Lydprøve - Upoleret og autentisk

31.10.23
Musikbibliotekar Inger Andersen har talt med det lokale band Bænch, der har spillet på både SPOT og Jelling Festival. Det er et band med ambitioner om en ung, melankolsk og rå Manchester-rock.

Af Inger Andersen, formidler

Efter at have set dem optræde et par gange er jeg blevet nysgerrig på det unge horsensianske band Bænch. Jeg har derfor sat dem stævne på Platform K til en snak om deres musik og fremtidsplaner. Bandet har her sin gang i en af de nye øvelokaler omme bag hovedbygningen.

Vil I starte med kort at præsentere jer? Hvem udgør Bænch, og hvordan vil I selv karakterisere jer som band?

- Vi er et ungt post-punk rockband fra Horsens bestående af Frederik (vokalist/guitarist), Alfred (guitarist/bassist), Emil (trommer) og Thea (keys og synths).
Bandet kan beskrives som fire gode venner med kæmpestore ambitioner og en fælles drøm om at nå langt med musikken.

Kan I tage os tilbage til dengang, det hele startede? Hvor og hvornår mødtes I første gang, og hvordan kom I i gang med at lave musik sammen?

- Frederik dannede bandet i folkeskolen, og sidenhen har besætningen udviklet sig til den nuværende, som mødtes i gymnasiet. Vores endelige konstellation blev færdigdannet i 2021, men første gang vi spillede sammen var i et Pink Floyd coverband i 2019.

Hvordan vil I beskrive jeres musik? Hvad kendetegner jeres lyd?

- Ung, melankolsk og rå Manchester-rock, kendetegnet ved mørke guitarelementer, ekspressive synthflader samt en melodisk og længselsfuld vokal, som tilsammen skaber en storslået, upoleret og autentisk lyd. 

Hvor henter I inspiration til jeres musik? Hvilke bands ser I op til/inspirerer jer?

- Musikken, vi laver, er meget inspireret af irske post-punk bands som Fontaines D.C og The Murder Capital, men trækker også tråde fra 90’er rock som Oasis samt indierockbands som Inhaler og Deerhunter. Vi hører alle en del forskelligt musik, alt fra country og  jazz til house og moderne pop. Derudover er vi inspirerede af store lyrikere som Peter Sommer, Grian Chatten, Nick Cave og Roger Waters. 

Jeres debut ”Presence of Everything” handlede bl.a. om frygten for et liv på autopilot, hvor det ukritisk passerer som på et samlebånd. Er det et tema, I arbejder videre med på jeres kommende album (hvis der er et kommende album), eller er det nogle andre temaer,  der fylder hos jer nu?

- Det er ikke noget vi bevidst beskæftiger os med, når vi skriver vores nuværende tekster. For tiden arbejder vi bare på at skrive gode sange fra hjertet, med tekster og temaer, som er mere personlige og kan fortolkes af den individuelle lytter. Dog ligger den “frygt”,  vi skriver om på ”Presence of Everything” selvfølgelig stadig dybt i os, og derfor kan det stadig høres i nogle af vores tekster. Men når det optræder i vores tekster nu, reflekterer det nærmere vores eget personlige ønske om at leve et anderledes liv end dét på  autopilot - forhåbentlig som rockstjerner. 

Ser I bandet gå i en bestemt retning for tiden? Hvad kan man forvente at høre fra jer på kommende udgivelser? 

- Vi har fokuseret på at lave individuelle sange med hver deres karakter, i stedet for sange og soundscapes, der blot er dele af et koncept. Sangene er mere gennemarbejdede og kun det bedste er godt nok til en kommende udgivelse. 

I har jeres base i Horsens. Hvordan har det været at optræde med jeres musik lokalt? 

- Vi elsker selvfølgelig at optræde i Horsens, fordi publikummet altid er enormt støttende og engageret. At spille i Horsens føles som at komme hjem og stolt fremvise de ting, vi har arbejdet på. 

I spillede for nyligt på Spot Festival i Aarhus. Hvordan var det? Hvad håber I, at jeres optræden kan kaste af sig?

- SPOT Festival var vores hidtil største koncert, som trak et publikum på over 600 mennesker. Vi er også kommet i dialog med en del branchefolk, som gerne vil arbejde med os på sigt. Derudover fik vi anmeldelser i både Gaffa og Bands of Tomorrow. Det var en fuldstændig fantastisk og overvældende oplevelse, som forhåbentlig for alvor får sparket gang i vores karriere. 

Hvor drømmer I om at komme til at optræde næste gang, og hvad drømmer I om at opnå med Bænch på længere sigt?

- I lyset af vores succes på både SPOT og Jelling Festival, drømmer vi nu om at spille de større festivaler i Danmark - Smuk og Roskilde. Vi vil også gerne til udlandet, vi har snakket om, at en tour som support til en større artist er realistisk at begynde med. Den største drøm på sigt er de helt store festivaler og venues - Glastonbury, Reading og Coachella. 

Hvis man ikke kender jeres band, men gerne vil I gang med at lytte, hvilken sang synes I så man skal starte med at lytte til, og hvor kan man finde jeres musik? 

- Helt klart vores nye livesession med SPOT på midten, “To Ashes”, som man kan se på Youtube. Man kan også høre vores album fra 2022 “Presence of Everything” på Spotify, men vores lyd har udviklet sig en hel del siden. 

Tags