2. verdenskrig på film

14.12.23
Der findes mange film om 2. verdenskrig. Nogle fokuserer på krigshandlinger, andre på jødeforfølgelserne og andre igen på modstandskampen. Herunder finder du et bredt udvalg af film fra hele verden, som kan lånes på biblioteket eller via Filmstriben.

PRINT EN PDF-LISTE

Se alle vores lister HER

Danske film

9. april (dvd)
Instrueret af Roni Ezra, 2015
En gruppe danske infanterister er på øvelser, da der pludseligt indløber en melding om, at det tyske militær i stort tal er på vej mod den danske grænse. De sendes mod grænsen på deres cykler, og det bliver starten til et halvt døgns heftig aktivitet for sekundløjtnant Sand og hans lille gruppe.
Medvirkende: Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Gustav Dyekjær Giese m.fl.

De forbandede år (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Anders Refn, 2020
Karl Skov ejer en elektronikfabrik og bor i en storslået villa nord for København sammen med sin kone og fem børn. For at undgå konkurs begynder han - mod sin overbevisning - at producere til tyskerne.
Medvirkende: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Lue Dittmann Støvelbæk m.fl.

De forbandede år 2 (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Anders Refn, 2022
Den tyske besættelse af Danmark har splittet overklassefamilien Skov. Mens Karl forsøger at redde familiens fabrik, bevæger børnene sig i hver sin skæbnesvangre retning. Historisk drama.
Medvirkende: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Sylvester Byder m.fl.

Der kom en Dag (Filmstriben)
Instrueret af Sven Methling, 1955
Vi befinder os i en af det indre Nørrebros mange sidegader under besættelsen, hvor en cigarhandler tilsyneladende i fred og ro driver sin lille forretning. I et stille værelse bag butikken, med indgang også fra gården, holder en gruppe modstandsfolk hemmelige møder.
Medvirkende: John Wittig, Astrid Willaume, Kjeld Jacobsen m.fl.

Der var engang en krig (dvd)
Instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt, 1966
For 15-årige Tim er den tyske besættelse fjern. Han tænker mere på kammeraterne, skolen og ikke mindst hans storesøsters 22-årige veninde Lis, som han forelsker sig i og på afstand drømmer om.
Medvirkende: Ole Busck, Yvonne Ingdal, Kjeld Jacobsen, Astrid Villaume m.fl. 

Drengene fra Sankt Petri (dvd)
Instrueret af Søren Kragh-Jacobsen, 1991
Seks gymnasieelever danner i 1942 en modstandsgruppe, der begynder med smådrillerier mod tyskerne, men sabotagen bliver blodig alvor, da arbejderdrengen Otto kommer med i gruppen. Han vil mere end drillerier og kan skaffe våben og efterhånden overtager han styringen.
Medvirkende: Tomas Villum Jensen, Morten Buch Jørgensen, Nikolaj Lie Kaas m.fl.

Flammen & Citronen (dvd)
Instrueret af Ole Christian Madsen, 2008
Vi skriver 1944, og modstandskampen mod den tyske besættelsesmagt er spidset til. Flammen og Citronen er specialister i stikkerlikvideringer. Men med den smukke dobbeltagent Kettys opdukken, bliver det stadigt mere kompliceret at finde ud af, hvem der er fjender og venner.
Medvirkende: Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade m.fl.

Fuglene over sundet (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Nicolo Donato, 2016
I 1943 må den lille jødiske familie bestående af jazzmusikeren Arne, hans kone Miriam og 6-årige søn flygte fra deres hjem i København. Sammen med omkring 80 andre jøder kommer de til Gilleleje, hvor lokale fiskere mod betaling fragter flygtningene til Sverige.
Medvirkende: Danica Curcic, David Dencik, Nicolas Bro m.fl.

Hvidsten Gruppen: nogen må dø for at andre kan leve (dvd)
Instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis, 2012
Marius Fiil er familiefar og krofatter på den jyske Hvidsten Kro. Sammen med lokale folk organiserer han under 2. verdenskrig en gruppe, der modtager og videresender krigsmateriel nedkastet af englænderne.
Medvirkende: Jens Jørn Spottag, Bodil Jørgensen, Marie Bach Hansen m.fl.

Hvidstengruppen II: de efterladte (dvd)
Instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis, 2021
Gribende dansk drama om de kvindelige medlemmer af Hvidstengruppen. Søstrene Gerda og Tulle forsøger at overleve krigens sidste tid i tyske fængsler, mens familien desperat prøver at opretholde håbet om genforening. For alle der holder af historiske fortællinger, krigsdramaer og stærke kvindeskildringer.
Medvirkende: Marie Bach Hansen, Bodil Jørgensen, Ellen Hillingsø m.fl.

Den korte sommer (Filmstriben)
Instrueret af Edward Fleming, 1975
Under besættelsen i sommeren 1943. Kirsten er gået hen og forelsket sig. Trods sin grønne uniform er han et helt almindeligt menneske - men han er tysker og dermed "fjende" og deres kærlighed altså "forkert". Kirsten vælger kærligheden - og må betale prisen.
Medvirkende: Ghita Nørby, Bodil Udsen, Lone Hertz, Ove Sprogøe m.fl.

Kufferten (dvd)
Instrueret af Charlotte Madsen, 2012
På sin 10-års fødselsdag hentes Maries forældre under besættelsen som modstandsfolk af tyskerne. Sammen med sin 13-årige fætter Sebastian pakker hun en kuffert og drager af sted for at finde forældrene.
Medvirkende: Helena Quist Kristensen, Therese Glahn, Laurids Rolann m.fl.

Mørklægning (dvd)
Instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt, 1992
En tyskvenlig filmdirektør myrdes en sen sommeraften 1944, men er det modstandsbevægelsen, der står bag likvideringen? Eller skal motivet findes et helt andet sted?
Medvirkende: Ole Ernst, Henning Jensen, Kurt Ravn, Susse Wold m.fl.

Den sidste vinter (Filmstriben)
Instrueret af Edvin Tiemroth, 1960
Den danske modstandsbevægelse har optrappet deres aktiviteter i slutningen af krigen. En nat hvor en engelsk agent ankommer med fly, kommer han til skade og indlogeres hos de lokale modstandsfolk. Agenten og modstandsfolkene planlægger aktioner mod tyskerne, men der må være en forræder blandt dem for tyskerne er hele tiden meget tæt på.
Medvirkende: Axel Strøbye, Birgitte Federspiel, Lise Ringheim, Dieter Eppler m.fl.

Skyggen i mit øje (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Ole Bornedal, 2021
København, 1945. Englænderne planlægger at bombe Shellhuset. Det bliver starten på en kæde af tragiske hændelser. Krigsfilmen møder dramaet og katastrofefilmen, til et voksent publikum.
Medvirkende: Bertram Bisgaard, Fanny Leander Bornedal, Danica Curcic m.fl.

Støt står den danske sømand (Filmstriben)
Instrueret af Bodil Ipsen og Lau Lauritzen, 1948
Efterkrigstids-drama og først og fremmest en hyldest til de danske søfolk, som under Anden Verdenskrig satte livet på spil i handelsflådens konvojer med konstant fare for at sejle på miner eller møde fjendtlige ubåde.
Medvirkende: Poul Reichhardt, Lisbeth Movin, Johannes Meyer m.fl. 

Vores mand i Amerika (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Christina Rosendahl, 2020
Frihedskæmper eller landsforræder? Kærlig familiefar eller troløs ægtemand? Den gådefulde diplomat Henrik Kauffmann er ikke sådan at rubricere. En film for alle med interesse for 2. Verdenskrig, diplomati og mennesker med kant og på kanten.
Medvirkende: Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard, Denise Gough m.fl.

Modstand

Alone in Berlin (dvd)
Instrueret af Vincent Perez, 2016
Berlin 1940. Det ældre ægtepar Otto og Anna mister deres søn i krigen. Mens begejstringen for Hitler udfolder sig i gaderne, udfører de i det skjulte deres egen, lille kamp mod regimet ved at skrive og anonymt uddele postkort, der på en personlig måde opfordrer til modstand.
Medvirkende: Emma Thompson, Brendan Gleeson, Daniel Brühl m.fl.

Aske og diamanter (Filmstriben)
Instrueret af Andrzej Wajda, 1958
På 2. verdenskrigs sidste dag skal en polsk modstandsmand likvidere en kommunistisk partisekretær, men bagefter gribes han af tvivl om formålet med flere blodsudgydelser.
Medvirkende: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyżewska, Wacław Zastrzezyński m.fl.

Faldet for Frankrig, død for Frankrig (Filmstriben)
Instrueret af Robert Guédiguian, 2009
Historien om Missak Manouchian og hans selvbestaltede gruppe af småforbrydere, der indleder en dramatisk modstandskamp mod den tyske besættelsesmagt i Paris under anden verdenskrig. Gruppen har stor succes indtil Gestapo og det franske politi får fat i nogle af medlemmerne. Det bliver begyndelsen til enden. Filmen følger også Manouchians personlige krise da han må opgive sin pacifistiske holdning til vold og død.
Medvirkende: Virginie Ledoyen, Simon Abkarian, Robinson Stévenin m.fl.

Gå og se (dvd)
Instrueret af E. Klimov, 1985
Hviderusland 1943. Fljora vil gerne være partisan og bekæmpe den tyske invasionshær. Han bliver da også en partisangruppes maskot, men snart falder bomberne og Fljora mister delvis hørelsen, men ser desto tydeligere massakren på en hel landsbys befolkning.
Medvirkende: A. Kravtjenko, O. Mironova, L. Lautsjavitjjus m.fl.

Krigsvinter (Filmstriben)
Instrueret af Martin Koolhoven, 2008
Holland, januar 1945. Michiel ser et engelsk fly styrte ned og bliver den, som skal hjælpe piloten i sikkerhed for den tyske besættelsesmagt. Han prøver at tage ansvar alene, men må til sidst søge hjælp hos sin onkel, som har forbindelser til modstandsbevægelsen. Eller har han?
Medvirkende: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower m.fl.

The man with the iron heart (dvd)
Instrueret af Cédric Jimenez, 2017
Prag, 1942. De tjekkiske modstandsfolk planlægger et attentat på selveste Reinhard Heydrich, en af Hitlers vigtigste kommandanter. I flashbacksekvenser lærer vi både Heydrich og modstandsfolkene bedre at kende.
Medvirkende: Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack O'Connell m.fl.

Rom - åben by (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Roberto Rossellini, 1946
Under tyskernes besættelse af Italien i 1944 erklæres Rom for "åben by". En gruppe mennesker deltager i modstandskampen, der bliver skæbnesvanger for lederen Manfredi og præsten Don Pietro.
Medvirkende: Aldo Fabrizi, Anna Magnani m.fl.

Warsaw 44 (dvd)
Instrueret af Jan Komasa, 2014
Den 18-årige Stefan melder sig til den polske modstandsbevægelse mod tyskerne i Warszawa i august 1944. En svækket tysk hær betyder små sejre, men den idealistiske Stefan oplever også svære tab og krigens rædsler på nærmeste hold og bliver voksen.
Medvirkende: Jozef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Prochniak m.fl.

Film om jødeforfølgelsen og nazisternes fangelejre

Anne Franks sidste dage (dvd)
Instrueret af John Erman, 1988
Miep Gies er ansat på et kontor i Amsterdam, hvor også jøden Otto Frank arbejder. Da tyskerne under 2. verdenskrig besætter Holland, og jøderne må gå under jorden, hjælper hun Otto Franks familie og knytter et venskab med den yngste datter Anne.
Medvirkende: Mary Steenburgen, Paul Scofield, Huub Stapel, Lisa Jacobs m.fl.

Another Mother's Son (Filmstriben)
Instrueret af Christopher Menaul, 2017
1942. Den britiske kanalø Jersey bliver besat af tyskerne. De bruger øen som militærbase hvor krigsfanger knokler på livet løs. Det skaber frygt i det lille øsamfund. En russisk krigsfange flygter fra en af arbejdslejrene og Louisa Gould beslutter sig for at holde ham skjult.
Medvirkende: Jenny Seagrove, John Hannah, Amanda Abbington m.fl. 

De kaldte hende Sarah (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Gilles Paquet-Brenner, 2010
Journalisten Julia Jarmond støder under research til en artikel om det franske politis arrestation af 13.000 jøder i 1942 på navnet Sarah. Sarah låste sin lillebror ind i et skab for at beskytte ham, da politiet banker på døren. Hvad skete der med denne Sarah? Og med lillebroderen?
Medvirkende: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance, Niels Arestrup

Farvel hr. Haffmann (Filmstriben)
Instrueret af Fred Cavayé, 2022
I Paris gemmer juveleren François sin lærermester Joseph. Joseph er jøde og han nåede ikke i sikkerhed med familien, før nazisterne rykkede ind i Paris. Men hvad sker der da François får en nazistisk officer som storkunde? Historisk drama om anden verdenskrig og jødeforfølgelse.
Medvirkende: Daniel Auteuil, Gilles Lellouche, Sara Giraudeau m.fl. 

Flugten til Nice (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Christian Duguay, 2017
De to brødre Maurice og Joseph oplever et lykkeligt barndomsliv i Paris i starten af 1940'erne. Så kommer den tyske besættelse og den lille jødiske familie splittes op: I et forsøg på at overleve, splitter faderen familien op, og Maurice og Joseph sendes mod Nice, hvor familien håber på at kunne blive samlet igen.
Medvirkende: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial Palmieri, Elsa Zylberstein m.fl.

Flugten fra Sobibor (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Konstantin Khabensky, 2018
I den nazistiske udryddelseslejr Sobibór i Polen døde mere end 250.000 mennesker på mindre end et år. Med den russiske officer Pechersky i spidsen planlægger fangerne et oprør og i oktober 1943 starter opstanden. Vil Sobibór blive den første udryddelseslejr, hvor en opstand vil lykkes?
Medvirkende: Konstantin Khabensky, Christopher Lambert, Michalina Olszanska m.fl.

Den gamle mand og drengen (Filmstriben)
Instrueret af Claude Berri, 1967
Fortællingen om en otteårig jødisk dreng, der under 2. verdenskrig bliver sendt på landet for at leve hos et ældre katolsk ægtepar i skjul for nazisterne. Parret er antisemitter, men er ikke klar over, at drengen er jøde.
Medvirkende: Michel Simon, Roger Carel, Luce Fabiole m.fl.

Jud Süss - i ondskabens tjeneste (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Oskar Roehler, 2010
Nazi-regimets propagandafilm Jud Süss var tænkt som optakt til jødeudryddelserne, og skuespilleren Ferdinand Marian blev presset af Goebbels til at tage hovedrollen. Dermed solgte han sin sjæl, og både hans privatliv og karriere kørte derefter helt af sporet.
Medvirkende Tobias Moretti, Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu m.fl.

Kaptajnen (Filmstriben)
Instrueret af Robert Schwentke, 2017
Anden Verdenskrig er næsten slut, da den unge soldat, Willi finder en uniform fra en tysk officer. Klæder skaber folk, som man siger, og i dette tilfælde forvandles den unge soldat til en kynisk og magtgal kaptajn, der stort set henretter en hel fangelejr.
Medvirkende: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau m.fl.

Katyń (dvd)
Instrueret af Andrzej Wajda, 2007
Polen 17. september 1939, 2. verdenskrig. Anna Aleksandrowna leder efter sin mand, som er polsk officer. Hun finder ham i en interimistisk fangelejr og ser ham blive ført bort. Først mange år efter får hun sandheden at vide om sin mands grufulde skæbne.
Medvirkende: Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Żmijewski m.fl.

Nebel im August (Filmstriben)
Instrueret af Kai Wessel, 2016
En Roma-dreng bliver anbragt i et behandlingshjem for psykisk og fysisk handicappede i Tyskland. Her oplever han det nazistiske eutanasi-program. Da han bliver klar over, hvad der sker forsøger han at sabotere programmet.
Medvirkende: Ivo Pietzcker, Sebastian Koch, Jule Hermann m.fl.

Den niende dag (Filmstriben)
Instrueret af Volker Schlöndorff, 2004
Da den katolske præst abbé Henri, der sidder fanget i koncentrationslejren Dachau under 2. verdenskrig, får 9 dage fri til at deltage i sin mors begravelse i Luxemburg, beder en SS officer ham om at opsøge den lokale biskop for at overtale ham til at opgive modstanden mod tyskerne og få paven til at støtte det nazistiske regime.
Medvirkende: Ulrich Matthes, August Diehl, Bibiana Beglau m.fl.

The Painted Bird (Filmstriben)
Instrueret af Václav Marhoul, 2019
En jødisk dreng sendes til sin tante på landet i værn mod nazisternes jødeforfølgelser. Men tanten dør og drengen må gå gennem et sandt helvede for at overleve. For filmelskere over 15 år med tolerance for eksplicit vold.
Medvirkende: Petr Kotlár, Nina Shunevych, Udo Kier, Stellan Skarsgård m.fl.

Sauls søn (dvd + Filmstriben)
Instrueret af László Nemes, 2015
I Auschwitz findes et særligt korps: Sonderkommando, hvis opgave det er at fylde gaskamrene og efterfølgende brænde ligene. Saul er på arbejde ved ovnene da han en dag støder på liget af en ung dreng og midt i håbløsheden finder Saul et formål med sit liv; at give drengen en rigtig jødisk begravelse.
Medvirkende: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn m.fl.

Det sidste tog til Auschwitz (dvd)
Instrueret af Joseph Vilsmaier og Dana Vávrová, 2006
I april 1943 indfanges knap og nap 700 jøder af tysk militær og sættes på et særtog til udryddelseslejren Auschwitz. Stuvet sammen i kreaturvogne kæmper de for værdighed under uværdige forhold, arrangerer flugtforsøg, og mange, især spædbørn og gamle dør undervejs af tørst.
Medvirkende: Gedeon Burkhard, Lale Yavas, Lena Beyerling m.fl.

De tyske flygtninge

Flugten (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Kai Wessel, 2007
Sommeren 1944. Russerne er i gang med at invadere Østpreussen, og den handlekraftige baronesse von Mahlenberg må igangsætte en storstilet flugtaktion. Hun skal bringe en stor gruppe flygtninge igennem et krigshærget Tyskland til det mere sikre Bayern.
Medvirkende: Maria Furtwängler, Jean-Yves Berteloot, Tonio Arango m.fl.

En kvinde i Berlin (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Max Färberböck, 2008
Den. 20 april 1945 indtager russiske styrker Berlin. De tyske kvinder blev udsat for overgreb af russiske soldater, men kvinderne forsøgte at vende ydmygelsen til deres egen fordel. Baseret på anonyme dagbogsoptegnelser, der blev udgivet som bog i 1959.
Medvirkende: Nina Hoss, Evgeny Sidikhin m.fl.

Lore (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Cate Shortland, 2012
Tyskland 1945. Hannelore tager ansvar for sine fire mindre søskende, da de forlader deres hjem og begiver sig ud på en 900 kilometer lang rejse i et krigshærget land bestrøet med forfald og desillusion, voldtægt, selvmord og mord for at nå frem til mormors hus.
Medvirkende: Saskia Rosendahl, Kai Malina, Nele Trebs m.fl.

M/S Gustloff (dvd)
Instrueret af Joseph Vilsmaier, 2008
Det tyske krigstogtsskib M/S Wilhelm Gustloff sejler omkring 8000 tyske flygtninge fra Danzig mod Kiel, men skibet rammes 30. januar 1945 af russiske torpedoer og kun få overlever denne verdens største skibskatastrofe.
Medvirkende: Kai Wiesinger, Valerie Niehaus, Heiner Lauterbach m.fl.

Stillehavskrigen

Attack on Pearl Harbor - Admiral Yamamoto (dvd)
Instrueret af Izuru Narushima, 2011
Kommandør Yamamoto spiller en central rolle, da Japan i 1941 angriber Pearl Habor i USA. Man ser krigen fra japanernes synsvinkel og et menneskeliogt portræt af en hærfører, der udsættes for adskillige dilemmaer.
Medvirkende: oji Yakusho, Hiroshi Tamaki, Akira Emoto m.fl.

Broen over floden Kwai (dvd)
Instrueret af David Lean, 1957
En japansk fangelejr i Thailand ledes af den barske oberst Saito, der har til opgave at bygge en strategisk vigtig bro over floden Kwai. Opgaven overtages af den britiske, regelrette officer Nicholson, der vil bevise britisk teknisk overlegenhed, men også havner i et forræderi.
Medvirkende: William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa m.fl.

Duel i Stillehavet (dvd)
Instrueret af John Boorman, 1968
En amerikansk pilot har under 2. verdenskrig reddet sig i land på en lille ø i Stillehavet efter et flystyrt. Øen viser sig at have endnu en beboer: en japansk officer, der har reddet sig i land efter at hans skib sank. To modsætninger og to dødsfjender. Men for at overleve må de samarbejde.
Medvirkende: Lee Marvin, Toshiro Mifune m.fl.

The Eight Hundred (dvd)
Instrueret af Hu Guan, 2019
Shanghai, 1937. En lille deling kinesiske soldater tager kampen op mod den japanske overmagt. Voldsom og grafisk krigsfilm, baseret på virkelige hændelser, ikke for børn!
Medvirkende: Huang Zhizhong, Zhang Junyi, Ou Hao m.fl.

Flags of our fathers (dvd)
Instrueret af Clint Eastwood, 2006
Det berømte foto af seks soldater, der rejser det amerikanske flag på toppen af den japanske ø Iwo Jima, blev et symbol på sejren, men gennem historien om tre af soldaterne på billedet gives en anden version af krigens rædsler.
Medvirkende: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach m.fl.

The Flowers of War (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Zhang Yimou, 2011
En bedemand og en lang række børn er fanget i et katolsk kloster under japanernes invasion af den kinesiske by Nanjing i 1937. Da en japansk general insisterer på at invitere halvdelen af børnene til en "fest", tvinges bedemanden til at træffe et umuligt valg.
Medvirkende: Christian Bale, Ni Ni m.fl.

Den kinesiske enke (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Bille August, 2017
Et amerikansk bombefly styrter ned i nærheden af en lille bjergby i Kina. Et område der er under japansk kontrol. Den unge amerikanske soldat Jack Turner overlever styrtet og får hjælp af den unge enke Ying, der skjuler ham i kælderen.
Medvirkende: Crystal Liu, Emile Hirsch m.fl.

Merry Christmas Mr. Lawrence (Filmstriben)
Instrueret af Nagisa Oshima, 1982
Den britiske kommandosoldat Jack Celliers havner i en japansk fangelejr i 1942 sammen med 600 andre fanger. Lejren ledes af den kompromisløse kaptajn Yonoi, der i Celliers får en ligemand med hensyn til viljestyrke.
Medvirkende: Tom Conti, David Bowie, Ryuichi Sakamoto m.fl.

Midway (Filmstriben)
Instrueret af Roland Emmerich, 2019
Syvende december 1941 angriber japanske styrker den amerikanske base på Pearl Harbor. Efterfølgende planlægger amerikanerne en måde de kan gøre gengæld på. Det bliver til slaget ved Midway.
Medvirkende: Ed Skrein, Patrick Wilson, Etsushi Toyokawa, Woody Harrelson m.fl.

Only the brave (Filmstriben)
Instrueret af Lane Nishikawa, 2007
I 1941 angriber Japan Pearl Harbor og efterfølgende bliver 120.000 amerikanske statsborgere af japansk afstamning anbragt i koncentrationslejre, fordi de ifølge den amerikanske regering ligner fjenden for meget. For at bevise deres loyalitet melder flere af fangerne sig til udsendelse til fronten og går dermed forrest i en krig, som de indledningsvis var udelukket fra.
Medvirkende: Lane Nishikawa, Jason Scott Lee, Mark Dacascos m.fl.

Unbroken (dvd)
Instrueret af Angelina Jolie, 2014
Louie Zamperini er skolens bedste langdistanceløber, men alt håb om en løbekarriere synes umulig da han skydes ned over åbent hav under Stillehavskrigen. Efter mange dage i en redningsflåde samles besætningen endelig op, men det værst tænkelige sker; skibet er japansk, og de ender alle i en krigsfangelejr, under den sadistiske kommandant Watanabe.
Medvirkende: Jack O'Connell, Domhall Gleeson, Miyavi m.fl.
 

Biografiske film

The Courageous Heart of Irena Sendler (Filmstriben)
Instrueret af John Kent Harrison, 2009
Fortællingen om Irena Sendler, en socialrådgiver som deltog i den polske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig. Hun blev arresteret af nazisterne for at have reddet næsten 2.500 jødiske børn ved at smugle dem ud fra ghettoen i Warszawa.
Medvirkende: Anna Paquin, Goran Visnjic, Michelle Dockery m.fl.

Flugten fra KZ (dvd)
Instrueret af Anna Justice, 2010
Intenst drama om to menneskers umulige kærlighed i en polsk koncentrationslejr i 1944, og deres flugt derfra samt videre skæbne. Historien bygger på virkelige begivenheder.
Medvirkende: Alice Dwyer, Mateusz Damiecki, Dagmar Manzel m.fl.

Ikke alle var mordere (Filmstriben)
Instrueret af Jo Baier, 2006
Om den tyske skuespiller Michael Degens oplevelser som jødisk dreng under 2. verdenskrig, hvor han sammen med sin mor blev rakt fra familie til familie i det sønderbombede Berlin. Selv om baggrunden for historien er grum så fortælles den med stor humor og indføling i det liv han levede som barn på flugt.
Medvirkende: Nadja Uhl, Aaron Altaras, Hannelore Elsner m.fl.

Modstand (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Edward Zwick, 2007
I kølvandet på besættelsen af Hviderusland i 1941 påbegynder tyske dødspatruljer en udryddelse af alle jøder. Brødrene Bielski flygter efter at have mistet deres familie og venner ud i de store skove, hvorfra de yder modstand og beskytter andre forfulgte.
Medvirkende: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell m.fl.

Pasforfalskeren (Filmstriben)
Instrueret af Maggie Peren, 2022
Den sande historie om en ung jødisk mand, som gemte sig i offentligheden i Berlin i 1942-43. Et medrivende historisk drama for alle over 7 år.
Medvirkende: Louis Hofmann, Jonathan Berlin, Luna Wedler m.fl.

Playing for time (dvd)
Instrueret af Daniel Mann, 1980
Baseret på pianisten Fania Fénelons selvbiografi skildrer filmen hendes ankomst til koncentrationslejren Auschwitz, hendes optagelse i lejrens kvindeorkester og kampen for at overleve og samtidig bevare sin menneskelighed.
Medvirkende: Vanessa Redgrave, Jane Alexander, Maud Adams m.fl. 

The Railway Man (dvd)
Instrueret af Jonathan Teplitzky, 2013
Biografisk historie om jernbaneingeniør Eric Lomax, der tilbringer to år i japansk krigsfangeskab fra 1943 som tvangsarbejder på Siam-Burma jernbanen. Mange år senere forelsker han sig i Patti og får mod på at arbejde på forsoning med sin bøddel.
Medvirkende: Colin Firth, Nicole Kidman, Tanroh Ishida m.fl.

The Zookeeper's Wife (dvd)
Instrueret af Niki Caro, 2017
Ægteparret og dyreelskerne Antonina og Jan Żabiński har gjort Warszawa zoologiske have til en velbesøgt attraktion. Men da tyske tropper i 1939 invaderer Polen og bomber Warszawa Zoo, bliver de frihedskæmpere og smugler jøder ud af ghettoen og skjuler dem i havens tomme bure.
Medvirkende: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Michael McElhatton m.fl.

Wannsee-konferencen (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Matti Geschonneck, 2021
I 1942 mødtes en gruppe nazistiske embedsmænd i en villa i Wannsee, en forstad til Berlin. Temaet for mødet var hvordan man skulle forholde sig til Hitlers ønske om den endelige løsning på det europæiske jødespørgsmål.
Medvirkende: Philipp Hochmair, Johannes Allmayer, Maximilian Brückner m.fl.

Hitler

Bunkeren (dvd)
Instrueret af George Schaefer, 1980
I 2. verdenskrigs sidste dage forskanser Hitler sig i en bunker i det Berlin, han ikke vil forlade. Støtten blandt de nærmest betroede vakler, mens han afventer det endelige nederlag og sin skæbne.
Medvirkende: Anthony Hopkins, Richard Jordan, Cliff Gorman m.fl.

Operation Valkyrie (dvd)
Instrueret af Bryan Singer, 2008
Tyskland juni 1944. Efter forudgående forsøg og modstand i det spæde, forsøger Oberst Claus Von Stauffenberg sammen med tyske generaler og politikere mv, via en grundig udtænkt plan, at myrde Hitler og hans nærmeste, og ved et dristigt kup at overtage magten, og forhandle en hurtig aftale om overgivelse med de allierede.
Medvirkende: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson m.fl.

Der Untergang (dvd)
Instrueret af Oliver Hirschbiegel, 2004
Adolf Hitler har i krigens sidste dage forskanset sig sammen med sine nærmeste i førerbunkeren i Berlin, afventende det endelige nederlag og sin skæbne.
Medvirkende: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes m.fl.

Urmageren (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Oliver Hirschbiegel, 2015
Adolf Hitler holder tale i München i 1939. Umiddelbart efter sprænges en bombe, som dræber otte mennesker. Hitler er ikke iblandt de dræbte, da han forlader salen 13 minutter tidligere. Samtidig anholdes en mand ved grænsen til Schweiz, som straks mistænkes for attentatet.
Medvirkende: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaussner m.fl.

Norske film

Kampen om det tunge vand (dvd)
Instrueret af Per-Olav Sørensen, 2015
Norsk Hydros fabrik i Rjukan har stor betydning under 2. Verdenskrig. Den tyske besættelsesmagt skal bruge fabrikkens tunge vand til udvikling af en atombombe, hvilket gør det nødvendigt for de allierede at udtænke planer om tilintetgørelse af fabrik og produktion. 
Medvirkende: Espen Klouman Høiner, Anna Friel m.fl.

Kongens valg (dvd)
Instrueret af Erik Poppe, 2016
I april 1940 gør tyske krigsskibe klar til at angribe Norge, men angrebet slås tilbage. Det vil tyskerne ikke finde sig i og regeringen og kongehuset får et ultimatum: fuld overgivelse eller krig. Det får Kong Haakon VII til for alvor at træde i karakter.
Medvirkende: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny m.fl.

Max Manus (dvd)
Instrueret af Espen Sandberg og Joachim Rønning, 2008
Efter at være hjemvendt til Norge fra den finske vinterkrig starter Max Manus et netværk af sabotører, der, med Gestapo i hælene, udfører den ene dristige sabotage aktion efter den anden.
Medvirkende: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch m.fl.

Rusland og Sovjetunionen

Brestfortet (Filmstriben)
Instrueret af Aleksandr Kott, 2010
Om den Røde Hærs forsvar af Brestfortet ved Tysklands invasion af Sovjetunionen i juni 1941, fortalt af en 15-årig dreng.
Medvirkende: Alesja Kopasjov, Andrej Merzlikin, Pavel Derevjanko m.fl.

The Final Stand (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Vadim Shmelev, 2020
Rusland, 1941. En deling meget unge russiske soldater skal forsøge holde de tyske styrker tilbage, så Moskva ikke bliver overrendt! Krigsfilm, som man lavede dem i gamle dage, spækket med patos og fine kampscener.
Medvirkende: Artem Gubin, Lyubov Konstantinova, Igor Yudin m.fl.

Gå og se (dvd+Filmstriben)
Instrueret af E. Klimov, 1985
Belarus 1943. Fljora vil gerne være partisan og bekæmpe den tyske invasionshær. Han bliver da også en partisangruppes maskot, men snart falder bomberne og Fljora mister delvis hørelsen, men ser desto tydeligere massakren på en hel landsbys befolkning.
Medvirkende: A. Kravtjenko, O. Mironova, L. Lautsjavitjjus m.fl.

Ivans barndom (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Andrej Tarkovskij, 1962
Gennem en drengs unikke synsvinkel skildres Østfrontens gru, krigens hverdag og den kolde logik under 2.verdenskrig.
Medvirkende: Kolja Burljaev, V. Zubkov, E. Zjarikov, S. Krylov m.fl.

Jernkorset (Filmstriben)
Instrueret af Sam Peckinpah, 1977
Østfronten 1943. Korporal Steiner og hans overordnede kaptajn Stransky er begge blevet en del af krigen, men ser forskelligt på den. Steiner ønsker at vende tilbage til normaliteten, mens Stransky's projekt er at gøre sig fortjent til Jernkorset - for enhver pris.
Medvirkende: James Coburn, Maxmilian Schell, Senta Berger m.fl.

Natural Light (Filmstriben)
Instrueret af Dénes Nagy, 2020
I Sovjetunionen under 2. Verdenskrig står den eftertænksomme ungarske korporal, István, modvilligt i spidsen for et hævnlystent partisan-bekæmpende kompagni, der var på Nazi-Tysklands side. Til et publikum der kan lide en kunstnerisk og tankevækkende anti-krigsfilm.
Medvirkende: Ferenc Szabó m.fl.

Opstigningen (Filmstriben)
Instrueret af Larissa Sjepitko, 1977
Iskold vinter under 2. verdenskrig. To partisaner fra den sovjetiske modstandsbevægelse sendes afsted efter mad. Det bliver starten på grufulde prøvelser for de to mænd. Et krigsdrama, bestemt ikke for børn.
Medvirkende: Boris Plotnikov, Vladimir Gostyukhin, Anatolij Solonizyn m.fl.

The Red Ghost (dvd)
Instrueret af Andrey Bogatyrev, 2020
En snigskytte spreder rædsel blandt de tyske tropper i vinteren 1941. Tyskerne rykker frem i Rusland, og den usynlige hævner ansporer modstandsgejst hos russerne og forbitrelse hos nazisterne. En krigsfilm for alle over 15 år, der holder af intense og gribende krigsfilm med glimt i øjet.
Medvirkende: Aleksei Shevchenkov, Vladimir Gostyukhin, Polina Chernyshova m.fl.

Stalingrad (dvd+Filmstriben)
Instrueret af Joseph Vilsmaier, 1992
Kampen om Stalingrad under 2. verdenskrig, fra de tidlige triumfer til den endelige katastrofe, ses gennem seks tyske soldaters øjne.
Medvirkende: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann, Jochen Nickel m.fl.

Den ukendte soldat (Filmstriben)
Instrueret af Aku Louhimies, 2017
En finsk infanterienhed følges under Fortsættelseskrigen mod Sovjetunionen fra 1941-1944. Det handler om venskab, sammenhold og krigens rædsler.
Medvirkende: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen m.fl.

Vinterkrigen (dvd)
Instrueret af Pekka Parikka, 1989
30. november 1939 bryder krigen løs mellem russernes Røde Armé og de underlegne, dårligt udrustede finner. De finske brødre Martti og Paavo melder sig til den krig, der tilsyneladende bare er en øvelse, men viser sig at være fatal.
Medvirkende: Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka m.fl. 

Materialer