Sean Connery, 1971

Sean Connery fylder 90 år

25.08.20
Den 25. august fylder skuespilleren Sean Connery 90 år.

De fleste kender nok Sean Connery fra hans filmkarriere, der for alvor tog fart i 1962 med rollen som James Bond i "Agent 007 - Mission Drab". Connery spillede rollen som James Bond seks gange, sidste gang i "Diamanter varer evigt" i 1971, men det lå ikke nødvendigvis i kortene, at han skulle være skuespiller.

Ungdommen

Sean Connery blev født i Edinburgh den 25. august 1930. Som ung i 1940'erne leverede han mælk til byens borgere, til han som 16-årig meldte sig til den britiske flåde.

Som ung var Connery også interesseret i det nyligt opståede bodybuildermiljø, og i 1953 stillede han op i den internationale Mr. Universe konkurrence, hvor han blev nummer 3. Samtidig var han også aktiv fodboldspiller i Skotland, og her blev han opdaget af Manchester Uniteds manager, som tilbød Connery en kontrakt. Men Connery takkede nej, han ville hellere forfølge sin drøm om at blive skuespiller.

Karrieren

Som nævnt fik Sean Connery sit store gennembrud med rollen som James Bond, men han har naturligvis også flere andre film på CV'et.

I 1964 fik han en rolle i Alfred Hitchcocks film "Marnie", hvor han spiller overfor Tippi Hedren. Selvom Connery havde ønsket at spille med i en Hitchcock-film, havde han alligevel reservationer, for han ønskede ikke at blive castet som en 'spion-type'.

Mange af Connerys roller i begyndelsen af karrieren var actionprægede, men i 1981 spillede han med i fantasy-komedien "Time Bandits" instrueret af Monty Python-medlemmet Terry Gilliam. Det var også i 1980'erne, at Connery spillede den ikoniske rolle som munken William von Baskerville i filmatiseringen af Umberto Eccos roman "Rosens navn" (1986), og at han vandt sin eneste Oscar ("De uovervindelige", 1987, som bedste mandlige birolle). Endelig spillede han også i 1989 rollen som Indiana Jones far i "Indiana Jones og det sidste korstog".

Selvom Sean Connery 'kun' har vundet én Oscar i sin karriere, har han modtaget et hav af andre priser. I 2001 vandt han en Christopher Award for filmen "Finding Forrester", han vandt en Jupiter Award for sine roller i henholdsvis "Indiana Jones og det sidste korstog" og "Rosens navn". I 1993 modtog han National Board of Reviews 'Career Achievement Award', ligesom han i 1996 modtog Golden Globe's 'Cecil B. DeMille Award' og i 1998 BAFTA's 'Academy Fellowship', begge for sin enestående karriere.

Sean Connery på biblioteket

En række af Connerys film kan naturligvis lånes på biblioteket eller streames via Filmstriben. 

Jagten på Røde Oktober, 1990
Militæranalytikeren Jack Ryan arbejder for CIA. Da det ser ud til, at russeren Marko vil starte 3. Verdenskrig fra sin svært bevæbnede ubåd, bliver USA alvorligt bekymret. Men Jack har gennemskuet Markos virkelige intentioner, og han får travlt med at forhindre ragnarok.

Det russiske hus, 1990 (Filmstriben)
En engelsk bogforlægger bliver ufrivillig mellemmand mellem en russisk videnskabsmand og den engelske efterretningstjeneste.

De uovervindelige, 1987
FBI-agenten Eliot Ness sætter sig det store mål at stoppe gangsterkongen Al Capones terror. Hans første forsøg mislykkes, og han bliver til grin i pressen. Men han fortsætter utrætteligt kampen og får samlet nogle idealistiske mænd omkring sig.

Rosens navn, 1986
I det 14. århundrede besøger en munk og hans unge elev et italiensk kloster som plages af mystiske dødsfald.

Highlander, 1986 (Filmstriben)
Connor MacLeod ligner en 30-årig, men er 450 år og udødelig, med mindre en anden udødelig hugger hovedet af ham. En sådan er på spil, nemlig den onde Victor Kurgan, der får uanede kræfter ved at absorbere egenskaberne fra de udødelige, han halshugger.

Marnie, 1964
Marnie bliver ansat i Mark Rutlands firma. Han finder snart ud af, at hun har mange identiteter og er kleptoman. Da han afslører hende i et tyveri, lover han ikke at røbe hende, men på én betingelse: at hun gifter sig med ham.

Mission Drab: Dr. No, 1962 
James Bond kæmper på Jamaica mod den kinesiske videnskabsmand Dr. No, der vil beherske verden fra sin atomstation.

Links

Oversigt over James Bond film

Sean Connery på IMDB

Materialer