Breve til Saxo af Svend Sørensen

Breve til Saxo af Svend Sørensen

07.05.15
Mord, mystik og lokalhistorie. Svend Sørensens ´Breve til Saxo´ tilbyder en finurlig, velskrevet og gådefuld rundtur i Thy og i historieskrivningen.

Førstehåndsindtrykket af en bog får vi typisk fra forsiden, som må, kan og skal spille på alle tangenter og appellere kraftigt til vores umiddelbare respons. Med andre ord skal forsiden med få, men effektive virkemidler trække os ind og give os en fornemmelse af indholdet. Der må ikke afsløres for meget, men vores nysgerrighed skal pirres. Det er en balanceakt.

På forsiden af Svend Sørensens bog fortæller undertitlen – ´en krimikrønike fra Thy´, at vi har at gøre med en krimi, mens titlen - ´Breve til Saxo´ og skrifttypen indikerer, at det er en historisk af slagsen. Billedet viser et udsnit af Thisted by med kirken i baggrunden under en truende mørk himmel. Foruden titlen fremgår det ikke tydeligt på forsiden, hvad vi har med at gøre. Og det er sandsynligvis bevidst. For nok er ´Breve til Saxo´ en lokalhistorisk krimi med genrens konventioner som omgivende ramme, men bogen er så meget mere end det.

Vi følger taksatoren Arnfred Borg, som får til at opgave at skulle forsikringsvurdere nogle gamle skriftruller som den lokale mekaniker ved et tilfælde har fået fat på. Skriftrullerne er breve skrevet til Saxo fra præsten Tue fra Vestervig engang i 1100-tallet, med et ønske om at få den ”Thyske” historie med i Danmarkskrøniken.

Sammen med et vennepar og naboen Ilse bliver Arnfred dybt involveret i skriftrullernes oprindelse og betydning. En hemmelighedsfuld verden af sagn, præster, krige og kirker åbenbarer sig, og særligt Ilse ser pludselig sig selv som en del af en kriminalroman. Med skriftrullerne som plotmæssigt anker, tager historien nogle dramatiske drejninger. Og da skolekammeraten John vender hjem fra USA breder mystikken sig for alvor og skeletterne brager højlydt ud af skabet.

Forfatter Svend Sørensen, som selv er lokalhistoriker har med ´Breve til Saxo´ skrevet en gennemført, humoristisk og spændingsmættet hyldest til historieskrivningen og til fortællekunsten. Det historiske er i sig selv et krimielement i stil med Dan Browns ´Da Vinci Mysteriet´. Og som læser går vi automatisk i gang med at undersøge autenticiteten af skriftruller, runesten og gamle sagn.

Bogen er på mange måder snedig og lærerig historiefortælling, og vi får en tydelig fornemmelse af, at historien som årelangt oprids af vores liv og levned, binder os alle sammen over tid. Særligt den overraskende slutning i New York spinder en rød tråd mellem fortid, nutid og fremtid, både i og uden for bogen.  

Og ikke nok med det, får vi sideløbende også en fin fortalt kærlighedshistorie mellem Arnfred og Ilse og om, hvordan to mennesker kan finde sammen i voksenlivet med hver deres tunge last i bagagen.

Som sagt og som forsiden til bogen indikerer, folder ´Breve til Saxo´ ikke et entydigt krimiplot ud. Her er masser at komme efter. Ikke mindst en god læseoplevelse. 

Materialer