2. verdenskrig på film

05.05.20
Der findes mange film om 2. verdenskrig. Nogle fokuserer på krigshandlinger, andre på jødeforfølgelserne og andre igen på modstandskampen. Herunder finder du et bredt udvalg af film og tv-serier fra hele verden, som kan lånes på biblioteket eller via Filmstriben.

PRINT EN PDF-LISTE

Se alle vores lister HER

9. april (dvd)
Instrueret af Roni Ezra, 2015
En gruppe danske infanterister er på øvelser, da der pludseligt indløber en melding om, at det tyske militær i stort tal er på vej mod den danske grænse. De sendes mod grænsen på deres cykler, og det bliver starten til et halvt døgns heftig aktivitet for sekundløjtnant Sand og hans lille gruppe.
Medvirkende: Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Gustav Dyekjær Giese m.fl.

Alone in Berlin (dvd)
Instrueret af Vincent Perez, 2016
Berlin 1940. Det ældre ægtepar Otto og Anna mister deres søn i krigen. Mens begejstringen for Hitler udfolder sig i gaderne, udfører de i det skjulte deres egen, lille kamp mod regimet ved at skrive og anonymt uddele postkort, der på en personlig måde opfordrer til modstand.
Medvirkende: Emma Thompson, Brendan Gleeson, Daniel Brühl m.fl.

Anne Franks sidste dage (dvd)
Instrueret af John Erman, 1988
Miep Gies er ansat på et kontor i Amsterdam, hvor også jøden Otto Frank arbejder. Da tyskerne under 2. verdenskrig besætter Holland, og jøderne må gå under jorden, hjælper hun Otto Franks familie og knytter et venskab med den yngste datter Anne.
Medvirkende: Mary Steenburgen, Paul Scofield, Huub Stapel, Lisa Jacobs m.fl.

Aske og diamanter (Filmstriben)
Instrueret af Andrzej Wajda, 1958
På 2. verdenskrigs sidste dag skal en polsk modstandsmand likvidere en kommunistisk partisekretær, men bagefter gribes han af tvivl om formålet med flere blodsudgydelser.
Medvirkende: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyżewska, Wacław Zastrzezyński m.fl.

Attack on Pearl Harbor - Admiral Yamamoto (dvd)
Instrueret af Izuru Narushima, 2011
Kommandør Yamamoto spiller en central rolle, da Japan i 1941 angriber Pearl Habor i USA. Man ser krigen fra japanernes synsvinkel og et menneskeliogt portræt af en hærfører, der udsættes for adskillige dilemmaer.
Medvirkende: oji Yakusho, Hiroshi Tamaki, Akira Emoto m.fl.

Bogtyven (dvd)
Instrueret af Brian Percival, 2013
Tyskland under 2. verdenskrig. Den jødiske pige Liesel er sat i pleje hos et fattigt ægtepar i München. Liesel søger trøst i at stjæle bøger. Plejefaderen og flygtningen Max, der skjules i familiens kælder lærer Liesel at læse og forstå ordenes og poesiens værdi. Da krigen og døden raser, hjælper Liesel sig selv og andre i kraft af sin fortælle-evne.
Medvirkende: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse m.fl.

Broen (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Bernhard Wicki, 1959
April 1945. Livet går sin stille gang i en tysk landsby, mens krigen rykker nærmere, og skoledrenge bliver indkaldt til hæren i Det tredje riges sidste krampetrækninger. Syv sekstenårige knægte sættes til at bevogte en lille bro, der ikke har nogen som helst militær betydning!
Medvirkende: Folker Bohnet, Fritz Wepper, Michael Hinz m.fl.

Broen ved Arnhem (Filmstriben)
Instrueret af Richard Attenborough, 1977
En historisk fortælling om det mislykkede forsøg på at erobre flere broer på en vej til Tyskland under Anden Verdenskrig, i en kampagne kaldet Operation Market-Garden.
Medvirkende: Dick Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery m.fl.

Bunkeren (dvd)
Instrueret af George Schaefer, 1980
I 2. verdenskrigs sidste dage forskanser Hitler sig i en bunker i det Berlin, han ikke vil forlade. Støtten blandt de nærmest betroede vakler, mens han afventer det endelige nederlag og sin skæbne.
Medvirkende: Anthony Hopkins, Richard Jordan, Cliff Gorman m.fl.

The catcher was a spy (Filmstriben)
Instrueret af Ben Lewin, 2017
Under 2. verdenskrig kæmper USA og Tyskland om at opfinde atombomben først. Baseballspilleren Moe Berg hyres som spion, hvis mission er at afsløre, hvor langt Tyskland er med deres bombe.
Medvirkende: Paul Rudd, Mark Strong, Sienna Miller m.fl.

Closing the ring (Filmstriben)
Instrueret af Richard Attenborough, 2006
Teddy, Chuck og Jack er bedste venner, og da de bliver sendt i krig får Teddy Chuck til at love, at han vil tage sig af hans kone, Ethel Ann, hvis der skulle ske ham noget.
Medvirkende: Shirley MacLaine, Christopher Plummer, Mischa Barton

Darkest hour (dvd)
Instrueret af Joe Wright, 2017
Den 9. maj 1940 står 3 millioner tyske tropper ved den belgiske grænse klar til at erobre Europa. I England vælger det konservative parti Winston Churchill (1874-1965) som ny premierminister og landet er nu for alvor i krig. Det bliver en kamp ikke alene mod nazismen, men også mod konstante interne stridigheder og rivalisering.
Medvirkende: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James m.fl.

De kaldte hende Sarah (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Gilles Paquet-Brenner, 2010
Journalisten Julia Jarmond støder under research til en artikel om det franske politis arrestation af 13.000 jøder i 1942 på navnet Sarah. Sarah låste sin lillebror ind i et skab for at beskytte ham, da politiet banker på døren. Hvad skete der med denne Sarah? Og med lillebroderen?
Medvirkende: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance, Niels Arestrup

Diplomati (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Volker Schlöndorff, 2014
Natten mellem 24. og 25. august 1944 befinder den tyske militærguvernør von Cholitz sig i Paris. Han har fået direkte ordre fra Hitler til at udslette Paris. Gennem natten forsøger den svenske konsul Nording gennem en lang diplomatisk og taktisk samtale at overtale den stålsatte Cholitz til at modsætte sig ordren.
Medvirkende: André Dussollier, Niels Arestrup, Robert Stadlober, Burghart Klaussner m.fl.

Drengen i den stribede pyjamas (dvd)
Instrueret af Mark Herman, 2008
8-årige Brunos far er kommandant for en koncentrationlejr under 2. verdenskrig, og Bruno må ikke gå hen til lejren, hvor folk går i pyjamas! Men en dag stikker han af og møder en jævnaldrende dreng, som bliver hans ven. Selv om et pigtrådshegn skiller dem.
Medvirkende: Vera Farmiga, David Thewlis, Rupert Friend m.fl.

Duel i Stillehavet (dvd)
Instrueret af John Boorman, 1968
En amerikansk pilot har under 2. verdenskrig reddet sig i land på en lille ø i Stillehavet efter et flystyrt. Øen viser sig at have endnu en beboer: en japansk officer, der har reddet sig i land efter at hans skib sank. To modsætninger og to dødsfjender. Men for at overleve må de samarbejde.
Medvirkende: Lee Marvin, Toshiro Mifune m.fl.

Dunkirk (dvd)
Instrueret af Christopher Nolan, 2017
1940, Frankrig. 400.000 allierede soldater er strandet i havnebyen Dunkirk. De tyske styrker er tæt på at overrende dem og så vil en invasion af England blive det næste træk. Men nogle tapre sjæle, både civile og soldater, er på vej med hjælp.
Medvirkende: Fionn Whitehead, Kenneth Branagh, Cillian Murphy m.fl.

Faldet for Frankrig, død for Frankrig (Filmstriben)
Instrueret af Robert Guédiguian, 2009
Historien om Missak Manouchian og hans selvbestaltede gruppe af småforbrydere, der indleder en dramatisk modstandskamp mod den tyske besættelsesmagt i Paris under anden verdenskrig. Gruppen har stor succes indtil Gestapo og det franske politi får fat i nogle af medlemmerne. Det bliver begyndelsen til enden. Filmen følger også Manouchians personlige krise da han må opgive sin pacifistiske holdning til vold og død.
Medvirkende: Virginie Ledoyen, Simon Abkarian, Robinson Stévenin m.fl.

The fallen (dvd)
Instrueret af Ari Taub, 2006
I efteråret 1944 forsøger tyskerne sammen med italienerne at bevare de sidste forsvarslinjer i de norditalienske bjerge mod de allierede og italienske frihedskæmpere.
Medvirkende: John McVay, Thomas Pohn, Fabio Sator m.fl.

Flags of our fathers (dvd)
Instrueret af Clint Eastwood, 2006
Det berømte foto af seks soldater, der rejser det amerikanske flag på toppen af den japanske ø Iwo Jima, blev et symbol på sejren, men gennem historien om tre af soldaterne på billedet gives en anden version af krigens rædsler.
Medvirkende: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach m.fl.

Flammen & Citronen (dvd)
Instrueret af Ole Christian Madsen, 2008
Vi skriver 1944, og modstandskampen mod den tyske besættelsesmagt er spidset til. Flammen og Citronen er specialister i stikkerlikvideringer. Men med den smukke dobbeltagent Kettys opdukken, bliver det stadigt mere kompliceret at finde ud af, hvem der er fjender og venner.
Medvirkende: Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade m.fl.

Flugten (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Kai Wessel, 2007
Sommeren 1944. Russerne er i gang med at invadere Østpreussen, og den handlekraftige baronesse von Mahlenberg må igangsætte en storstilet flugtaktion. Hun skal bringe en stor gruppe flygtninge igennem et krigshærget Tyskland til det mere sikre Bayern.
Medvirkende: Maria Furtwängler, Jean-Yves Berteloot, Tonio Arango m.fl.

Flugten fra KZ (dvd)
Instrueret af Anna Justice, 2010
Intenst drama om to menneskers umulige kærlighed i en polsk koncentrationslejr i 1944, og deres flugt derfra samt videre skæbne. Historien bygger på virkelige begivenheder.
Medvirkende: Alice Dwyer, Mateusz Damiecki, Dagmar Manzel m.fl.

Flugten fra Sobibor (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Konstantin Khabensky, 2018
I den nazistiske udryddelseslejr Sobibór i Polen døde mere end 250.000 mennesker på mindre end et år. Med den russiske officer Pechersky i spidsen planlægger fangerne et oprør og i oktober 1943 starter opstanden. Vil Sobibór blive den første udryddelseslejr, hvor en opstand vil lykkes?
Medvirkende: Konstantin Khabensky, Christopher Lambert, Michalina Olszanska m.fl.

Flugten til Nice (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Christian Duguay, 2017
De to brødre Maurice og Joseph oplever et lykkeligt barndomsliv i Paris i starten af 1940'erne. Så kommer den tyske besættelse og den lille jødiske familie splittes op: I et forsøg på at overleve, splitter faderen familien op, og Maurice og Joseph sendes mod Nice, hvor familien håber på at kunne blive samlet igen.
Medvirkende: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial Palmieri, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein m.fl.

Fury (dvd)
Instrueret af David Ayer, 2014
1945. 2.verdenskrig nærmer sig sin afslutning. Men for besætningen på tanken "Fury" er der død, mørke og ødelæggelse i horisonten, mens de kører gennem det krigshærgede Tyskland, hvor der er fjender over alt.
Medvirkende: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman m.fl.

Gå og se (dvd)
Instrueret af E. Klimov, 1985
Hviderusland 1943. Fljora vil gerne være partisan og bekæmpe den tyske invasionshær. Han bliver da også en partisangruppes maskot, men snart falder bomberne og Fljora mister delvis hørelsen, men ser desto tydeligere massakren på en hel landsbys befolkning.
Medvirkende: A. Kravtjenko, O. Mironova, L. Lautsjavitjjus m.fl.

Hacksaw Ridge (dvd)
Instrueret af Mel Gibson, 2016
Desmond Doss vokser op i en religiøs familie i Virginia, USA. Han melder sig under 2. Verdenskrig til militærtjeneste, men nægter på grund af sin tro at bære våben. Det fører næsten til hjemsendelse, men som sygepasser udviser Doss stort heltemod under voldsomme kamphandlinger!
Medvirkende: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer m.fl.

Hope and glory (dvd)
Instrueret af John Boorman, 1987
Med blitzen under 2. verdenskrig som ramme fortælles historien om en almindelig engelsk familie i en ualmindelig tid, set gennem en drengs øjne.
Medvirkende: Sarah Miles, David Hayman, Derrick O'Connor m.fl.

The imitation game (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Morten Tyldum, 2014
Under den kolde krig arresteres professor Alan Turing (1912-1954). Der er mistanke om spionage, men i stedet dømmes han for homoseksualitet. Turing fortæller sin historie om, hvordan han var hjernen bag englændernes afkodning af tyskernes sendemaskine Enigma, hvilket forkortede 2. verdenskrig med to år.
Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode m.fl.

Into the white (dvd)
Instrueret af Petter Næs, 2012
27. april 1940 skyder et engelsk og et tysk fly hinanden ned over de norske fjelde i Grotli. De overlevende 3 tyske og to engelske piloter søger ly i samme jagthytte og skønt de er fjender må de stå sammen for at overleve.
Medvirkende: Florian Lukas, David Kross, Stig Henrik Hoff m.fl.

Ivans barndom (dvd)
Instrueret af Andrej Tarkovskij, 1962
Gennem en drengs unikke synsvinkel skildres Østfrontens gru, krigens hverdag og den kolde logik under 2.verdenskrig.
Medvirkende: Kolja Burljaev, V. Zubkov, E. Zjarikov, S. Krylov m.fl.

Kaptajnen (Filmstriben)
Instrueret af Robert Schwentke, 2017
Anden Verdenskrig er næsten slut, da den unge soldat, Willi finder en uniform fra en tysk officer. Klæder skaber folk, som man siger, og i dette tilfælde forvandles den unge soldat til en kynisk og magtgal kaptajn, der stort set henretter en hel fangelejr.
Medvirkende: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau m.fl.

Katyń (dvd)
Instrueret af Andrzej Wajda, 2007
Polen 17. september 1939, 2. verdenskrig. Anna Aleksandrowna leder efter sin mand, som er polsk officer. Hun finder ham i en interimistisk fangelejr og ser ham blive ført bort. Først mange år efter får hun sandheden at vide om sin mands grufulde skæbne.
Medvirkende: Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Żmijewski m.fl.

Den kinesiske enke (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Bille August, 2017
Et amerikansk bombefly styrter ned i nærheden af en lille bjergby i Kina. Et område der er under japansk kontrol. Den unge amerikanske soldat Jack Turner overlever styrtet og får hjælp af den unge enke Ying, der skjuler ham i kælderen.
Medvirkende: Crystal Liu, Emile Hirsch m.fl.

Krigsvinter (Filmstriben)
Instrueret af Martin Koolhoven, 2008
Holland, januar 1945. Michiel ser et engelsk fly styrte ned og bliver den, som skal hjælpe piloten i sikkerhed for den tyske besættelsesmagt. Han prøver at tage ansvar alene, men må til sidst søge hjælp hos sin onkel, som har forbindelser til modstandsbevægelsen. Eller har han?
Medvirkende: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower m.fl.

En kvinde i Berlin (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Max Färberböck, 2008
Den. 20 april 1945 indtager russiske styrker Berlin. De tyske kvinder blev udsat for overgreb af russiske soldater, men kvinderne forsøgte at vende ydmygelsen til deres egen fordel. Baseret på anonyme dagbogsoptegnelser, der blev udgivet som bog i 1959.
Medvirkende: Nina Hoss, Evgeny Sidikhin m.fl.

Lore (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Cate Shortland, 2012
Tyskland 1945. Hannelore tager ansvar for sine fire mindre søskende, da de forlader deres hjem og begiver sig ud på en 900 kilometer lang rejse i et krigshærget land bestrøet med forfald og desillusion, voldtægt, selvmord og mord for at nå frem til mormors hus.
Medvirkende: Saskia Rosendahl, Kai Malina, Nele Trebs m.fl.

M/S Gustloff (dvd)
Instrueret af Joseph Vilsmaier, 2008
Det tyske krigstogtsskib M/S Wilhelm Gustloff sejler omkring 8000 tyske flygtninge fra Danzig mod Kiel, men skibet rammes 30. januar 1945 af russiske torpedoer og kun få overlever denne verdens største skibskatastrofe.
Medvirkende: Kai Wiesinger, Valerie Niehaus, Heiner Lauterbach m.fl.

The man with the iron heart (dvd)
Instrueret af Cédric Jimenez, 2017
Prag, 1942. De tjekkiske modstandsfolk planlægger et attentat på selveste Reinhard Heydrich, en af Hitlers vigtigste kommandanter. I flashbacksekvenser lærer vi både Heydrich og modstandsfolkene bedre at kende.
Medvirkende: Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack O'Connell m.fl.

Max Manus (dvd)
Instrueret af Espen Sandberg, Joachim Rønning, 2008
Efter at være hjemvendt til Norge fra den finske vinterkrig starter Max Manus et netværk af sabotører, der, med Gestapo i hælene, udfører den ene dristige sabotage aktion efter den anden.
Medvirkende: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch m.fl.

Miracle at St. Anna (Filmstriben)
Instrueret af Spike Lee, 2008
En ældre afroamerikansk postansat skyder en hvid mand der ønsker at købe et frimærke. Politiet finder herefter et kunstværk der forsvandt under 2. verdenskrig i den postansattes hjem. Kunstværkets forbindelse til en krigsforbrydelse afsløres da vi følger fire afroamerikanske soldater fanget bag fjendens linjer.
Medvirkende: Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso m.fl.

Modstand (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Edward Zwick, 2007
I kølvandet på besættelsen af Hviderusland i 1941 påbegynder tyske dødspatruljer en udryddelse af alle jøder. Brødrene Bielski flygter efter at have mistet deres familie og venner ud i de store skove, hvorfra de yder modstand og beskytter andre forfulgte.
Medvirkende: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell m.fl.

Nebel im August (Filmstriben)
Instrueret af Kai Wessel, 2016
En Roma-dreng bliver anbragt i et behandlingshjem for psykisk og fysisk handicappede i Tyskland. Her oplever han det nazistiske eutanasi-program. Da han bliver klar over, hvad der sker forsøger han at sabotere programmet.
Medvirkende: Ivo Pietzcker, Sebastian Koch, Jule Hermann m.fl.

Only the brave (Filmstriben)
Instrueret af Lane Nishikawa, 2007
I 1941 angriber Japan Pearl Harbor og efterfølgende bliver 120.000 amerikanske statsborgere af japansk afstamning anbragt i koncentrationslejre, fordi de ifølge den amerikanske regering ligner fjenden for meget. For at bevise deres loyalitet melder flere af fangerne sig til udsendelse til fronten og går dermed forrest i en krig, som de indledningsvis var udelukket fra.
Medvirkende: Lane Nishikawa, Jason Scott Lee, Mark Dacascos m.fl.

Operation Valkyrie (dvd)
Instrueret af Bryan Singer, 2008
Tyskland juni 1944. Efter forudgående forsøg og modstand i det spæde, forsøger Oberst Claus Von Stauffenberg sammen med tyske generaler og politikere mv, via en grundig udtænkt plan, at myrde Hitler og hans nærmeste, og ved et dristigt kup at overtage magten, og forhandle en hurtig aftale om overgivelse med de allierede.
Medvirkende: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson m.fl.

Rom - åben by (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Roberto Rossellini, 1946
Under tyskernes besættelse af Italien i 1944 erklæres Rom for "åben by". En gruppe mennesker deltager i modstandskampen, der bliver skæbnesvanger for lederen Manfredi og præsten Don Pietro.
Medvirkende: Aldo Fabrizi, Anna Magnani m.fl.

Sauls søn (dvd + Filmstriben)
Instrueret af László Nemes, 2015
I Auschwitz findes et særligt korps: Sonderkommando, hvis opgave det er at fylde gaskamrene og efterfølgende brænde ligene. Saul er på arbejde ved ovnene da han en dag støder på liget af en ung dreng og midt i håbløsheden finder Saul et formål med sit liv; at give drengen en rigtig jødisk begravelse.
Medvirkende: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn m.fl.

Slaget om England (dvd)
Instrueret af Guy Hamilton, 1969
Hitlers Luftwaffe forsøger med sine 2.500 fly at bane vej for en invasion i England. Men fra juli 1940 går Royal Air Force med sine kun 650 fly ind i den svære kamp.
Medvirkende: Harry Andrews, Michael Caine, Trevor Howard m.fl.

Stalingrad (dvd)
Instrueret af Joseph Vilsmaier, 1992
Kampen om Stalingrad under 2. verdenskrig, fra de tidlige triumfer til den endelige katastrofe, ses gennem seks tyske soldaters øjne.
Medvirkende: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann, Jochen Nickel m.fl.

Det store stilehæfte (dvd + Filmstriben)
Instrueret af János Szász, 2013
Vi er 1944 i slutningen af 2.verdenskrig. I Ungarn sendes et tvillingepar af deres forældre ud på landet til deres bedstemor for at de kan være i sikkerhed. De to drenge beslutter sig for at blive følelseskolde, så de kan overleve i en afstumpet verden.
Medvirkende: András Gyémánt, László Gyémiánt, Píroska Molnár, Ulrich Thomsen m.fl.

Survivre avec les loups (Filmstriben)
Instrueret af Véra Belmont, 2007
I Ardennerne i 1942 gemmer den seks-årige jødiske pige Misha sig sammen med sin familie for de tyske besættelsestropper. Forældrene fanges af tyskerne og Misha ender med at flygte gennem tre lande under ekstreme forhold og kun med ulvene i skovene som selskab.
Medvirkende: Mathilde Goffart, Yaël Abecassis, Guy Bedos m.fl.

Den ukendte soldat (Filmstriben)
Instrueret af Aku Louhimies, 2017
En finsk infanterienhed følges under Fortsættelseskrigen mod Sovjetunionen fra 1941-1944. Det handler om venskab, sammenhold og krigens rædsler.
Medvirkende: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen m.fl.

Unbroken (dvd)
Instrueret af Angelina Jolie, 2014
Louie Zamperini er skolens bedste langdistanceløber, men alt håb om en løbekarriere synes umulig da han skydes ned over åbent hav under Stillehavskrigen. Efter mange dage i en redningsflåde samles besætningen endelig op, men det værst tænkelige sker; skibet er japansk, og de ender alle i en krigsfangelejr, under den sadistiske kommandant Watanabe.
Medvirkende: Jack O'Connell, Domhall Gleeson, Miyavi m.fl.

Der Untergang (dvd)
Instrueret af Oliver Hirschbiegel, 2004
Adolf Hitler har i krigens sidste dage forskanset sig sammen med sine nærmeste i førerbunkeren i Berlin, afventende det endelige nederlag og sin skæbne.
Medvirkende: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes m.fl.

Urmageren (dvd + Filmstriben)
Instrueret af Oliver Hirschbiegel, 2015
Adolf Hitler holder tale i München i 1939. Umiddelbart efter sprænges en bombe, som dræber otte mennesker. Hitler er ikke iblandt de dræbte, da han forlader salen 13 minutter tidligere. Samtidig anholdes en mand ved grænsen til Schweiz, som straks mistænkes for attentatet.
Medvirkende: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaussner m.fl.

Vinterkrigen (dvd)
Instrueret af Pekka Parikka, 1989
30. november 1939 bryder krigen løs mellem russernes Røde Armé og de underlegne, dårligt udrustede finner. De finske brødre Martti og Paavo melder sig til den krig, der tilsyneladende bare er en øvelse, men viser sig at være fatal.
Medvirkende: Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka m.fl.

Warsaw 44 (dvd)
Instrueret af Jan Komasa, 2014
Den 18-årige Stefan melder sig til den polske modstandsbevægelse mod tyskerne i Warszawa i august 1944. En svækket tysk hær betyder små sejre, men den idealistiske Stefan oplever også svære tab og krigens rædsler på nærmeste hold og bliver voksen.
Medvirkende: Jozef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Prochniak m.fl.

When trumpets fade (dvd)
Instrueret af John Irvin, 1998
2. verdenskrig raser. Menig David Manning er ingen helt, men da hele hans deling udslettes, bliver han som den eneste overlevende forfremmet til sergent. Og senere til løjtnant. Pludselig føler Manning et ansvar for andres liv.
Medvirkende: Ron Eldard, Frank Whaley, Zak Orth m.fl.

The zookeeper's wife (dvd)
Instrueret af Niki Caro, 2017
Ægteparret og dyreelskerne Antonina og Jan Żabiński har gjort Warszawa zoologiske have til en velbesøgt attraktion. Men da tyske tropper i 1939 invaderer Polen og bomber Warszawa Zoo, bliver de frihedskæmpere og smugler jøder ud af ghettoen og skjuler dem i havens tomme bure.
Medvirkende: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Michael McElhatton m.fl.

Ærens dage (Filmstriben)
Instrueret af Rachid Bouchareb, 2006
Fire nordafrikanske unge mænd melder sig i 1943 under de franske faner i kampen mod nazisme og med håb om en fremtid i frihed, men mødes trods heltemodig indsats med fornedrelse og forskelsbehandling.
Medvirkende: Jamel Debbouze, Samy Naceri, Roschdy Zem m.fl.

TV-serier:

Europa i flammer (dvd)
Instrueret af Dan Curtis, 1983
Fra april 1939 til angrebet på Pearl Harbor 7.12.1941 følges den amerikanske kommandørkaptajn Victor Henry, hans kone og 3 børn under udstationeringen i det krigsramte Europa.
Medvirkende: Robert Mitchum, Ali MacGraw, Jan-Michael Vincent m.fl.

Holocaust (dvd)
Instrueret af Marvin J. Chomsky, 1978
Den polske emigrant Dr. Josef Weiss praktiserer i Berlin i 1935. Hans og familiens, hustruen Berta, hendes forældre og deres tre børns rystende skæbne følges under nazisternes jødeforfølgelse.
Medvirkende: Meryl Streep, Joseph Bottoms, Tom Bell, Ian Holm m.fl.

Kampen om det tunge vand (dvd)
Instrueret af Per-Olav Sørensen, 2015
Norsk Hydros fabrik i Rjukan har stor betydning under 2. Verdenskrig. Den tyske besættelsesmagt skal bruge fabrikkens tunge vand til udvikling af en atombombe, hvilket gør det nødvendigt for de allierede at udtænke planer om tilintetgørelse af fabrik og produktion.
Medvirkende: Christoph Bach, Dennis Storhøi, Anna Friel m.fl.

The Pacific (dvd)
Instrueret af Jeremy Podeswa m.fl., 2010
Robert Leckie, John Bassilone og Eugene Sledge er tre af de marineinfanterister, der under Stillehavskrigen kæmper mod fjenden, men også for at bevare en menneskelighed. Bassilone bliver højt dekoreret, men dør i 1945. Leckie og Sledge vender hjem med ar på sjæl og legeme.
Medvirkende: James Badge Dale, Joe Mazzello, Jon Seda m.fl.

Tannbach (dvd)
Instrueret af Alexander Dierbach, 2015
Godset Striesow og landsbyen Tannbach danner rammen om anden verdenskrigs sidste timer og de følgende efterkrigsår, hvor først amerikanske soldater og siden russiske styrker rykker ind og besætter byen. De skiftende invasioner, tærer på alle og det er svært at se hvordan freden nogensinde vil sænke sig over de splittede landsbyboere.
Medvirkende: Henriette Confurius, Jonas Nay, Nadja Uhl m.fl.

Vores mødre, vores fædre (dvd)
Instrueret af Philipp Kadelbach, 2013
Berlin 1941. Brødrene Wilhelm og Friedhelm skal som soldater til Østfronten og mødes til afsked med Charlotte, Viktor og Greta. Brødrene og Charlotte oplever krigens rædsler på nærmeste hold, mens Greta hjemme prostituerer sig for en sangkarriere og et pas til Viktor, som er jøde.
Medvirkende: Volker Bruch, Tom Schilling, Katharina Schüttler m.fl.

Materialer