Kultur under træet

18.12.20
Julegaveidéer og læseinspiration fra biblioteket

Julen står for døren, og hvad er bedre end en hård pakke under træet med et indhold, der kan sende dine tanker på vandring til fjerne himmelstrøg. Så hermed til alle jer fra alle os på biblioteket en stribe af gode bøger og læseoplevelser til at lægge under træet – eller låne på biblioteket. Husk, at du stadig kan reservere og afhente bøger på biblioteket og desuden findes flere af titlerne på e-Reolen.

Rigtig glædelig jul og god læselyst.

Lanny af Max Porter

Anbefalet af Janus Andersen

Julen er en tid, hvor landskabet fortæller med på historien - vi tænker på snedækkede skove og bakker og frostklar luft, hvor julemusikken klinger. I Max Porters roman Lanny er landskabet også en uomgængelig del af historien; det har nemlig en stemme og et navn. Døde Papa Skælrod skifter mellem at være lillebitte og at fylde flere hektar, når han svæver ind og ud af fortællingen om drengen Lanny.

Lanny er et specielt barn, som de fleste mennesker i landsbyen er bevidste om – og da han forsvinder, er der et hav af stemmer, som lader sig påvirke. Det er de stemmer, som udgør Max Porters sære, dragende roman, både dem midt i historien og dem, som svæver omkring i skæve mønstre i periferien. Og det er det kor af stemmer, som trækker læseren ind og ud gennem mysteriet om Lannys forsvinden. Er det faderen, der står bag? Eller kunstneren Gale Pete? Eller er det måske Døde Papa Skælrod selv, der ikke bare betragter, men også agerer?

Som bogen nærmer sig sin slutning, ønsker man dårligt at få forklaringen, men hellere blot at fortsætte udforskningen af dette landskab og dets mennesker, alle med deres egen ånd.

Olive igen af Elizabeth Strout

Anbefalet af Nina Wegner

Jeg forelskede mig en lille smule i Olive Kitteridge for 10 år siden, da Elizabeth Strouts første roman om Olive udkom på dansk. Forfatteren vandt Pulitzerprisen for romanen Olive Kitteridge, og den er siden blevet filmatiseret med Francis McDormand i hovedrollen.

Olive er en stor, barsk pensioneret matematiklærer fra den lille by Crosby i staten Maine. Hun er en kvinde, som ofte skræmmer folk væk ved første bekendtskab, fordi hun siger hvad hun mener helt uden omsvøb.

Både romanen Olive Kitteridge og opfølgeren Olive, igen, som netop er udkommet her i efteråret består af kapitler, som kan læses enkeltvis som noveller. Novellerne udgør et hele og handler om kærlighed og familieliv. Romanerne tegner et kærligt, rørende, humoristisk, underspillet portræt af mennesker i en amerikansk provinsby. En oplagt julegave; meget velegnet til oplæsning.

Højsangen fra Palermovej af Annette Bjergfeldt

Anbefalet af Vibeke Johansen

Annette Bjergfeldt har helt fortjent fået stor opmærksom og mange roser for den helt vidunderlige roman, Højsangen fra Palermovej. Jeg kan ikke anbefale den nok. Og hvis du ikke lige synes, at din søster, mor eller veninde skal have bogen, så køb den da som en ekstra julegave til dig selv fra julemanden. Det vil du ikke fortryde.

I Højsangen fra Palermovej følger vi blandt andet tvillingesøstrene Esther og Olga. Den handler om kampen for at blive elsket som den, man er. Og om at miste stort og give det hele en chance mere.

Til et arrangement på biblioteket i november, fortalte forfatteren, at hun har skrevet den roman hun selv gerne vil læse. Og vi er mange, der også gerne vil læse denne vilde og vildtvoksende roman, som kan få os til at tænke på John Irvings fantastiske bøger. Bogen er nu solgt til 10 lande, og den blev nomineret og shortlistet til Bogforums debutantpris 2020.

Fra blokken af Jonas T. Bengtsson

Anbefalet af Lida Wengel

Hvis jeg ikke havde købt og læst Fra Blokken af Jonas T. Bengtsson, så ville jeg have den øverst på min ønskeliste i år.

Jeg har med begejstring fulgt forfatteren fra begyndelsen af hans forfatterskab. Grunden til min begejstring er bl.a. at Jonas T. har en unik stemme, som han giver til bunden af Danmark. Til dem vi kun hører om i overskrifter og i statistikker: de kriminelle, narkomanerne, drankerne osv.

I Fra blokken hører vi om de tre barndomsvenner Danny, Malik og Christian. De er alle vokset op i en betonblok i Københavns nordvestkvarter. De var engang bedste venner, men mens Danny kun er blevet mere kriminel, har Christian og Malik skiftet spor. Christian er blevet politimand, og Malik læser til tandlæge.

Danny sidder inde efter en voldsdom, da han meget uventet bliver prøveløsladt. Det første, han vil, er at opsøge sine gamle venner, men ingen har set Malik i flere uger.

Fra Blokken er troværdig, og den er spændende som en krimi og umulig at lægge fra sig. Så læs den ikke lige inden du skal til julefrokost i familiens skød.

Mit navn er Justice - Smuglernes hemmelighed af Elly Griffiths

Anbefalet af Thomas Behrmann

Der er bøger til børn, der er bøger til voksne og så er der bøger, der egentlig henvender sig til børn, men i høj grad kan læses af voksne. Sidstnævnte er Elly Griffiths serie om pigen Justice Jones. De fleste voksne læsere, i hvert fald med hang til krimier, vil nok nikke genkendende til forfatterens navn, da Elly også står bag den populære serie om arkæologen Ruth Galloway.

Men i ”Justice” serien, som indtil videre tæller to bind, er vi et helt andet sted. Bøgerne foregår på en kostskole i 1930´ernes England, hvor den sympatiske og dygtige Justice er elev. Men ikke som elever er flest for sideløbende med skolearbejdet bedriver hun tiden som privatdetektiv. Med list, nysgerrighed og talent for at løse gåder befinder hun sig jævnligt i uhyggelige og farlige situationer. For der sker mord på skolen i bedste Agatha Christie-stil. Elsker du spændingsbøger og søger at ”slå flere julegaver” med ét smæk, så gaven kan cirkulere i familien, så er ”Justice”- bøgerne et godt bud.

Heartland af Klaus Høeck

Anbefalet af Thomas Vang Glud

Må jeg invitere dig til at prøve noget nyt? Jeg lover, du ikke vil kede dig!

Jeg har valgt en bog, der skal læses i to spor. Bogen hedder Heartland. Forfatteren hedder Klaus Høeck.

Og Heartland tager det der med "tid og sted" alvorligt. På de ulige sider følger vi digteren i tid:

"og som sagt ringer uret præcis/ klokken seks skærer sig ind i/ .../ en ny dag er begyndt et nyt digt"

I næste digt fra tidslinjen fortsætter morgenrutinen, som en dagbog . "fem minutter senere ser jeg mit/ eget ansigt i spejlet indrammet/ af kalk og tandpastaens mågeklatter..." Men vi får også at vide, hvordan Høeck tænker om det at være digter. "jeg er netop den mand der/ kan kunsten at gøre sig usynlig".

På de lige sider, stedet, skriver Høeck om et træ i sin have - et magnoliatræ, der med et fyrværkeri af blomster manifesterer stedet.

Digtene rummer både det smukke (sted) og det grimme (tid).

Ka´du selv - Ka´du af Lotte Salling

Anbefalet af Anna Mathilde Nielsen

Hvis jeg skulle nævne en bog, som jeg for tiden låner hjem fra biblioteket til ungerne igen og igen – og igen, så er det Lotte Sallings Ka’ selv – Ka’ du?. Den kunne jeg godt ønske mig til jul, så jeg slipper for at hente og aflevere den i et væk.

Det er en billedbog fortalt på mundrette rim, hvor man følger et barns hverdag med fokus på selvhjulpenhed. Ja, det lyder vældig kedelig og pædagogisk, og det er det måske også. Men mine unger på 2 og 4 år ELSKER den. Situationerne er genkendelige for dem, og der lægges vægt på alt det, barnet kan – og som mine børn også (næsten) kan selv. Det giver dem lyst til at kunne endnu mere selv. Det værdsætter forældrene også, når vi bare skal citere et par linjer fra bogen og vupti! har ungerne selv taget flyverdragter på.

Noget frygteligt er altid lige ved at ske af Lars Kramhøft

Anbefalet af Jette S.F. Holst

Historien handler om den unge jeg-fortæller, der altid har været dygtig til at tegne, og drømmer om at kunne leve af det. Men virkeligheden viser sig at være helt anderledes end drømmene. Kærligheden kører ikke, og studiet er heller ikke som forventet. Der er stor konkurrence mellem de studerende, og efterhånden begynder den unge mand at føle sig talentløs og mislykket både i kærlighedslivet, som mand og som tegner.

Bogen udspringer af Kramhøfts eget liv. Da han var i 20’erne, kæmpede han selv med angst og depression, og han ville gerne skildre, hvordan det føles, men også hvad der forårsager det. Det er lykkes så godt, at Lars Kramhøft vandt årets Pingpris for Bedste Danske Tegneserie. Det synes jeg er fuldt fortjent, for Kramhøfts fortælling om den svære manderolle i dagens Danmark fortjener mange læsere.

Hvide blomster af Sissel Jo-Gazan

Anbefalet af Inger Andersen

Gazan forsætter hvor hun slap med Blækhat fra 2017 som jeg var virkelig begejstret for. I Hvide blomster blander hun således atter på helt formidabel vis fiktion og fakta med et twist af spænding og socialrealisme. Handlingen foregår denne gang på Samsø og omdrejningspunktet er opklaringen af en ung piges pludselige forsvinden, botanik og tatoveringer. Gennem historien optrevles langsomt en række grumme hemmeligheder om seksuel misbrug af børn og afledte hævngerninger. Afsløringer der på kort tid vender op og ned på hovedpersonen Jennys tilværelse. Hvad forsøger hendes mor at skjule? Kan hun nu også stole på, at hendes elskede onkel Jimmy er uskyldig? Passer det, at alle giftige blomster er hvide? Til læseren der elsker et overraskende og spændende plot, troværdige personskildringer, hverdagssprog, nørdede fakta og stof til eftertanke. Gad virkelig godt se den filmatiseret. 

Max, Mischa og Tet-offensiven af Johan Harstad

Anbefalet af Morten Walther Rasmussen

Jeg læser langsomt, så en lang bog lever jeg med. Sådan var det med Max, Mischa og Tet-offensiven, for norske Johan Harstads roman er på mere end 1000 sider. Det er både dens styrke og svaghed, at det er svært at finde hovedhistorien. Selv om portrættet af teaterinstruktøren Max og hans forhold til kunstneren Mischa er bogens fundament, handler bogen også om venskab, om teater, om billedkunst og om onkel Ove der bliver til ’Owen’ og deltager i den Vietnam-krig, der via filmen Apocalypse Now bliver bogens lim. Men den handler også om det usynlige forhold mellem Max og faderen, som fylder mindst, men rører mest. Harstad, som også arbejder grafisk, producerede i øvrigt de malerier Mischa laver i bogen – som research, men også så de efterfølgende kan beses og købes. På den måde vokser bogen ud over sig selv, ligesom den vokser lidt ind i ens liv.

 

Artiklen har tidligere været publiceret i Horsens Posten.

 

Materialer