikerer med de andre spillere gennem abstrakte billedkort. Spillerne skal så samarbejde om at løse mysteriet.

Lost Cities

2 spillere, 30 min. spilletid, fra 10 år og opefter.

Spillerne er dystende arkæologer, der skal kortlægge 5 forskellige verdenshjørner, repræsenteret ved forskellige farvede kort i nummerrækkefølge fra 2-10. Det koster dyrt at starte en ekspedition, så man skal overveje, om det er værd at komme først.

Brætspil på biblioteket er en stor succes

For at understøtte denne rigdom af nye spilformer og kulturel opblomstring er bibliotekerne også begyndt at fatte interesse for brætspil, og derfor kan du i dag bestille et utal af spil på bibliotek.dk og komme til spilarrangementer på bibliotekerne landet over. 

I Horsens Kommune startede vi med udlån af brætspil i 2021 og har næsten ikke kunnet nå at sætte spillene på hylden, før de blev revet væk af områdets ivrige brætspillere.

Jeg har kigget i statistikken og hevet de 3 mest populære spil frem, som må siges at være meget forskellige fra de tre første spil, jeg nævnte: Skak, Ludo og Matador.

Terningerne er rullet, nu gælder det blot om at komme ind til biblioteket, hvor der venter nye spændende, sjove og lærerige oplevelser for næsten alle aldre. Du kan låne dig til dit eget kongerige, togimperium eller fyrværkerishow i pap, kun fantasien, og hvor meget du kan bære, sætter grænsen.

Du finder alle brætspil på 1. sal. Go’ fornøjelse.

Tags