Sherlock Holmes på film

03.01.22
I 1886 udgav Arthur Conan Doyle "A Study in Scarlet", som var den første roman med Sherlock Holmes, og allerede i 1905 kom kortfilmen "Sherlock Holmes sidste bedrift".

Siden er det gået slag i slag med filmatiseringer af den ikoniske detektiv.

I løbet af marts måned viser vi hver søndag Sherlock Holmes film på Horsens bibliotek kl. 10.30.

Foretrækker du at se filmene hjemme, finder du herunder et udvalg af film om og inspireret af Sherlock Holmes, som du kan låne på biblioteket eller streame på Filmstriben.

Stumfilm

Detektivgenren var populær i tiden omkring århundredeskiftet, og Arthur Conan Doyles mesterdetektiv Sherlock Holmes med de geniale deduktioner og den aparte personlighed var det store idol. Flere af de tidlige danske film navngiver deres detektiv Sherlock Holmes, selvom de højst sandsynligt ikke havde rettighederne til det. På stumfilm.dk kan du se et udvalg af disse.

Dobbeltgængeren (se den på stumfilm.dk)
En tyveknægt klæder sig ud som greven for at skaffe sig adgang til dennes villa og stjæle en værdifuld halskæde. Kan Sherlock Holmes opspore gerningsmanden og bringe smykket tilbage til sin ejermand?

Den sorte hætte (se den på stumfilm.dk)
Sherlock Holmes engageres til at lokalisere en ægtemand taget til fange af ”Den sorte Hætte.”

Sherlock Holmes i bondefangerkløer (se den på stumfilm.dk)
Jens Larsen har arbejdet hårdt på at blive en formuende mand i Amerika, og da han rejser hjem til Danmark på visit er folk omkring ham utroligt imødekommende. Lidt for imødekommende, skal det vise sig.

Komedier

Der er ikke meget at grine af i Doyles fortællinger om Sherlock Holmes, men selvfølgelig findes der alligevel humoristiske film om mesterdetektiven.

Holmes & Watson (lån filmen her)
Instrueret af Ethan Coen, 2018
Den legendariske detektiv Sherlock Holmes og hans partner doktor Watson stikker hovederne sammen for at opklare et mysterium, hvor selveste dronning Victoria er i knibe.
Medvirkende: Will Ferrell, John C. Reilly, Ralph Fiennes m.fl.

Sherlock Jr. (stream filmen på Filmstriben)
Instrueret af Buster Keaton, 1924
En filmoperatør falder i søvn under en fremvisning og forsvinder selv ind i den film, der bliver afspillet. I drømmen er han mesterdetektiven Sherlock Holmes, som har fået til opgave at lede efter nogle forsvundne perler og genvinde sin elskedes hjerte fra sin store rival.

Without a clue (lån filmen her)
Instrueret af Thom Eberhardt, 1988
Dr. John Watson skriver historierne om mesterdetektiven Sherlock Holmes så ægte, at folk tror han eksisterer. Også finansministeren, der vil have ham til at afsløre en falskmøntner. Så Watson hyrer en skuespiller til rollen som Holmes.

Filmene

Et lille udvalg af de mange filmatiseringer af Sherlock Holmes historier.

A study in scarlet
Instrueret af Henri Safran, 1968
En mand findes død i et forladt hus. På væggen står ordene RACHE skrevet. Politiet er på bar bund, men så træder Sherlock Holmes til.

The hound of the Baskervilles
Instrueret af David Attwood, 2002
Sherlock Holmes og Dr. Watson kaldes til Baskerville Hall i Dartmoor, hvor den gamle Sir Charles Baskerville er død, tilsyneladende af naturlige årsager. Men spor peger i retning af den gamle myte på egnen om den frygtelige Baskervilles hund.

The sign of four (lån filmen her)
Instrueret af Bill Bain, 1968
Krimi om en ung dame, der hvert år modtager en kostbar perle. Har perlen forbindelse med faderens forsvinden og papirlappen med "de fires tegn"? Sherlock Holmes er tilsyneladende på bar bund

The Sherlock Holmes collection (lån filmen her)
Instrueret af Roy William Neill
Indeholder fire film med Basil Rathbone i rollen som Sherlock Holmes, bl.a. The House of Fear og The Spider Woman.

Sherlock for børn

Der er naturligvis også børnefilm, der er inspireret af den ikoniske detektiv.

Mesterdetektiven Basil Mus
Instrueret af John Musker, 1986
Dukkemageren Jeronimus forsvinder under mystiske omstændigheder fra sit værksted. Hans datter Olivia og dr. Hotson opsøger den berømte mesterdetektiv Basil Mus på Baker Street for at få hjælp.

Afledte film og serier

Sherlock Holmes har inspireret til en lang række film og tv-serier, der flytter detektiven i tid og sted, eller finder på helt nye scenarier for Holmes.

Elementary (lån filmen her)
Ophav: Robert Doherty, 2012-2019
I et moderne New York udskrives Sherlock Holmes fra et behandlingshjem efter stofmisbrug. Han genoptager sit arbejde som konsulent for politiet og får en hjælper i den tidligere læge Joan Watson, der egentlig er hans støtteperson, men nu arbejder sammen med ham ved opklaringen af en række mordsager.

Mr. Holmes
Instrueret af Bill Condon, 2015
Efter at have trukket sig tilbage som detektiv har Sherlock Holmes boet på landet i 35 år og beskæftiget sig med biavl. Hjulpet af husholderskens søn prøver han at genkalde sig de sidste sager, men hukommelsen får flere og flere huller.

Sherlock
Ophav: Mark Gatiss & Steven Moffat, 2010-2017
I tre afsnit følger vi makkerparret Sherlock Holmes og Dr. Watson, der løser mysterier og mordgåder for Scotland Yard. Bedrifter, som Dr. Watson blogger om på nettet. En blog en vis professor Moriarty muligvis følger eller gør han?

Den snigende gift (stream filmen på Filmstriben)
Instrueret af Herbert Ross, 1976
Beretningen om hvad Sherlock Holmes foretog sig i de 3 år, man troede ham død efter styrtet i Reichenbach vandfaldet i Østrig.

Sherlock Holmes
Instrueret af Guy Ritchie, 2009
Privatdetektiven Sherlock Holmes er i hælene på Lord Blackwood, som dyrker mørke magter og serielle mord samt planlægger en forbrydelse, der vil ændre verdens gang. Kun for at sande, at det er hans dødsfjende Moriarty, der optræder som dukkefører.

Sherlock Holmes - a game of shadows
Instrueret af Guy Ritchie, 2011
Europa 1891. Detektiven Sherlock Holmes mistænker Professor Moriarty for at stå bag en række forbrydelser. Og ganske rigtigt: Professoren ønsker Verdenskrig for at kunne profitere på våbensalg! Sherlock Holmes og vennen Dr. Watson må og skal forpurre planen.

Sherlock - the abominable bride
Instrueret af Guy Ritchie, 2015
Sherlock Holmes og hans følgesvend Dr. Watson er igen på forbryderjagt. Denne gang skal de opklare sagen om en uhyggelig brud der myrder og begår selvmord, men på mystisk vis genopstår igen.

Dokumentarfilm

Selvom Sherlock Holmes er en fiktiv person, er der også lavet dokumentarfilm om detektiven.

På sporet af den geniale detektiv Sherlock Holmes (lån filmen her)
Instrueret af David Street, 2009
Hvem var Sherlock Holmes og hvorfor er han stadig populær i dag? Skuespilleren David Hayman søger efter detektivens rødder i Victoriatidens kriminelle og beskidte London. Med klip fra filmhistorien og historier om Arthur Conan Doyles eget liv.

Materialer