En ny begyndelse

01.01.17
Et nyt år betyder for mange en ny begyndelse. Også i litteraturen har begyndelser en særlig betydning. Vi har set nærmere på fænomenet.

”Al begyndelse er svær”. Et ordsprog, som allerede fra barns ben sniger sig ind i vores bevidsthed og vedholdende følger os livet igennem som enten en god undskyldning eller en irriterende påmindelse.

Vi kender alle fornemmelsen af at starte på noget nyt. Det kan være glædeligt, skræmmende eller måske endda tiltrængt. Nogle gange finder overgangen fra gammelt til nyt sted fra den ene dag til en anden. Andre gange over længere tid. Og ofte er der behov for et ritual eller en markering når vi skifter retning. Nytåret er den mest oplagte af slagsen. Her omkring årsskiftet sniger behovet sig ind for at gøre status, viske tavlen ren og sætte ny kurs.

Bøger og begyndelser

Begyndelser kommer i alle afskygninger af vores tilværelse. Også i bøgernes verden har begyndelser en særlig betydning. Alle fortællinger undergår en forandring i handlingsforløbet og det er en uskreven regel, at der skal være en vis udvikling hos hovedpersonen. Vi ser helst, at personen lærer noget og kommer videre fra A til B.

Den nye begyndelse optræder på flere niveauer. Først påbegynder vi en ny bog, så tager bogen sin begyndelse og et sted i handlingsforløbet sker der en forandring og en ny begyndelse opstår. Og ikke mindst kan bogen aktivere fornemmelsen af en start på noget nyt udenfor bogens sider.  Med andre ord levere brugbart tankegods til vores eget liv.

Forandringens mange ansigter

Når raketterne brager og glassene klirrer og vi laver vores nytårsforsæt ved vi ikke om det holder. Denne lille pagt med os selv om at gå i en ny retning glider ind over grænsen til et ukendt område, og vi kan ikke andet end at håbe på, at vi kommer helskindet i mål. Nogle gange bliver vores ambitioner og mål indfriet. Andre gange brister det hele med et brag. Sidstnævnte bliver tilfældet for ægteparret i David Vanns roman ”Caribou Island”, hvor en hytte får symbolsk og skæbnesvanger betydning.

Andre gange rykker den nye begyndelse udenfor livets rammer som vi kender dem og leger med tanken om reinkarnation, hvilket kan opleves i Kate Atkinsons tankeeksperiment ”Liv efter liv”.

Én ting er når vi selv vælger at vores liv trænger til nyt og aktivt tager del i forandringen. Noget andet er når skiftet kommer uventet og uden vores medindflydelse. Som i Astrid Saalbachs roman ”Fordrivelsen”, hvor en ulykke forårsager en drastisk ny begyndelse.

I bogen ”Ind i vildmarken” bliver den unge Chris fristet til at forlade det moderne samfund og drage egenhændigt ud i ødemarken. For ham rykker denne nye start på livet med stor hast i retningen af en afslutning.

For når der er en begyndelse, er der også en ende på noget og en overgang fra ét til andet. Fra barn til voksen, fra gift til skilt fra liv til død.

Og som T.S. Eliot skrev det: 

”Hvad vi kalder begyndelsen er ofte enden, Og at gøre ende på noget er at gøre en begyndelse. Målet er dér, hvor vi udgår fra”.

God læselyst!

 

London og 2. verdenskrig

Af Karin Hviid

London og 2. verdenskrig er omdrejningspunkter i 2 bøger, som jeg gerne vil anbefale til alle, der holder af en god historie.

I Andrea Levys roman ”En lille ø” (2012) er vi fremme ved 1948 og krigen er selvfølgelig slut, men dens eftervirkninger varer længe. Også for Hortense og Gilbert, som begge har hjemme på Jamaica. For at få chancen for en ny begyndelse i storbyen London slår de sig sammen. Gilbert har gåpåmod, men ingen penge. Hortense har sparet op, men en dame kan ifølge hendes leveregler ikke rejse ud alene. Derfor ser hun en fordel i at gifte sig med Gilbert og på den måde give dem begge mulighed for at komme frem til den forjættende storby.

De to har vidt forskellige opfattelser af, hvad deres alliance indebærer, og begyndelsen i den stadig vareknappe og triste efterkrigsstorby, bliver langt sværere end forudset. Men Andrea Levy lader de to hovedpersoner bevare deres positive sind og optimistiske tro på, at det nok skal gå. Og bogen rummer så meget forskelligt. Den er som et fyrværkeri af lune og pudsige betragtninger over hverdagen og de underlige måder, livet i London leves på.

 

Livet som én lang gentagelse

I Kate Atkinsons bog ”Liv efter liv” (2014) er begrebet ”en ny begyndelse” forstået meget radikalt. Atkinson lader den samme pige, Ursula, blive født gang på gang under en forrygende snestorm i 1910. Hendes første liv bliver meget korte, men efterhånden får hun lov at leve længere og længere. Det var også en nødvendighed, for Kate Atkinson ønskede at skrive om 2. verdenskrig. Hun lader Ursula opleve London-Blitzen på mange måder.

Det er en traumatiserende tid med megen død og ødelæggelse, men også med heroisme. Ursula udvikler sig undervejs og opnår efterhånden en fornemmelse af, at hun kan påvirke historien. Forfatteren bringer også Ursula ad omveje omkring Tyskland og indfører lidt kontrafaktisk historieskrivning, men tyngden i fortællingen ligger i beskrivelsen af barndommen på landet og voksenlivet i det krigshærgede London. Atkinson har ikke sluppet emnet endnu, og en opfølgende roman er undervejs. I denne er Teddy, Ursulas elskede bror, hovedperson. Han tilbringer krigen som bombepilot i RAF.

 

Hjemve og kærlighed i New York

Af Vibeke Johansen

Colm Tóibíns fine roman ”Brooklyn” giver et tidsbillede af Irland og New York i 1950’erne, med den unge kvinde Eilis i centrum. Ved romanens begyndelse er hun i gang med et kursus i bogføring, men udsigten til at få et arbejde i det fattige Irland er ringe. Hun bliver tilbudt et arbejde i en forretning i Brooklyn og rejser på opfordring fra sin familie den lange rejse til et nyt liv i New York.
Forfatteren giver et meget nuanceret og nænsomt portræt af den unge kvinde, men tiden er også mesterligt skildret. Jeg nød at læse om Eilis’ kamp for overlevelse i det fremmede og hos fremmede. Hun får nemlig et værelse i et pensionat for unge kvinder, hvor disciplin og regler hersker. Samtidig skal hun også vænne sig til jobbet, så hun plages i lang tid af skrækkelig hjemve. ”Brooklyn” er en stemningsmættet fortælling om en verden af i går og om den svære kærlighed.

 

Skæbnesvangert byggeprojekt

En helt anden og langt mere dyster historie, er David Vanns roman, ”Caribou Island”. Caribou Island ligger i Alaska. Vejret er barskt og regnfuldt, og det spiller en stor rolle i romanen. Vi møder ægteparret Gary og Irene og deres børn og svigerbørn. Gary vil flytte ud på øen, Caribou Island, men først vil han bygge en hytte, og dette byggeprojekt involverer Irene, der ellers ikke brænder for ideen. Hun aner, at Gary er ved at forlade hende, så hun arbejder med på trods af et skrantende helbred. Datteren Rhoda gennemskuer, at forældrenes ægteskab er i fare, og samtidig befinder hun sig selv i en kærlighedskrise.
Alt er således tungt, og alle føler sig på den ene eller anden måde indespærrede. Læseren fornemmer, at familien styrer mod afgrunden, i stedet for mod et nyt liv. At læse denne roman, bliver som at læse en thriller, vi kan og vil ikke slippe den.

 

Når naturen kalder

Af Thomas Behrmann

Hvad får en ung og veluddannet mand til at opgive alt og begive sig ud på de vilde vover i hjertet af Alaskas rå natur?

I bogen ”Ind i vildmarken” fortæller forfatteren Jon Krakauer historien om, hvordan den unge Christopher McCandless i april 1992 fandt sit kald i livet i den nordamerikanske vildmark. Inspireret af sin store vildmarkshelt Jack London, startede Chris sin færd efter endt uddannelse. Han gav sin opsparing til velgørenhed, gav slip på familie og venner og tog til Mojave-ørkenen, hvor han forlod sin bil, brændte alle kontakter og begav sig på sit livs første og sidste odyssé ind i vildmarken.

Han ville være uafhængig af penge, materielle goder, forpligtelser, samfundet – alt. Selv de medbragte kort over området smed han væk inden han begav sig i retning af den ubarmhjertige natur nord for Mount McKinley i Alaska. I sin søgen efter sig selv og efter den reneste følelse af frihed træffer han flere valg, som får fatale konsekvenser. Naturen overmander ham til sidst.

Fortællingen om den unge Chris er afsindig dragende og interessant. For hvad driver ham ud i ekstremerne? På overfladen ligner det en regulær dødsdrift, men der er noget helt andet på spil. Det er drømmen om det frie liv, der er brændstoffet i Chris. Han melder sig ud af samfundet, visker tavlen ren og kaster sig hovedkulds ud i det ukendte, hvor han prøver kræfter med sig selv og jager det store eventyr. Og det får han, men som det sidste i hans korte liv. Det der skulle have været begyndelsen på et nyt liv blev begyndelsen på enden. Christopher McCandless blev kun 24 år gammel.

 

Familieskæbner

Af Nina Wegner

Livsretningen kan pludselig få et knæk, hvis der opstår sygdom, ulykker eller uventede dødsfald i en familie. Livet går videre selv efter en hjerneskade. Astrid Saalbach og Christian Jungersen har begge skrevet romaner om hvordan livet forandrer sig i familien efter alvorlig ulykke og sygdom.


I ”Fordrivelsen” af Astrid Saalbach er Andreas taget på skiferie med familien. Han har selv foreslået rejsen, men faktisk har han ikke hovedet med. Han er mere interesseret i at konsultere sin mobiltelefon, og sms'er i al hemmelighed med sin mandlige elsker. Andreas lever et tilsyneladende succesfyldt familieliv med dejlig kone og to velbegavede børn. Han har også succes med arbejdet, og det firma, som han grundlagde for få år tilbage ekspanderer med lynets hast.

Men så sker ulykken. Lige midt på skibakken stopper han op for at læse en af sine mange hemmelige sms'er. Han bliver torpederet bagfra af en ung fyr på snowboard, og Andreas vågner op til et nyt liv. Han er blevet hjerneskadet efter ulykken, og ændrer herefter fuldstændig personlighed.

Hvordan hjerneskaden påvirker familien, er en historie, der er næsten lige så spændende at læse som en psykologisk thriller. Jeg synes godt, at romanen kan sammenlignes med Christian Jungersens meget roste "Du forsvinder", som også handler om kærlighed, familieliv, svigt og hjerneskader.

 

Livets store spørgsmål


Christian Jungersens roman ”Du forsvinder” indledes med en hæsblæsende og næsten alt for spændende biltur med Frederik bag rattet. Frederik, Mia og Niklas er på en velfortjent ferie på Mallorca, og på én af de sidste feriedage går det helt galt for familien. Frederiks totalt uansvarlige bilkørsel fører til en ulykke. En efterfølgende scanning viser, at Frederik har en stor hjernesvulst.

Frederiks arbejde som skoleleder på en velrenommeret privatskole ophører brat, da det viser sig, at han gennem lang tid har svindlet med skolens midler og bragt den ærværdige institution på fallittens rand. Ulykkerne ramler ned over den lille familie, og fra et liv som respekterede samfundsborgere bliver de kastet ud i en hvirvlende nedtur både økonomisk og socialt.

Det er de helt store "livsspørgsmål" vi får præsenteret i denne roman. Hvornår er man personligt ansvarlig for sine handlinger? Hvis den frie vilje styres af en syg hjerne, kan man så straffes for sine forbrydelser. Romanen er krydret med kopier af videnskabelige artikler om neurologi. Den vil være oplagt til en læsekreds.

 

Artiklen har tidligere været publiceret i Horsens Folkeblad

Materialer