Billede fra filmen "Brassed Off" der kan ses på Filmstriben
Billede fra filmen "Brassed Off" der kan ses på Filmstriben

Musik og film

02.06.22
Sommeren er tid for musik og festivaler. Men den danske sommer er lunefuld, så på regnvejrsdage kan man i stedet forskanse sig i sofaen med en god musikfilm.

Musikfilm er mange ting. Der findes dokumentarer om kendte musikere og bands. Der er filmoptagelser af såvel klassiske koncerter som rockbands på store stadiums. Og så er der spillefilm, hvor musikken spiller en helt særlig rolle. Det er den slags musikfilm, det skal handle om her.

Søndagsfilm

Søndage i juni kan du hver søndag se en skøn film på Horsens bibliotek, hvor lyd og billede går op i en højere enhed. Vi viser bl.a. Ole Bornedals film fra 2017 om den danske sanger John Mogensen; Garry Marshalls drama fra 1988 om et venindepar der bliver skilt af den enes drømme om en musikkarriere; og ikke mindst filmen om tre australske drags der rejser tværs over Austrailens outback og optræder på de særeste steder. Læs mere om søndagsfilmene her.

Listen herunder indeholder et udvalg af de mange film, der på en eller anden facon handler om musik, som du kan låne på biblioteket eller streame på Filmstriben

Biografiske film

Mange musikere lever et liv meget langt fra en almindelig rugbrødsdanskers. Derfor er der også lavet mange film, der skildrer musikernes liv. Her følger en række film, der beskriver op- og nedture og livet på vejen på godt og ondt.

So long Marianne (Filmstriben)
Musikalsk film om de inspirerende, kærlighedsfulde år i Leonard Cohens liv, før han springer ud som først romanforfatter og senere som sanger og sangskriver. 

The United States vs. Billie Holiday (også på Filmstriben)
Billie Holiday var et politisk problem for de hvide magthavere i USA, og magteliten gik langt for at bremse hendes koncerter. FBI fik til opgave at fælde hende og tog udgangspunkt i hendes stofmisbrug. 

Respect 
Musikfilm om Aretha Franklin, hendes livslange forhold til musik, det ofte problematiske forhold til familien og ikke mindst hendes utrættelige kamp for borgerrettigheder til alle. 

Blaze (også på Filmstriben)
Blaze Foley (1949-1989) var en amerikansk countrymusiker med base i Texas. Blazes store kærlighed er Sybil Rosen og kærligheden krydres med den store nedtur (fyldt med druk og stoffer) og Blazes eftermæle hvor to venner fortæller om Blaze. 

Rocketman
Biografisk film om musikikonet, den engelske sanger, sangskriver, pianist og entertainer Elton John (f. 1947). Filmen fortæller om barndommen, det komplicerede privatliv, stjernekarrieren og de mange hits - en rutsjetur med mange op- og nedture.

Så længe jeg lever
Biografisk film om sangeren John Mogensen (f. 1928). Følger ham fra han var knægt, korsanger og til tiden i Four Jacks og den efterfølgende karriere som soloartist, samt den evige kamp mod alkohol og sceneskræk.

Idol (også på Filmstriben)
Historien om den palæstinensiske sanger Mohammed Assaf. Fra hans barndom beskrives det tætte bånd til søsteren Nour, og deres band, hvor de optræder ved bryllupper.  De tidlige ungdomsår, hvor Mohammed, trods forhindringer, krydser grænsen til Egypten og på eventyrlig vis, skaffer sig adgang til sangkonkurrencen Arab Idol, hvor han når helt til tops, og bliver et symbol på frihedskampen.

Straight outta Compton
Compton, Californien 1986. Fem unge rebeller danner rap-gruppen N.W.A. og giver en hel sort generation stemme. Gruppens direkte, rå og upolerede sange spidder social elendighed og politivold. Men gruppen bliver snydt af deres manager, kommer op at toppes - og splittes.

I saw the light
Historien om den amerikanske countrystjerne Hank Williams (1923-1953) der fik en kort og intensiv karriere, ikke mindst via radiomediet. Hank Williams kom fra fattige kår og blev hurtigt berømt. Trods god opbakning fra familie og konen Audrey, voksede hans alkoholmisbrug - og han døde ung.

Monica Z (også på Filmstriben)
19-årige Monica Zetterlund arbejder som telefondame om dagen og kæmper for at slå igennem som jazzsanger om natten. Gennembruddet kommer, da hun møder digteren Beppe Volgers og begynder at sætte musik til hans svenske digte.

Get on up
Biografisk spillefilm om "The hardest working man in showbusiness". Vi følger James Brown fra den fattige barndom til tiden som stilskabende superstjerne og borgeretsforkæmper. 

Min fynske barndom
En flot og gribende film om begyndelsen på unge musikalske Carl Nielsens liv som komponist, i tiden efter krigen i 1864. Carl opnår, trods en fattig baggrund, og med hjælp fra sin ambitiøse mor og flere mennesker han møder på sin vej, gennem slid som spillemand og regimentsmusiker, til at blive optaget som elev på musikkonservatoriet.

Walk the line
Countrysangeren Johnny Cash's liv fra teenageårene i 1940erne, gennem ægteskab og berømmelse til mødet med sangerinden June Carter.

Ray
Biografisk film om den sorte musiker Ray Charles med fokus på hans første år fra 1955 til 1965.

8 mile
Den unge Jimmi "Rabbit" Smith bor i en slumforstad til Detroit. Han er en habil rapper men som hvid er det svært at begå sig i det udprægede sorte hip hop miljø. Han lider af sceneskræk og bliver til et hip hop battle buh'et ud af et fjendtligt publikum. Efter mange trængsler er han klar til at forsøge et nyt battle.

Love & mercy
Biografisk drama, der fortæller om opture og nedture for en af populærmusikkens genier, Brian Wilson (f. 1942), der kæmper mod psykisk sygdom og pillemisbrug, men som samtidig skænker verden sange som "God only knows" og "Good Vibrations".

Kærlighed

Ikke meget kan sætte gang i følelserne som musik. I filmene herunder spiller kærlighed og musik sammen i en fin symfoni.

Pitch perfect
Beca bliver optaget i a cappella-gruppen, The Barden Bellas. Gruppen kæmper for at vinde sangkonkurrencer, men kan ikke enes om musikken. Først må de lære at samarbejde, før de kan slå ærkerivalerne, Treblemakers.

The high note
Den unge Maggie er assistent for en berømt sanger, Grace Davis. Maggies egne ambitioner om at blive producer, bliver årsag til en større konflikt med chefen. For alle der holder af et romantisk drama fra musikkens verden.

Sommer (også på Filmstriben)
Leningrad i starten af 1980'erne. Mike og Natalia er gift og lever et vildt musikerliv som en del af byens punk- og rockundergrundsmiljø. En dag møder de den talentfulde Viktor, og sammen danner de et nyt band.

A star is born
Jackson er en erfaren musiker. Ally en servitrice med ambitioner om at blive sanger. Jackson hjælper Ally ind i branchen mens han slås med sine egne indre dæmoner. Men kan kærligheden hjælpe dem videre?

Yesterday
Efter et trafikuheld vågner amatørmusikeren Jack Malik op i en verden, hvor The Beatles aldrig har eksisteret. Jack begynder at optræde med bandets mange legendariske hits, og han opnår hurtigt stjernestatus. Men den dårlige samvittighed begynder langsomt at nage.

Cold war (også på Filmstriben)
Polsk kærlighedsdrama om musikeren Wiktor, der i efterkrigstidens Polen søger efter musikere til sit folkemusikensemble. Han møder den karismatiske Zula, med den skønne stemme, og en skæbnesvanger kærlighedshistorie tager sin begyndelse.

Sing street (også på Filmstriben)
Dublin, 1980'erne. Teenageren Conor og hans familie kommer på en prøvelse, da økonomien er dårlig og forældrene vil skilles og sælge huset. Conor møder den smukke mystiske Raphina og beslutter at imponere hende med den musik han endnu ikke har skrevet, sunget med det band han endnu ikke har startet.

Jackie & Ryan (Filmstriben)
Musikeren Ryan møder den smukke Jackie og de bliver glade for hinanden. Jackie har selv prøvet lykken som popsanger i New York, men vendte hjem for at få enderne mødes som en enlig mor. Ryan genopliver hendes drømme.

Kvartetten (også på Filmstriben)
På et kunstneralderdomshjem skal pensionerede sangere og musikere opføre en koncert på komponisten Verdis fødselsdag. Derfor er det et scoop, da divaen Jean Horton bliver ny beboer og måske kan medvirke. Men på alderdomshjemmet bor også Jeans svigtede, tidligere ægtemand!

Pigerne fra Rochefort (Filmstriben)
Tvillingerne Garnier lever for musikken og dansen - nu skal det her med kærligheden også bare løses.

Scott Pilgrim vs. the world
Mød den charmerende og arbejdsløse Scott Pilgrim. Han er 22 år, spiller i et band og har lige mødt drømmepigen, men for at få hende, er han nødt til at besejre hendes syv onde ekskærester i filmatiseringen af tegneserien.

Across the universe
Jude tager til USA for at finde sin far, men finder i stedet en god kammerat i Max, som har en søster, Lucy. Jude og Lucy forelsker sig, skilles og mødes igen, mens USA gennemgår ungdomsoprør, deltager i Vietnam krig og oplever nye religiøse og politiske strømninger alt sammen til musik af The Beatles.

Nick & Norah's infinite playlist
Under en koncert med sit band, The Jerk Offs, ser high schoolstudenten Nick sin ekskæreste med en ny fyr i publikummet. I et forsøg på at vise at han også er kommet videre, siger han ja tak, da en vildtfremmed - Norah - beder ham om at spille hans kæreste i 5 minutter. Det bliver starten på en uforglemmelig sjov nat og en romatisk historie.

Mamma mia!
Den selvstændige, enlige mor Donna driver et lille hotel på en græsk ø sammen med sin datter Sophie. Men nu skal Sophie giftes, og der er ingen til at føre hende op af kirkegulvet. Derfor inviterer hun tre mænd fra Donnas fortid til brylluppet, for måske en af dem er hendes far?

Mamma mia! here we go again
Som ung rejser Donna ud i verden for at finde sig selv, oplevelser og kærligheden og ender med et hotel på øen Kalokairi. Mange år senere er Donna gået bort og har efterladt sin datter med ansvaret for hotellet, heldigvis får hun hjælp af venner og familie.

Alle de andre

Her finder du film, hvor musiken har betydning i mange forskellige sammenhænge, lige fra kulturforskelle over hjemløshed til talentspejdere og et hornorkester.

Blinded by the light (også på Filmstriben)
Luton 1987. Den unge pakistaner Javed har svært ved at finde sig tilrette blandt sine skolekammerater og hans fars traditionelle kompromisløse opdragelse. Men en dag bliver han introduceret for Bruce Springsteens musik og så ændrer verden sig.

Bare Juliet (Filmstriben)
Annie er kørt sur i sit forhold med manden Duncan, der bruger al sin energi på den mystiske, forsvundne musiker Tucker Crowe. Da musikeren pludselig tager kontakt til Annie ændres alle tres liv.

A street cat named Bob
I London løber gademusikanten og tidligere stofmisbruger James Bowen ind i den omstrejfende kat Bob, der bliver hans et og alt. Hans liv bliver forandret og sammen får de noget at leve for og en ny chance i livet.

Brassed off (Filmstriben)
Det ser sort ud for arbejderne i den engelske kulmine-by Grimley i 1990'erne, da lukning af arbejdspladsen truer. Humøret holdes oppe af sammenholdet og dirigenten for minebyens hornorkester. En ny musiker i orkesteret sætter også stemningen i vejret.

A hard day's night
Komediefilm der følger The Beatles et par dage.

High fidelity
Komediedrama om ejeren af pladeforretningen Championship Vinyl, Rob, der bliver forladt af kæresten Laura. Han laver en Top 5-liste over sine tidligere kærestesorger og prøver at finde ud af, hvorfor forholdene gik galt, og hvordan han kan vinde Laura tilbage.

Inside Llewyn Davis (også på Filmstriben)
Llewyn Davis liv er op ad bakke. Med guitaren på ryggen og en kat under armen strider han sig vej fra sofa til sofa i en endeløs New York vinter, mens han kæmper for at slå igennem som folkesanger.

Kill your friends
London 1997. Talentspejderen Steven Stelfox er en fræk og doven opkomling uden andet mål end at surfe gennem stofomtågede luksusorgier i et desperat forsøg på at finde den næste sanger eller et kommende band, der kan skovle penge, så han kan forblive musikindustriens alfahan.

Taking Woodstock (Filmstriben)
I et forsøg på at redde sine forældres nedslidte motel ender den homoseksuelle Elliot som hovedpersonen i planlægningen af tidens største og mest indflydelsesrige musikfestival.

Blues Brothers 2000
Elwood Blues løslades efter at have siddet inde i 18 år. Sammen med to nye følgesvende, den 10-årige Buster og Mack, samler han sit gamle band for at vinde konkurrencen ved Queen Mousette's Battle of the Bands i Louisiana.

Læs mere om de enkelte film ved at klikke på deres forsider, eller få flere forslag og PRINT EN PDF-LISTE HER

Find en oversigt over alle vores lister HER

Filer
Materialer