Forside til I morgen bliver det bedre #1

I morgen bliver bedre af Karoline Stjernfelt

15.09.23
Danmarkshistorien lever videre i Karoline Stjernfelts tegneserie ”I morgen bliver bedre”, og det er jo et held! For hvis du, ligesom undertegnede, er til højt opsat hår, pudrede parykker og den kongelige familie, krydret med en omgang utroskab og intriger, så får du i høj grad din lyst stillet her.

Af Malene Mathiesen

I første bind, Kongen, bliver vi introduceret for Caroline Mathilde. Året er 1775, og hun befinder sig i eksil i Celle i Nordtyskland. Herfra går hun i gang med fortællingen om sit liv, og hvad der sker, efter hendes ægteskab med den danske konge. Hun rejser som 15-årig fra England til Danmark for at gifte sig med kong Christian d. VII. Hvad der for mange burde være en lykkelig tid, bliver for den unge dronning det stik modsatte. Christian går mere op i skuespil og Støvlet-Katrine og knap så meget op i Caroline Mathilde eller at regere Danmark. Caroline Mathilde føler sig fremmedgjort og ensom i Danmark. Alt imens introduceres vi for Johann Friedrich Struensee. Han er læge i Altona i Tyskland og stærkt inspireret af oplysningstidens idéer. Han har dog større ambitioner og går efter stillingen som kongens livlæge.

I bind 2, Dronningen, bliver Johann F. Struensee Christian d. VIIs livlæge ved hoffet, samtidig med han får til opgave at få styr på kongen. Kongen og Struensee bliver hurtigt gode venner, og snart rådgiver Struensee kongen om regeringsførelse og ender med at sidde med ved bordet, når de store beslutninger skal træffes. Det lykkes endda Struensee at få ytringsfriheden indført! Imens indleder Caroline Mathilde og Struensee et venskab, som hurtigt udvikler sig til mere. Det hemmelige forhold viser sig ikke at være så hemmeligt endda, for til slut i bind 2 afslører Christian d. VII overfor Struensee, at han ved besked om forholdet mellem Caroline Mathilde og Struensee. Og med sådan en afsløring er der lagt i kakkelovnen til en spændende afslutning på trilogien!

Personligt er jeg draget af Stjernfelts streg og detaljerede fortælling, som afdækker flere aspekter af historien, der leder op til de tragiske begivenheder senere hen. Der er fokus på mennesker og det personlige drama imellem dem. Som læser er man slet ikke i tvivl om, at Karoline Stjernfelt har lavet sin historiske research, og derfor virker dialogen ægte og autentisk. Og tegneserieformatet er med til at skabe en overskuelig indføring i et lille stykke af danmarkshistorien for de læsere, som ikke nødvendigvis er til tykke historiebøger. 

Der er planlagt et tredje og sidste bind i serien, der kommer til at hedde 3. Lægen.